Laja jautājums par peonijām.
2. vecās tagad laikam var rakt un dalīt, ja ir tāda vēlēšanās. Aug vienā vietā jau gadus 15
15 gadus vecs peoniju krūms būs ļoti nopietns izaicinājums, tam vajadzēs pāris labas lāpstas un ideālā variantā arī divus puisiešus, kuri prot ar tām rīkoties. Ja sagatavota bedre, kur stādīt (to būtu ieteicams izrakt un piepildīt ar labi satrūdējošu kompostu un auglīgu augsni un iekaisīt dolomīta miltus pāris nedēļas pirms stādīšanas, lai augsne nosēžas), var rakt kaut vai šodien, bet arī oktobra sākumā nebūs par vēlu.
No rīta pameklēšu video par peoniju rakšanu, sakņu dalīšanu un sagatavošanu stādīšanai
Man gadiem aug vecās parastās peonijas -baltas un rozā. Visām lapas normāli tumši zaļas, kupli krūmi.
Pagājušogad uzdāvināja vienu "smalku". Sogad gan smalkajai, gan blakus esošajām "parastajām" tumši sarkanajām, ļoti agrajām, visas lapas brūnas, sakaltušas. Vai ar to smalko atnesta slimība?
Visas peoniju šķirnes tāpat kā cilvēki nav vienādi uzņēmīgas pret slimībām - arī mūsu vidū ir tādi, kuriem pietiek ar 10 min auto ar kondicionieri, lai sāktu šķaudīt. Tāpēc daudzi peoniju audzētāji jau agrā pavasarī, kad asni izlīduši kādus 5-10cm no zemes, pirmo reizi peonijas miglo, un tā vairākas reizes sezonā. Šogad peonijām bija nelabvēlīgs pavasaris, arī jūlija lietavas darīja savu, tāpēc daudzviet peonijas "saķērušas" gan rūsu, gan pelēko puvi, gan citas puves. Un tas nav atkarīgs vai tā modīgā vai vecmodīgā šķirne. Slimību sporas visbiežāk tiek atnestas pa gaisu, no citiem augiem.
vai brūnās lapas griezt nost un dedzināt, vai atstāt, kā stāv? Aug atsevišķā dobē
Bez krūma bildes grūti pateikt - var saīsināt vai apgriezt daļu lapu, zaļās vēl noderēs fotosintēzei, ja tuvu pie zemes virskārtas manāmas pelēkās puves pazīmes un kāti gāžas gar zemi, tad es grieztu nost un profilakse salietu zemi ap krūmu ar kādu augu aizsardzības līdzekli pareizā koncentrācija, kaut vai zilo graudiņu šķīdumu, ja nekā cita nav. Ja tas būtu noticis jūlijā, es ieteiktu krūmu nomiglot kaut vai ar Bordo šķīdumu.
Tas ļoti subjektīvi, kā rīkotos es.