Autors Tēma: Ieteikumi peoniju audzēšanā  (Lasīts 9720 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Daiquiri

Atb: Ieteikumi peoniju audzēšanā
« Atbilde #30 : 2024. gada 27. augusts, 20:11:23 »
Laja jautājums par peonijām.
2. vecās tagad laikam var rakt un dalīt, ja ir tāda vēlēšanās. Aug vienā vietā jau gadus 15
15 gadus vecs peoniju krūms būs ļoti nopietns izaicinājums, tam vajadzēs pāris labas lāpstas un ideālā variantā arī divus puisiešus, kuri prot ar tām rīkoties. Ja sagatavota bedre, kur stādīt (to būtu ieteicams izrakt un piepildīt ar labi satrūdējošu kompostu un auglīgu augsni un iekaisīt dolomīta miltus pāris nedēļas pirms stādīšanas, lai augsne nosēžas), var rakt kaut vai šodien, bet arī oktobra sākumā nebūs par vēlu.
No rīta pameklēšu video par peoniju rakšanu, sakņu dalīšanu un sagatavošanu stādīšanai
Citāts
Man gadiem aug vecās parastās peonijas -baltas un rozā. Visām lapas normāli tumši zaļas, kupli krūmi.
Pagājušogad uzdāvināja vienu "smalku". Sogad gan smalkajai, gan blakus esošajām "parastajām"  tumši sarkanajām, ļoti agrajām, visas lapas brūnas, sakaltušas. Vai ar to smalko atnesta slimība?
Visas peoniju šķirnes tāpat kā cilvēki nav vienādi uzņēmīgas pret slimībām - arī mūsu vidū ir tādi, kuriem pietiek ar 10 min auto ar kondicionieri, lai sāktu šķaudīt. Tāpēc daudzi peoniju audzētāji jau agrā pavasarī, kad asni izlīduši kādus 5-10cm no zemes, pirmo reizi peonijas miglo, un tā vairākas reizes sezonā. Šogad peonijām bija nelabvēlīgs pavasaris, arī jūlija lietavas darīja savu, tāpēc daudzviet peonijas "saķērušas" gan rūsu, gan pelēko puvi, gan citas puves. Un tas nav atkarīgs vai tā modīgā vai vecmodīgā šķirne. Slimību sporas visbiežāk tiek atnestas pa gaisu, no citiem augiem.
Citāts
vai brūnās lapas griezt nost un dedzināt, vai atstāt, kā stāv? Aug atsevišķā dobē
Bez krūma bildes grūti pateikt - var saīsināt vai apgriezt daļu lapu, zaļās vēl noderēs fotosintēzei, ja tuvu pie zemes virskārtas manāmas pelēkās puves pazīmes un kāti gāžas gar zemi, tad es grieztu nost un profilakse salietu zemi ap krūmu ar kādu augu aizsardzības līdzekli pareizā koncentrācija, kaut vai zilo graudiņu šķīdumu, ja nekā cita nav. Ja tas būtu noticis jūlijā, es ieteiktu krūmu nomiglot kaut vai ar Bordo šķīdumu.

Tas ļoti subjektīvi, kā rīkotos es.

Pieslēdzies reno

« Atbilde #31 : 2024. gada 27. augusts, 21:05:03 »
Paldies. Peonijas izskatās sakaltušas, saliešu, un tad jau jāatstāj, kā ir.
Man būtu vairāki tādi traki rakšanas darbi. Arī zilie Sibīrijas īrisi ir saauguši kā mūris un sāk ziedēt mazāk. Tur sajūta, ka ar cirvi būs jācērt

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #32 : 2024. gada 27. augusts, 21:56:38 »
... vecās tagad laikam var rakt un dalīt, ja ir tāda vēlēšanās. Aug vienā vietā jau gadus 15 ...
Lai nebūtu pārsteigumi, jāgatavojas uz kaut ko līdzīgu (piemēram, augsnes noskalošanai no saknēm, kā stāsta autore, vajadzēja pāris stundas)  :go_go:

Atslēdzies Resnā Žurka

« Atbilde #33 : 2024. gada 28. augusts, 18:54:00 »
Mitra un auksta vasara krietnu laiku atstāja savas pēdas. Iespējams, ka nevēdinājās tik labi un daļa lapu nopuva. Tā kā labuma no tām lapām nekāda, tikai potenciāls baciļu perēklis, tā kā jēga ir vākt prom. Es metu miskastē, jo dedzināt kamīnā bāžu tikai zarus, bet kompostēt dažādu svarīgu iemeslu dēļ peoniju lakstus neiesaka.
Tas ir, es griežu un vācu prom tikai tos melnos nesmukos.
« Pēdējās izmaiņas: 2024. gada 28. augusts, 20:23:21 no Daiquiri »

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #34 : 2024. gada 19. septembris, 07:58:44 »
Šorīt man uzjautāja - cik liela bedre būtu jārok peonijas stādīšanai, ar ko to vajadzētu piepildīt, un cik dziļi stādīt.
Manuprāt, viens no ieteicamākajiem variantiem ir pievienotajos video, bet tas nav vienīgais.
Būtu forši, ja arī mūsu peonijmeitenes dalītos ar savu pieredzi  :smile:
Lai jauka diena!

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #35 : 2024. gada 19. septembris, 08:43:27 »
Ir ielidojuši jauni jautājumi par bedres sagatavošanu peoniju stādīšanai - vai bedres apakšā ir obligāti jāliek drenāža (piemēram, pus spainis sadauzīti ķieģeļi) un, vai tas ir labi, ja peoniju stādāmā bedre piebērta ar bagatināto kūdru?

Varbūt kāda peonijmeitene var pakomentēt?  :smile:

P.S.
Man atsūtīja linku uz YouTube video, bet nepratu to komentāram pievienot, jo tas ir YouTube Shorts. Izrādās - jāpielabo YouTube adrese -  jāsamaina "short" ar  "watch"  :smile: . Paldies SF adminiem par palīdzēšanu!

« Pēdējās izmaiņas: 2024. gada 19. septembris, 09:30:24 no Daiquiri »

Atslēdzies Gundog

« Atbilde #36 : 2024. gada 19. septembris, 09:45:55 »
No kļūdām mācāmies, bet vislabāk no citu! ;)
Mana Pastegance pāris gadus nīkuļoja, domāju, ka puve un migloju ar Sviču un plānoju rudenī izcelt. Tā nu pienāca nezin kurais rudens un esmu atradusi laiku izcelt. Viegli nebija, jo sen stādīta. Rezultāts ir pēdīgs, bet ne bezcerīgs! Nožēloju, ka neizdarīju agrāk! :sad_smiley:
Izrādās, ka maijvaboļi gandrīz visu sakni norijuši! Puse no saknes palika, ceru, ka atkopsies!
« Pēdējās izmaiņas: 2024. gada 19. septembris, 09:53:20 no Spārka »

Atslēdzies NuclearBaby

« Atbilde #37 : 2024. gada 29. oktobris, 20:39:20 »
Zinu, ka cālī tika par šo diskutēts, bet vairs nevar tikt klāt. Kādas ir jūsu metodes darbarīku dezinficēšanai? Iepriekšējos gados noslaucīju grieznes ar spirtā pamērcētu lupatu, bet ir pamats domāt, ka ar to nav bijis pietiekami  :fp:   Šogad nazi pēc katras peonijas griešanas vismaz 1min vārīju. Tam vajadzētu būt efektīvi, bet aizņem traki daudz laika, kamēr visu nogriež, jo pēc katra krūma ir jāiet atpakaļ uz māju vārīt nazi. Sāku jau laicīgi domāt, ko lai iesāk, kad visi šogad sastādītie krūmi (un vēl tie, uz kuriem nākotnē paslīdēs roka) būs saauguši...

Atslēdzies tuk

« Atbilde #38 : 2024. gada 29. oktobris, 20:44:55 »
Vai vārīšanas vietā nevar apstrādāt, nokarsēt ar liesmu turpat dārzā, ar kādām kamīnšķiltavām piemēram?  :?:

Atslēdzies NuclearBaby

« Atbilde #39 : 2024. gada 29. oktobris, 20:53:18 »
Vai vārīšanas vietā nevar apstrādāt, nokarsēt ar liesmu turpat dārzā, ar kādām kamīnšķiltavām piemēram?  :?:
Jā, tā ir ideja. Ar liesmu metēju droši vien būtu ātrāk (ne pa peonijām, bet pa nazi  :rofl: )

Atslēdzies Camma

« Atbilde #40 : 2024. gada 29. oktobris, 21:09:53 »
Spirts arī no mediķa viedokļa nav nekāds ciešais dezinfektants.... Vārot asus instrumentus tos ātri padara neasus.

Kā būtu ar kaut ko hloru saturošu? Vai tualetes tīrītāju? Savulaik baiss izklausījās citrosepts - pēc virusologu domām, bija trakāks par glutāraldehīdu.
Ja kas, tad burciņas un lietoti vāciņi konservēšanai ļoti labi iztīrās ar mello Harpiku....
Visus sakost!

Atslēdzies NuclearBaby

« Atbilde #41 : 2024. gada 29. oktobris, 21:33:00 »
Spirts arī no mediķa viedokļa nav nekāds ciešais dezinfektants.... Vārot asus instrumentus tos ātri padara neasus.

Kā būtu ar kaut ko hloru saturošu? Vai tualetes tīrītāju? Savulaik baiss izklausījās citrosepts - pēc virusologu domām, bija trakāks par glutāraldehīdu.
Ja kas, tad burciņas un lietoti vāciņi konservēšanai ļoti labi iztīrās ar mello Harpiku....
Jā, es tā arī sapratu, ka spirķiks galvenokārt noder iekšķīgai lietošanai, lai mazinātu simptomus - t.i. lai pleķainās lapas tik ļoti nekristu uz nerviem :shampis:
Tajos šķidrumos mērcēt vai tīrīt ar lupatiņu? Varētu varbūt ar Ace, bet kādā koncentrācijā, lai iedarbotos? Man ir bail, ka atkal nebūs pietiekami iedarbīgs.  No otras puses, ja mērcē Harpic, tad pēc tam Harpic var mierīgi izmantot tualetes tīrīšanā, un nav jādomā, kur lai pēc tam to draņķību utilizē.

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #42 : 2024. gada 29. oktobris, 22:37:05 »
Kādas ir jūsu metodes darbarīku dezinficēšanai?
Lapu griešanai rudenī izmantoju t.s. tapešu nazi (ar nolaužamiem asmeņiem) - katram krūmam savs asmens. Savulaik no AliExpress atsūtīju 100 asmeņu paciņas, 10 asmeņi maksāja 4 vai 5 centus. Pēc tam katru mehāniski nomazgāju ar aso trauku skrāpi un Fairy. Kad apžuvuši, uz pāris minūtēm iemērcu etatatanolā. Nožāvēju un kastē līdz ziedu griešanai.
Dalot saknes, rīkojos līdzīgi.
Dārzā kopā ar šķērēm ņemu līdzi izsmidzināmo etatatanola pudelīti - rakstīts, ka iedarbojas 30 sek. laikā, tikai jāļauj nožūt.

Par "raibajām lapām" - 100% visas no citurienes saņemtās peonijas uz diviem gadiem stādu karantīnā - prom no citām peonijām, augsne diezgan nabadzīga, augies stress, ja ir vīruss - parādās pirmajā gadā. Ziedēt ļauju tikai otrajā gadā, mēsloju arī tikai otrajā gadā caur lapām.

Atslēdzies NuclearBaby

« Atbilde #43 : 2024. gada 29. oktobris, 23:59:43 »
Lapu griešanai rudenī izmantoju t.s. tapešu nazi (ar nolaužamiem asmeņiem) - katram krūmam savs asmens. Savulaik no AliExpress atsūtīju 100 asmeņu paciņas, 10 asmeņi maksāja 4 vai 5 centus. Pēc tam katru mehāniski nomazgāju ar aso trauku skrāpi un Fairy. Kad apžuvuši, uz pāris minūtēm iemērcu etatatanolā. Nožāvēju un kastē līdz ziedu griešanai.
Dalot saknes, rīkojos līdzīgi.
Dārzā kopā ar šķērēm ņemu līdzi izsmidzināmo etatatanola pudelīti - rakstīts, ka iedarbojas 30 sek. laikā, tikai jāļauj nožūt.

Par "raibajām lapām" - 100% visas no citurienes saņemtās peonijas uz diviem gadiem stādu karantīnā - prom no citām peonijām, augsne diezgan nabadzīga, augies stress, ja ir vīruss - parādās pirmajā gadā. Ziedēt ļauju tikai otrajā gadā, mēsloju arī tikai otrajā gadā caur lapām.
Paldies arī par šo ideju!

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #44 : 2024. gada 30. oktobris, 09:27:06 »
Paldies arī par šo ideju!
Aizmirsu uzrakstīt - es ieteiktu 18mm plato, ar šauro, manuprāt, būs grūtāk nogriezt resnos kātus (bet var mēģināt  ;) )

P.S.
Paskatījos, cik maksā pie mums.
manuprāt, cena nav pataloģiska
« Pēdējās izmaiņas: 2024. gada 30. oktobris, 09:38:44 no Daiquiri »