Autors Tēma: Ieteikumi peoniju audzēšanā  (Lasīts 9695 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies NuclearBaby

Atb: Ieteikumi peoniju audzēšanā
« Atbilde #45 : 2024. gada 30. oktobris, 12:42:57 »
Aizmirsu uzrakstīt - es ieteiktu 18mm plato, ar šauro, manuprāt, būs grūtāk nogriezt resnos kātus (bet var mēģināt  ;) )

P.S.
Paskatījos, cik maksā pie mums.
manuprāt, cena nav pataloģiska
Paldies, tas tiešām nav nekas daudz. It īpaši, ja ņem vērā, cik maksā peonijas. Jebkurš asmenis der jebkuram nazim (ja sakrīt platumā), vai vēl kaut kas ir jāskatās?

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #46 : 2024. gada 17. novembris, 14:53:52 »
Jautājums par etiķetēm un flomasteriem
Šogad, izrokot vairākus četrgadīgos un piecgadīgos peoniju krūmus, pievērsu uzmanību etiķetēm, kuras biju atstājusi pie peoniju saknēm (ir man tāds netikums - dubultā nodrošināšanās, lai peonijai nepazustu nosaukums un es kaut ko nesajauktu).

Secinājums - vissliktāk sevi parādīja AliExpress lentveida etiķetes, kas praktiski visas bija salūzušas, dažas pat sadrupušas, uzraksta kvalitāte ļoti atkarīga no izmantotā flomastera (kaut arī visiem rakstīts - permanents). Neslikti uzvedās Traipa "diedziņetiķetes" - ja nebūtu tik stingri savilkusi, diegs nebūtu iegriezies saknē, bet pati etiķete bija vesela, uzraksts salasāms un diegs arī nebija pārtrūcis. Vēl man bija pāris no Cola bundžām sagrieztas metāla etiķetes neilona diegā. Flomastera uzraksts bija padzisis, bet, tā kā vīrs arī bija ieskrāpējis peonijas nosaukumu, tad viss OK.

Četri jautājumi:
1) vai arī Jūs, stādot peonijas, atstājat pie saknēm etiķetes ar peonijas nosaukumu vai citu identifikācijas apzīmējumu, piemēram, numuru katalogā? Ja tā rīkojaties, kādas etiķetes Jūs izmantojiet?
2) kādus permanentos flomasterus Jūs izmantojat savā dārzā, piemēram, rakstot uz etiķetēm vai puķu podiem? (pakļauti UV starojumam, laikapstākļiem u.tml.) Es ļoti apmierināta ar Artline Garden Marker un Edding 8055
3) mani ļoti pārsteidza Warmerdama peoniju etiķetes - četrus gadus zemē, bet izskatās gluži kā jaunas, uzraksti nav padzisuši, papīrveidīgais materiāls tikpat elastīgs. Varbūt kāds kaut kur lasījis, kādas etiķetes Rūds izmanto?
4) Vai kāds pats vai arī kāds ļoti uzticams paziņa ir izmantojis Tyvek vai Meyer etiķetes? Kādas atsauksmes? Pievienoju saites:
https://amozoli.lv/parduotuve/stadaudzetavam/etiketes/etiketes-tyvek-180x19125mm/
https://darzinam.lv/majas/8979-etiketes-meyer-180x19125mm-baltas-1000gab.html
Paldies, ja atbildēsiet un dalīsieties pieredzē! :flowers:

Atslēdzies NuclearBaby

« Atbilde #47 : 2024. gada 17. novembris, 18:02:28 »
Nē, es pie saknēm etiķetes neatstāju. Vienkārši nebija ienācis prātā, ka vajadzētu. Taču, ja ir doma peonijas vēlāk dalīt pārdošanai, vai arī ir nopietna kolekcija, tad tā protams ir ļoti laba doma.  Man nav traki daudz peoniju, un ir datorā plāns, kur kas iestādīts. Uz pavasari ir doma atzīmēt arī dobēs. Līdz šim izmantoju parastās veikalā nopērkamos plastmasas augu etiķetes (zemē iespraužamas), bet secināju, ka tas man neder, jo putni iznēsā viņas pa visu dārzu un tās arī slikti iztur laika apstākļus - pēc kāda laika kļūst ļoti trauslas un salūzt.  Vienā video noskatīju, ka izmantoja gabalos sagrieztas grīdas līstes, uz kā ar marķieri uzrakstīja šķirni. Doma ir to izmēģināt, jo var dziļi zemē iebakstīt, lai putni nedabū, un ja būs tumša krāsa, tad arī putni neaiztiks. Dārgās smukās metāla etiķetes arī negarsos izmēģināt tā iemesla dēļ, ka žagatas viņas vienkārši savāks  :bird:
Par marķieriem - neesmu ievērojusi, ka būtu atšķirība (izmantoju podu marķēšanai, ko uz ziemu pieroku), bet ir ļoti svarīgi, lai virsma, uz kā raksta, būtu pilnīgi sausa. Arī ar augstu gaisa mitrumu rakstīšanas brīdī pietiek, lai uzraksts nebūtu noturīgs.

Atslēdzies Taaapati

« Atbilde #48 : 2024. gada 18. novembris, 18:33:43 »
Ja ir pie saknēm etiķetes, atstāju un ieroku. Lai gan man vajadzības īsti nav. Bez galējas nepieciešamības neko neroku. Biznesa nebūs. Viss sarakstīts dārza grāmatā, šķirnes tuvojas 50, diži vairāk neplānoju. Tie redzamie uzraksti vizuāli diez ko neiedvesmo, kad katrai puķei tas rēgojas klāt. Man nav lauciņš, bet daiļdārzs ja tā var izteikties. Labāk investēju balstos, tas man būtiskāk. Bet kam ir tāda nepieciešamība, protams droši vien tas ir būtiski.

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #49 : 2024. gada 18. novembris, 19:30:58 »

Bez galējas nepieciešamības neko neroku...

Ja pienziedu peonijas (Lactiflora) mēs varam bez pārstādīšanas vienā vietā audzēt 20 un vairāk gadus, tad ar hibrīdiem tā neizdodas - pateicoties varenajai augšanai, 7.-8. gadā krūms it kā iebremzē un mūs brīdina - man vairāk nav vietas, ja mani neizraksi, nesadaļīsi un nepārstādīsi, ziedi būs mazāki un arī ziedu būs mazāk. Ir jārok. Personīgi es veco stādbedri maksimāli cenšos iztīrīt no nogrieztajiem sakņu galiem (manuprāt, tā ir neiespējamā misija), papildinu ar svaigu auglīgu augsni, un pēc tam vienu izraktās saknes daļu stādu turpat atpakaļ. Manuprāt, lielākā kļūda ir vecās peonijas vietā, nomainot daļu augsnes, stādīt citu šķirni (neaizmirsīsim par hibrīdu spēju izdzīt pumpurus un sākt augt no sakņu atlūzām bez pumpuriem!)

... šķirnes tuvojas 50, diži vairāk neplānoju ...
Problēma rodas, ja izraktajai peonijai ir kāda problēma, un nav nevienas "tirgus izskata" saknes - ir tikai tādas, ko stādīt ataudzēšanai. Man šovasar tādas bija četras - iegūto stādu skaits no 9 līdz 14 no viena krūma... Steidzami jāmeklē kur iestādīt. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc lieku etiķetes pie saknēm

Viss sarakstīts dārza grāmatā ...
Par sarakstiem - man saraksti gan kladītē, gan datorā, gan arī "mākoņos", lai var ērti telefonā apskatīt (tikai skatīšanās režīms, bez iespējas rediģēt). Etiķetes pie krūmiem nelieku

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #50 : 2024. gada 30. novembris, 18:15:01 »
Kaut kā nepierasti un arī nedaudz skumji - šoruden vairāk neviena peonija nav jāstāda ...  :m:
(vēlākais, kad esmu stādījusi, - 3.janvāris, stādāmbedre un ķerra ar augsni bija laicīgi sagatavotas. Neatbalstu ideju stādīt podā un pa ziemu uzglabāt pagrabā)

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #51 : 2025. gada 12. janvāris, 13:40:17 »
jautājums par peoniju audzēšanu - kāda ir jūsu pieredze agrotekstila izmantošanā peoniju stādījumos?

Atslēdzies Maijabeka

« Atbilde #52 : 2025. gada 12. janvāris, 13:46:33 »
Es agrotekstilu lieku jauktajās dobēs un tur katru gadu peonijai arvien lielāks caurums jāgriež, jo mēdz pumpurus arī labi tālu no iestādīšanas vietas izdzīt un tad nu tas agrotekstils tur vairāk nav kā ir beigās.

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #53 : 2025. gada 14. janvāris, 11:41:24 »
jautājums - vai savā dārzā peoniju marķēšanai jūs izmantojat augu etiķetes (dārza birkas)?
Kāda ir jūsu pieredze?

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #54 : 2025. gada 29. janvāris, 16:29:12 »
Vai tas nebūtu forši, ja peonijas sakni varētu sagriezt gabaliņos kā burkānu (daži, iespējams, sapņo, ka varētu arī plānākās šķēlēs - kā desu, piemēram) un no katra gabaliņa/šķēlites pēc gadien 3-4 varētu iegūt ziedošu krūmu!?  :rofl:  Tad daudzi Latvijas peonijmīļi varētu apvienoties vienā Joshua sējeņu koppirkumā, katrs par ļoti saprātīgu samaksu saņemtu savu saknes gabaliņu/šķēlīti... Bet nekā, tas nav tik vienkārši - ne visām šķirnēm uz nolūzuša peoniju saknes gabaliņa izaug pumpurs. Informāciju viegli atrast internetā, ierakstot, piemēram, "Adventitious Peony Roots" vai "Слепые корни пионов". Pievienoju vienu no sarakstiem - https://americanpeonysociety.org/wp-content/uploads/2020/03/Adventitious-Peony-Observations-1.pdf

Kāpēc vēl tas ir svarīgi? Ja mēs izrokam kādu peoniju, ļoti grūti (dažreiz pat neiespējami) izlasīt vissīkākos peoniju sakņu gabaliņus, ka ir atgriezti vai atlūzuši, rokot ārā krūmu. Un, ja mēs tajā pat vietā (vai nedaudz blakus) vēlamies iestādīt citas šķirnes peoniju, mums jārēķinās ar to, ka pēc gada-diviem-trim no zemes var izspraukties lapiņa no vecā (izraktā) peoniju krūma.

Un kā veicas jums ar peoniju pavairošanu no sakņu atlūzām? Kāda ir jūsu pieredze?
Man vairāku relatīvi mazizplatītu un tāpēc dārgu šķirņu peoniju sakņu atlūzas jau trešo ziemu aug dārzā podos - pagaidām bez rezultātiem (kaut arī vairāki blogeri FB un internetā sola, ka škirnes veido pumpurus). Ar "koraļiem" nav problēmu - aug uz nebēdu  :smile:

Atslēdzies Dominikana

« Atbilde #55 : 2025. gada 31. janvāris, 19:34:05 »
Esmu stādījusi un vēl aizvien stādu katru atlūzu ne tikai no peonijām, bieži nopērku mironīšus, teikšu, ka man apmēram 70-80% izdzīvo ieaug. Peonijas no galīgiem maziem gabaliņiem kaut kas saprotams sāk veidoties kādā trešajā ceturtajā gadā. Ir bijuši gadījumi, ka divi trīs gadi stāv divas trīs lapiņas un tad trešajā gadā kad jau domāju, ka nu šogad būs jau nobeidzies uzzied ar trīs ziediem ('Carl Foerster')

Ģeotekstilu savulaik saliku jauktajās dobēs un tieši tāpat - caurumi jāgriež lielāki, tad vēl flokši, anemones un vēl šis tas plešas lien kaut kur, mēģina atrast savu vietu un nonācu pie secinājuma, ka ģeotekstilu var klāt, piemēram skujeņiem, bet puķēm laikam baigi nē. Ravēt grūti, tad vēl sāk spurgaloties utt. Iespējams, ka es nemāku ar ģeotekstilu sadraudzēties, bet man ir tā.

Birkas. Esmu mēģinājusi visādas taisīt pati. utt. manā dārzā vislabākās uz šo brīdi ir ''Dārza Birkas'' metāla, kuras kā brāķētās kaut kādus gadus atpakaļ nopirku, kalpo lieliski. Tiešām jāatzīst ka ļoti labi stāv tās kas nāk no Peony Shopa, no pašas taisītājām vislabāk, kalpo biezās plastmas mapes/vāciņi kurus var sagriezt cik gribi lielos mazos gabalos un ja pareizais marķieris tad uzraksts turas 2-3 gadi. Kas būs šogad (4.gads) ar pašu materiālu nevaru vēl komentēt. Šoruden uztaisīju vēl vienas no lauksaimniecības skābsiena bedru sedzamās plēves ( bieza bet ne pietiekami, viena puse melna otra balta, uz tās labi rakstās, UVS aizsargāta, saulē ''nešķīst'' vismaz gadus 5-6 , ja nav visu laiku saulē, tad par gadus 10 kalpos)

Atslēdzies Taaapati

« Atbilde #56 : 2025. gada 11. februāris, 11:50:10 »
Birkas nelietoju, nejūtu vajadzību, nav tādi apmēri, lai kaut kas pazustu, aizmirstu. Pagaidām galva strādā un ir pieraksti. Ģeotekstilu arī neesmu iecienījusi puķēm.

Atslēdzies Resnā Žurka

« Atbilde #57 : 2025. gada 06. marts, 15:16:25 »
Kādi ir ieteikumi pret vārnām? Skatos, ka šogad palikušas īpaši nekaunīgas un ziemā kasa puķu sīpolus no zemes, bet tagad sāk izrādīt interesi par peoniju sarkanajiem knābīšiem. Bezmaz žurku siets dobēm pa virsu jārullē.

Agrotekstils dobēs ir jēga tikai tad, ja mulčai izmanto akmentiņus, ko jāvar savākt un mazgāt. Citādi labāk vnk mulčēt, nezālēm nepatīk, bet, ja tomēr, pagrābj malā, izravē, sarauš atpakal, nodušo un viss tīrs un smuks.

Atslēdzies Resnā Žurka

« Atbilde #58 : 2025. gada 06. marts, 15:17:01 »
Birkas man arī nav, ir dārza karte, kur viss atzīmēts

Pieslēdzies Spārka

« Atbilde #59 : 2025. gada 06. marts, 15:36:56 »
Kādi ir ieteikumi pret vārnām?
Barot vārnas atsevišķā nostākā vietā. Vārnas ir gudri putni, man nekad nav dārzā līdušas.