Autors Tēma: Ieteikumi peoniju audzēšanā  (Lasīts 9724 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies reno

Atb: Ieteikumi peoniju audzēšanā
« Atbilde #60 : 2025. gada 06. marts, 19:56:56 »
Pret zemeņu zaglēm bija ieteikums dobēs salikt sarkani nokrāsotus akmeņus. Peoniju asnus arī varētu pasargāt

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #61 : 2025. gada 06. marts, 21:25:20 »
Šodien izstaigāju peoniju dobes - tikai pāris knapi pamanāmi asniņi agrajām šķirnēm, vēl guļ. Zeme auksta, ja būs kā šodien, tad sestdien-svētdien būs jau pastiepušās. Mums apkārt pilns ar vārnām, bet dārzā īpaši neredz. Man cits kreņķis - ūdensžurkas. Un tur nu nelīdz ne līme, ne plāksteris..., viss saalots. Mēģinām sadzīvot. Paldies Dievam peoniju saknes negrauž (zemē ieraktos plastmasas podus gan - šodien pāris izcēlu - izgrauzts caurums, bet saknes cik varēju saprast, nav aiztiktas).

Atslēdzies reno

« Atbilde #62 : 2025. gada 06. marts, 22:46:29 »
Mums tāpat. Šoziem parādījusies vēl neaiztiktā dārza daļā. Iznīcināt nevarot. Es visu garšīgo lieku zemē puķpodos. Redzēs, kā būs ar lilijām

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #63 : 2025. gada 06. marts, 22:54:46 »
Kā būtu ar žurkiem peļiem vabuļiem, ja ierīkotu auGstās dobes?

Atslēdzies reno

« Atbilde #64 : 2025. gada 06. marts, 23:46:12 »
Nevaru iedomāties puķes augstajās dobēs...

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #65 : 2025. gada 07. marts, 07:50:31 »
Par peonijām un augstajām dobēm - https://www.instagram.com/pionovyy_ray/reel/CkxfO6igIcP

Atslēdzies reno

« Atbilde #66 : 2025. gada 07. marts, 08:52:57 »
Tā jau audzētava, nevis košumdārzs acu priekam

Kaut kā jau varētu veidot tādas dobes, bet nu baigi sarežģīti

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #67 : 2025. gada 07. marts, 09:19:18 »
Tā jau audzētava, nevis košumdārzs acu priekam

Bet ko citu darīt, ja ļoti patīk peonijas, bet dārzā ir augsts gruntsūdens līmenis?
Domāju, ka augstās dobes kā video ir ļoti dārgs prieks, bet, privātās meliorācijas/drenāžas sistēmas izveide būtu dārgāka (ja tas vispār iespējams)

Atslēdzies Dominikana

« Atbilde #68 : 2025. gada 09. marts, 13:51:42 »
Man divi dārzi. Vienu apsēdušas ūdens žurkas ar kurām cīņa kā ar vējdzirnavām, jo īpaši, ja blakus dārzi kurus nekopj, vai žurgām ierīgo luksus numuriņu ar komposta kaudzi kurā met ārā visus dārza un bioloģiskos ēdiena atlikumus ( burkāni viņām garšo jo īpaši, pirmo gadu aiz nezināšanas ka tādi zvēri tur dzīvo iesēju, lakstiņi vien virs zemes palika, ak jā un saldie zirņi ar visām pākstīm tieši tad kad tiko bija ēdamā lielumā). Cenšos nestresot, grūti, bet sadzīvot var. Starp tulpēm mēģināju stādīt fritilārijas, kā izrādījās viņām tās ir tāds pats gards kumosiņš kā tulpju sīpoli. Tulpju sīpolus izēd no groziņiem un vēl visam klāt izvazā pa visām dobēm. Labā ziņa man ir ienākušās tādas pašas tulpes kā kaimiņiem un viņiem tādas kā man.  Tā kā stiepj tos sīpolus patālu. BET parastās sarkanās vecās tulpes viņas neaiztiek tās aug kur augušas. Laikam sīpoli dziļāk zemē.

Mana pieredze rāda, ka peonijas ūdensžurkas neaiztiek, arī man par lielu brīnumu liliju sīpoli netiek aiztikti. Narcises arī nemana ka būtu pazudušas, ar hiacintēm neesmu riskējusi tās stādu groziņos, bet ja loģiski ņem, kas šai par grūtu to sīpolu no augšas apēst, tāpat kā manas tulpes, tā kā pieņemu ka viņām manā dārdzā pietiek ar visu ko citu un kaimiņu kompostu bet pie manis tikai lien paskatīties un vienkārši nu ja jau esam atnākušas tad kāds tulpju sīpols jāuzēd.  Būs jāsāk prasīt ieejas biļetes.

Vienu gadu kad atgriezos no atvaļinājum un zālājs bija uzrakts no vienas vietas es izmisumā mēģināju viņas slīcināt,  :rat: atgriezu krānu un visos caurumos un rakumos laidu iekšā ūdeni ( labi, ka nav skaitītājs) nu stundas kādas 3-4. Dienas beigās man viss pagalms līgojās, bet nākošajā dienā zeme bija sasēdusies par kādiem 15-20 cm. tad variet iedomāties, kas par labirintiem viņām tur zem zemes ir. BET neticēsiet, uz kādu mēnesi man zālājā nebija neviena ciņa. Kau ko  vēl stulbāku kā slīcināt ūdensžurkas laikam jau nevarēju izdomāt, bet tas tiešām bija izmisums.

Otrā dārzā ir gadi ka man pavasaros no tuvējā meža [size=78%] pāri pagalmam nāk ūdens apm 2-3 cm virs zemes neskatoties, ka māja ir piekalnītē. Laikam jau māla slānis pavasarī neatkūst tik ātri un ūdens nāk pa virszemi, bet vienalga pavasaros ar skaudību skatos, ka citiem sētas jau sausas bet mēs pa zāli neejam lai neizbradā. Tad nu tiešām tā arī darīju uzbēru apmēram 60-70 cm valni un tajā sastādīju peonijas, jūtas ļoti labi. Zeme pa gadu sasēdās līdz apm 20 cm paaugstinājumam. Kā būs tālāk to laiks rādīs. BET vecās labās rozā un baltās arī bez visām paceltajām dobēm aug kā augušas jau gadu 30+, jo tās jau tur auga kad mēs ievācāmies. [/size]

Pagājušajā gadā man aizgāja postā daudz jauno peoniju, kuras kā parasti biju iestādījusi 10 - 20 litrīgajos podos, bet mana kļūda, ka neieraku zemē, paļāvos uz to ka lielajās stādaudzētavās neko uz ziemu nerok. Tās kas tiek ieraktas zemē pārziemo labi, Tās peonijas kas dižciltīgākas tās arī pret visu jūtīgākas, tās kas labi vairojas, labi pārcieš grūtības. Vienkāršākajām nekas. Bet tā ir tikai mana pieredze.

Par vārnām. Kopš esmu parūpējusies par kraukļu ģimeni manu pagalmu vairs neapciemo ne vārnas, ne vanagi. Mazie putni pa kokiem dzīvojas bariem, žagatai pie vienas vietas tā zog suņiem barību bet pagaidām neko citu neaiztiek, dzilna un dzenis tie uzrodas kā viņiem ienāk prātā bet tie vispār nav zemes putni.

Atslēdzies Dominikana

« Atbilde #69 : 2025. gada 09. marts, 14:02:34 »
Augstās dobes arī esmu mēģinājusi tiesa gan lilijā, jo bija bail ka neaprij, peonijām man pat neienāca prātā, nu sākumā ir it kā ok, es tām apakšā paliku kurmju sietu, augstajās dobēs tad nu niekojos ar burkāniem kartupeļiem un vēl šis tas, tajās tā kā ūdens žurkas nelien. bet jau šogad skatos, ka viena otra būs jāpārtaisa, jo koks paliek koks kalpo tik cik kalpo un tas nozīmē apjomīgu darbu. Peonijām es laikam neieteiktu, nu ja ir viena, divas nu trīs ( bet paceliet roku kurai šeit ir trīs peonijas :))) ) tad varbūt, bet vairāk tas būs dārgi, un ne uz ilgu laiku.

Atslēdzies NuclearBaby

« Atbilde #71 : 2025. gada 28. aprīlis, 10:22:50 »
Bijām aizbraukuši nelielā ceļojumā, un tikmēr izskatās, ka dažas jaunās peonijas pamanījās apsalt. Droši vien tas noticis naktī uz svētdienu, kad pie mums bija -5. Vakar pēcpusdienā izskatījās cerīgi, bet šorīt daži kāti ir pilnīgi nošļukuši. Būtu pareizāk tos kātus tagad līdz ar zemi nogriezt? Par laimi, daļa no kātiem vēl turās. Cietušās ir Carnation Bouquet, Sunny Girl un Lemon Cloud.

Atslēdzies SaneS

« Atbilde #72 : 2025. gada 28. aprīlis, 21:27:44 »
Pirmajos peoniju audzēšanas gados man bija gadījumi, kad nosala atsevišķas peonijas, piemēram, Carnation Bouquet, Lois' Choice, Early Glow, May Lilac, pat Red Charm puse krūma apsala. Sākumā domāju, ka nezied tāpēc, ka jauni krūmi, bet vēlāk izštukoju, ka bija nosaluši ziedpumpuri. Manā gadījumā nosalstot ziedpumpuri it kā sažūst, savīst un "sastingst" attīstībā. Ja ir papildus pumpuri, tad tie sāk pāraugt centrālo nosalušo. Pēc sala noliekušies ziedkāti parasti pieceļas, atsevišķiem krūmiem, jo sevišķi jaunajiem. lapu gali paliek brūni. Iesaku paskatītīes vai tik tur nav puve. Turēšu īkšķi, ka nav!

Atslēdzies NuclearBaby

« Atbilde #73 : 2025. gada 28. aprīlis, 23:23:39 »
Iesaku paskatītīes vai tik tur nav puve. Turēšu īkšķi, ka nav!
Es tos nošļukušos kātus nogriezu pie pamatnes (oops, satraukumā visus trīs stādus ar vienu nazi  :fp: ). Man nav iepriekš bijusi darīšana ar puvi peonijām, grūti pateikt, vai tā bija puve. Pie pamatnes tie kāti bija normāli, stingri. Arī nebija nekādu pleķu vai vai glumuma. Bet varbūt tas uzreiz neparādās.  Jūs Switch smidziniet uz lapām vai lejiet uz stāda? Rītdien līs visu dienu, bet parīt katram gadījumam vajadzētu apstrādāt.

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #74 : 2025. gada 29. aprīlis, 02:13:19 »
Pastāstiet man muļķim, ko darīt. Vienā senā pujeņu dobē gudrīši uzbēra mulču, svaigu. Kkādus 20.cm. Es kad to ieraudzīju(pēc nedēļas), centos vismaz nokašāt nost no stumbriem to uzbērumu. stumbri protams tajā mulčas līmenī visi slapji nosvīduši-norasojuši. Dienā karsts. KO darīt ?? Es protams grābtu visu to slāni nost. Bet varbūt panikoju par daudz?Nav LV. Esam UK. Pujenes jau pumpuros.
Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega