Autors Tēma: Ziedi  (Lasīts 4493 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies baaciens

Ziedi
« : 2024. gada 02. septembris, 21:31:47 »
Kaut kad jau man bija diskusijas par ziedu dāvināšanas tradīcijām Latvijā, bet šodien atkal par to jāpadomā, jo TVNET publicējis rakstu -
Spēcīgākā padomju tradīcija Latvijā – 1. septembris un ziedi skolotājiem.

Rakstam lasīju vien ievadu, jo turpmākais par maksu  :P

Ja tā reāli padomā, tad skandināvijā un citās Eiropas valstīs nav šāda tradīcija. Latviešu ģimenes, kas pārcēlušās uz Zviedriju, Somiju, Vāciju, Spāniju  utt., brīnās, ka tur tā nav pieņemts. Ja kāds bērns (acīmredzot no Latvijas) aiziet ar ziediem, tad jūtoties slikti un pat skolotāji dažkārt sakot, ka nevajadzēja vai nevar to pieņemt / saprast.

Un? Tāpēc no šīs tradīcijas jāatsakās?

Kaut kad izlaidumu laikā sēdēju Bastejkalnā uz soliņa un lasīju grāmatu. Blakus piesēdās ārzemnieki, kuri ilgi vēroja apkārt notiekošo. Tad neizturēja, atvainojās un jautāja - Esam ievērojuši, ka Rīgā ļoti daudz cilvēki staigā ar ziediem rokās. Kāpēc tā?

Mums bija interesanta saruna par to, ka Latvijā cilvēki dāvina ziedus dažādos svētkos (ne tikai dzimšanas dienās, kā ierasts citur) - skolas sākums, skolas beigas, izlaidums, dzimšanas un vārda dienas. Arī uz randiņiem ejot, ir vīrieši, kuri atcerās par ziediem.
Galu galā, kapi - kapu svētki, bēres utt. arī ziedu pārpilni.

Kāds sakars ziediem ar padomju tradīcijām? Vai tad 1.septembrī cilvēki ziedus nes un liek pie pieminekļiem (tā nu gan bija padomju laiku tradīcija).

Paskatieties ārzemju filmas, kurās uz kapu kopiņām ziedu nav vai ir ļoti maz. Tas nozīmē, ka mūsu kapu kopas, kas grimst ziedos un vainagos, arī ir tikai un vienīgi padomju tradīcija?

Nezinu kā jums, bet man šodien patika redzēt, ka Rīga pilna ar jauniem cilvēkiem, kuriem ziedi rokās!  Man šķiet, ka visu ceļu uz darbu smaidīju. Reizēm gan arī sasmējos, jo tie skati tik amizanti.
Pēcpusdienā atkal smaidīju, jo šķita, ka atpazīstu - re, tur laikam skolotāja dodas mājās!
Tas likās tik skaisti un mīlīgi, ka nekādi padomju laiki nenāca prātā!

Atslēdzies Amālija

Atb: Ziedi
« Atbilde #1 : 2024. gada 02. septembris, 22:03:30 »
Neesmu pret ziediem 1.septembrī. Bet vienmēr domāju - kur skolotāji liek šīs ziedu kaudzes? Kuru mūžs ir pāris dienas, nedēļa. Tas viens. Otrs - ziedus pasniedz pārsvarā klases audzinātājiem. Ko pārējie? Nav skolotāji?
Es justos labāk, ja naudu ziedotu. Dzīvniekiem u.c.

Nejustos priecīga par lielu griezto ziedu skaitu. Praktiskā latviete, tā sacīt.

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #2 : 2024. gada 02. septembris, 22:32:14 »
Kur liek? - Vāzēs!  :sarcasm:   

Mājās un darba kabinetā!

Šis gan ir fakts, jau sen skaļi teicu, ka viens ziedu pušķis no klases, būtu riktīgi OK.  Bet kad man tas bija aktuāli, tad neviens nesadzirdēja. Vai kolēģus sadzird, nav ne jausmiņas.

No otras puses, par ziedu mūžu.... ja skolēns uzdāvina tad ārāk vīst, kā tad kad brūtgāns?  :smej:
Un nē, mūsdienās jau sen visi nedāvina ziedus. Daudzi vienkārši aiziet uz skolu. Ir arī tādi, kas saka kā ir - Ziedu man nav, bet sirsnīgākais, ko varu šodien dot, tas ir apskāviens!

Nav taisnība, ka ziedus dāvina tikai klases audzinātājam. Dāvina arī citiem. Arī absolventi iet  uz skolām 1.skolas dienā.

Man māsai klasē 7 skolēni, kādas kaudzes?

Šī tēma gan nebija par skolu kā tādu, bet par ziediem!

Atslēdzies reno

« Atbilde #3 : 2024. gada 02. septembris, 22:38:02 »
Tas, ka pie mums vienmēr ziedi, ir skaisti. Ka dāvina mazliet pārspīlētas buķetes -nu tā -gaumes lieta. Es gan mazliet apstulbu, kad ieraudzīju bildē znota pirkumu puikam... uz bērnudārzu!! Bet laikam viņu tā ir sajūsminājušas tās zilās hortenzijas, ka nav varējis noturēties. Laikam jau BD arī bija izsludināta "pirmā diena"

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #4 : 2024. gada 02. septembris, 22:47:28 »
Tas, ka pie mums vienmēr ziedi, ir skaisti.

Lūk! Tas ir tas, kas man patīk!

Jā, var jau činkstēt, ka ziedi vāzē turās ~ nedēļu ( manās mājās ir zaļie īkšķīši un ziedi dzīvo arī ilgāk, bet mums ziedu pilnas vāzes arī ārpus kalendāriem).

Cik nedēļas ziedi zied dobēs?

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #5 : 2024. gada 02. septembris, 22:49:12 »
ziedus pasniedz pārsvarā klases audzinātājiem. Ko pārējie? Nav skolotāji?

Tiešām? Mūsdienās? :)

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #6 : 2024. gada 02. septembris, 22:57:57 »
Manējie vakar arī paši grieza un taisīja pušķus pēc savas patikas. Kad prasīju - kam tad dāvinās? - teica, ka direktorei un vietniecēm nē, bet skolas dežurantei gan  :flowers: , un klasē vāzē arī vajagot.
« Pēdējās izmaiņas: 2024. gada 03. septembris, 00:54:47 no Daiquiri »

« Atbilde #7 : 2024. gada 02. septembris, 23:14:38 »
Tas ir skaisti - ja te bija diskusija, es noteikti jau rakstīju, ka mana mamma bija skolotāja un tos ziedu kalnus uz 1. septembri un izlaidumiem es ļoti spilgti atceros. Pilna māja un vanna ar, kur apvītušākās rozītes peldināja, lai atgūstas. Daļu ziedu jau arī atstāja skolā, lai tur arī ir skaistums. Un bija arī skolēni, kas vēl vairākus gadus pēc skolas beigšanas mēdza atnākt pie mammas uz 1. septembri ar puķēm - viņa tad teica: "mana Initiņa", "mans Zigītis" utt. atnāca.
Man ziedu dāvināšana kā tāda liekas ļoti skaista tradīcija - tagad tik žēl, ka jaunkundzes dēļ nevaru mājās dzīvos ziedus turēt. Izrādās, lilijas var būt pat nāvējošas un daudzas citas puķes arī kaķiem ir kaitīgas. Vecā kaķene gan pa laikam dabūja kādu buķeti nogaršot, kamēr man vēl nebija ne jausmas, ka tas ir bīstami.
Turn that sh*t up louder, make it all go faster!

Atslēdzies Leonāra

« Atbilde #8 : 2024. gada 03. septembris, 07:08:37 »
Mana draudzene aiznes uzreiz mātei uz kapa, jo besī nest mājās un kapi blakus.
Es arī esmu par vienu pušķi no klases.
Svētkos ziedi ir ok, bet man vnm liekas- būtu labāk ko jēdzīgāks nopirkuši vai lielāku dāvanu:D
Kur liek skolotāji? Spainī  :?:
Nekad nepērku ziedus tāpat vien mājās, ko likt vāzē uz galda un arī no laukiem nevedu. Kkā nav man ziedu faila  :?:

Atslēdzies Amālija

« Atbilde #9 : 2024. gada 03. septembris, 07:35:28 »
Man vispār ļoti, ļoti nepatīk daudz grieztu ziedu. Vāzes, vāzes, burkas, vanna. Viena roze, kuru apjūsmot un vērot plaukšanu.
Tāpat, ja ir 100 skaistas sievietes/vīrieši, vai viens. Vienam velti skatu un uzmanību, simtam laid skatu pāri.
Man arī nav ziedu faila. Patīk pašlasitas pļavu puķes. Bet nekad, nekad pati sev nepērku puķes. Nekad. Un nevarētu teikt, ka mani kāds baigi apdāvinātu.

Atslēdzies reno

« Atbilde #10 : 2024. gada 03. septembris, 08:18:23 »
Man ir pamatīgs ziedu fails. Vecvecākiem laukos vienmēr bija puķes vāzēs -verandā, virtuvē un lielajā istabā. Mamma tāda pati, pat ziemā  lika verdošā ūdenī priežu zarus (tirgū pārdeva), smaržoja visa istaba.
Man arī vienmēr kaut kas vāzē. Ziemā arī nopērku, bet tad parasti kaut ko ziedošu podā

Atslēdzies Camma

« Atbilde #11 : 2024. gada 03. septembris, 09:34:33 »
It kā nav aktuāli grieztie ziedi, jo visu gadu daba visapkārt. Turklāt ja pa māju ārdās 6 bosiki, nekādas vāzes un puķpodi neizturēs. Kopš mammucis ārā vairs neiet, nolieku viņai vāzi ar dažādām puķēm vai skaistiem irbenāju, pīlādžu vai egļu zariem, lai kaut cik dabu redz.
Šad tad sev esmu noskaņojumam pirkusi ziedus un pat puķpodus (alpu vijolītes).
Man patīk ziedu dāvināšanas tradīcijas!

Savulaik, lasot Golsverziju, likās dīvaini, ka uz bērēm paziņojumos lika ''bez ziediem''. Kaut gan, tas nelikās arī nepareizi. Man arī vairākas reizes ir pieteikts nenest vainagus un ziedu pušķus.

Jā, varbūt pie mums tas ir pārspīlēti, jo pilnīgi pietiktu ar vienu puķi vai mazu pušķīti. Bet kā nu izrādīsies jaunajiem radiem (kāzās) vai vecajiem radiem (bērēs), ja neatstieps klēpi zaļbarības?
Visus sakost!

Atslēdzies Minne

« Atbilde #12 : 2024. gada 03. septembris, 11:56:19 »
Man ļoti patīk tradīcija sveikt ar ziediem, un 1.septembris, kad lieli tīņi un mazi sīkaļas ar puķēm dodas uz skolu, ir īpašs. Arī pret bērnudārznieku ar pušķi man nav iebildumu, jo tā tiek iemācīta un uzturēta mūsu īpašā tradīcija, kas, nudien izbrīna daudzus pasaulē.

Nezinu, kas tā par ziedu varu, bet tie taču izraisa smaidu un aizkustina, ne?

Atslēdzies Amālija

« Atbilde #13 : 2024. gada 03. septembris, 13:48:04 »
Tāāda nauda  :mrgr:

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #14 : 2024. gada 03. septembris, 14:06:17 »
Man drīkst arī nedāvināt, esmu jau gana veca un "praktiska" palikusi.
Bet man patīk mūsu ziedu dāvināšanas tradīcijas. Patīk, ka lieli un mazi bērni dodas uz skolu ar ziediem, patīk redzēt skolotājus ar ziedu klēpjiem. Patīk, ka ziedi ir klātesoši visos cilvēka dzīves nozīmīgākos brīžos. Un, galu galā, ka arī kapu klāj dzīvi ziedi un vainagi, nevis plastmasas veidojumi (uz to "bez ziediem" uzstāj, ja paredzēta kremācija - saprotamu iemeslu dēļ).  Mums ir mūsu, latviešu, tradīcijas, un ziedi ir viena no skaistākajām tradīcijām.