Autors Tēma: Vecuma pazīmes  (Lasīts 10102 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies sanda

Atb: Vecuma pazīmes
« Atbilde #30 : 2024. gada 19. septembris, 14:08:10 »
Vecs esi tad, ja pat necenties apgūt tehnoloģijas...Vecs esi tad, kad pat neiedziļinies un uzreiz saki, ka tas ir sūds, piemēram, tiktok vai tml... Vienvārdsakot, noliedz stereotipiski ar veco laiku domāšanu  visu jauno un tad brīnies, ka kļūsti tikpat atpalicis un nevarīgs kā tava māte, kurai ir podziņtelefons piemēram :rofl: .
Var jau teikt, ka bez visa var iztikt, bet tā degradācija šodienas pasaulē notiek tik ātri...un tu nepamanīsi, kad būsi aiz borta :alt:
Neviena jaunā tehnoloģija no stulbuma nepasargā un viedumu neveicina, par interneta puvi bija diskusija dpreview.com, cēlie sākotnējie mērķi neesot sasniegti.
Varb pašam laivā un glābšanas vestē mesties aiz borta kamēr varThinking
Te par tiktok:
https://zinas.tv3.lv/latvija/vdd-par-tiktok-un-telegram-iespejamu-blokesanu-jalemj-politiski/
Jāatzīst gan, ka vecuma viedums mazāk izplatīts kā demence, bet kurš visu mūžu bijis dumjš uz vecumu paliek vēl dumjāks.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #31 : 2024. gada 19. septembris, 14:36:14 »
Vitalitāte ievērojami pazeminās, ja kāds to "grauž" – dzīvesbiedrs, kaimiņi, pašvaldība, valdība... :D :D :D

enerģija nezūdamības likums - kuru grauž, tam pazeminās, kurš grauž, tam palielinās!! īzī-pīzī

Atslēdzies Minne

« Atbilde #32 : 2024. gada 19. septembris, 14:54:37 »
Vitalitāte ir dzīvības enerģija, kas visiem nav iedalīta vienādos daudzumos

Atslēdzies tuk

« Atbilde #33 : 2024. gada 19. septembris, 21:24:21 »
Vienādi vai nevienādi, bet kad nav, tad vairs nav un vecums klāt.  :) 
Bet pārsvarā, vai tad katrs nejūtam tās izmaiņas sevī? Fiziskās laikam ikviens izjūt, ar psihiskajām, ar tām varētu būt problēmas...  :?:  Bet nu arī, ir kā ir un ko tu cilvēks tur padarīsi... laiku jau atpakaļ nepagriezīsi...

Atslēdzies Minne

« Atbilde #34 : 2024. gada 19. septembris, 22:51:37 »
Ko nu par to  :?:

Atslēdzies tuk

« Atbilde #35 : 2025. gada 29. novembris, 00:30:49 »
Tā padomāju, kādēļ vēlme izlikties jaunākam, stiprākam... nu ne jau savējo vidū, tur to vājumu nav bail izrādīt, bet publiskajā telpā?
Nupat ar draudzeni runājām, viņas tētim problēmas ar kājām, tāds izglītots, solīds kungs, draudzene nopirkusi smalku spieķi, bet tēvs ne - pa - kam. Agrāk tak spieķis bija kā labs pulkstenis katram sevi cienošam kungam. Nē un iepūt...
Atceros, savulaik mammai nopirku ļoti glītu ratiņsomu, vieglāk taču kā nest maisiņā iepirkumus. Tā arī nelietoja. Berlīnē pat jaunieši ar tādām iepirkās.
Ik pa laikam saskaros arī ar atteikumiem no palīdzības visādiem svešiem tantukiem, kuriem piedāvājos palīdzēt...
Tas vecums tiešām tāda stigma, ka visu laiku jāizliekas varošākam?  :?:

Atslēdzies Trix

« Atbilde #36 : 2025. gada 29. novembris, 00:50:02 »
A vai ta ne?
Kurus paaicinās uz darba interviju - 30+ vai 60+? Mini trīs reizes! Nu un katrs, kam gribas ēst, mēģina izlikties spraunāks, lai tiktu pie tā ēdiena. Ja tu nebūsi varošs, tevi samīs un izmetīs mēslainē.

Un kuram gribas asociēties ar večuku? Vai Tu labāk gribi izskatīties puslīdz gluda un friša vai sakrunkojusies un ar vecuma plankumiem? Nu tā godīgi paskaties sev acīs... Labāk gribi, lai tevi uzskata par vecu un nekam nederīgu? Viedo sirmgalvju un sirmoļu* ēra ir aizgājusi jau pirms gadsimta vismaz. Tagad reāli nav tādu vērtīgu zināšanu, kas būtu vecajiem un pieredzējušajiem, bet kādu nebūtu jaunajiem. Īpaši jau saistībā ar esošo neprofesionāļu laikmetu un pēdējā laikā kultivēto "7 gadu limitu", kad ik pēc 7 gadiem esot jāmaina nodarbošanās, jo ilgs darbs vienā jomā tiek uzskatīts par iesīkstēšanu, nespēju pielāgoties pārmaiņām un vispār nevēlamu parādību.

Un no otras puses. Tu piedāvājies palīdzēt, tev atsaka.
Jo jau n reizes tas cilvēks ir dzirdējis - "tev kājas un rokas ir, ko prasi? Pats nevari??" Un pilnīgi likumsakarīgi izstrādājas antireflekss.
Es arī mēģinu ārpus puslīdz anonīmā interneta neizplatīties, ka es kaut ko nevaru. Jo nesaprot un saka, ka es izliekos. Man tak galva ir, kā es varu nevarēt saprast, turklāt "es taču varu, kā tu vari nevarēt?!"

___
* Sirmolis – indivīds, kam sirmi mati ir, bet ne uz galvas. Parasti tēviņš.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies tuk

« Atbilde #37 : 2025. gada 29. novembris, 01:35:07 »
Nu kādēļ uzreiz ja vecs, tad jāuzskata par nederīgu... tad jau bērni vēl nederīgāki. Pensionārs vismaz savu artavu kopējā labumā jau ieguldījis, kas no bērniem izaugs, tas vēl jautājums...

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #38 : 2025. gada 29. novembris, 09:31:41 »
"Izlikšanās varošākam" ir gluži dabiska un saprotama vēlme sevi vēl nenorakstīt. Sevis pašapliecināšana, tas ka vēl "VARU". Tas dod spēku un motivāciju. Es pati arī bezgala priecājos, ja vēl savos 50+++ spēju un varu kaut ko fizisku izdarīt ātrāk  un labāk nekā kāds par mani jaunāks cilvēks. Viena un tā pati lieta dažādos vecumos izskatās atšķirīgi. Tā pati iepirkumu soma uz riteņiem: ja jaunieši ar tām staigā, tas varētu būt "stilīgi". Bet gados vecajiem - nu piedod to "vecišķuma" garšu.
Mani gan vairāk smīdina tās dāmas,  kuras reklamē sevi kā vecuma pieņēmējas. Nu tās - ar tiem sirmajiem matiem. Visi teksti, cik labi novecot dabiski,  bet sejas tad uztjūnētas. :smej:
Tieši tāpat kā bērnībā vēlamies būt ātrāk pieauguši un neatkarīgi, tā arī vecumā ilgāk velamies būt vitāli un jaudīgi. Pilnīgi normāli.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #39 : 2025. gada 29. novembris, 10:49:35 »
Tā jau laikam ir, ar gadiem tā domāšana mainās... Ies ar spieķi vai ratiņsomu, satiks kādu paziņu, tas padomās - re kā Jānis vai Anna sašvakojies, labāk sēdēs mājās un nekur ārā neies.

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #40 : 2025. gada 29. novembris, 11:03:09 »
Tā jau laikam ir, ar gadiem tā domāšana mainās... Ies ar spieķi vai ratiņsomu, satiks kādu paziņu, tas padomās - re kā Jānis vai Anna sašvakojies, labāk sēdēs mājās un nekur ārā neies.

Īsti nē. Nevaru runāt visu senioru vārdā, bet ne jau paziņu viedoklis ir baigi svarīgs. Svarīgi kā ES PATI jūtos. Tikai un vienīgi - es pati. Tas ir man. Kā es jūtos ar ratiņsomu, vai kā es jūtos ejot ar spieķīti. Ir bijuši rīti, kad viss sāp, lauž, bet uz darbu jāiet. Pieceļos, "sakužinos" un atkal esmu dāma, kura izskatās krietni jaunāka par saviem gadiem. Un īstenībā man pie kājas ko domā citi. Galvenais, ka es tajos mirkļos jūtos labi.
Man ir labs paziņa, gadi 76. Briesmīgi sāp mugura. Kad sāp, tad staigā ar spieķīti. Kad atlaiž - iet bez. Ceļo. Arī tālos ceļojumus. Un viņam vienalga ko domā kāds no malas.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #41 : 2025. gada 29. novembris, 11:51:04 »
Nu redzi, tavs paziņa - kad sāp, izmanto spieķi, bet draudzenes tētis labāk gāzīsies no kātiem, bet ar spieķi, to tik nē, kaut gadi jau pie 90...  :?:  Ja tā padomā, nu tad brilles ar senioriem neizmantot, sajutīsies vēl vecs...  :)   
Man gan tā ratiņsoma ne ar ko vecišķu neasociējas, ar ērtumu gan...

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #42 : 2025. gada 29. novembris, 12:14:45 »
Laikam neesmu šīs tēmas mērķauditorija :smej: , jo esmu ērtuma noliedzēja. Manuprāt,  jēdziens "vienalga kā, galvenais lai ir ērti", izaiž un nemotivē censties. Jo esmu tādus "ērtuma mīlošos" redzējusi. Gultās iegūlušus.  Tās pašas ratiņsomas. Muskuļu spēks ir nepieciešams visos vecumos. It īpaši, ja esi vecs. Un muskuļi ir jātrenē. Bet kā trenēsi muskuļus, ja ir ērti vilkt ratiņsomu, ja ir ērti sākt staigāt ar vecoļaužu "staiguli" utt.
Atkal piemērs no paziņu dzīves: mammai pāri 80, akla. Bijusi ievietota vecoļaužu pansionātā. Guļoša ar pameriem. Atrisinājās dzīvesvietas jautājums, dēls paņēma pie sevis. Neļāva gulēt gultā. Iemācija ar taustes palīdzību pārvietoties. Tagad staigā, iet uz tualeti. Protams, tualetē kā gadās, tā gadās. Katru reizi tāpat jātīra. Bet cilvēks vairs nav guļošs.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #43 : 2025. gada 29. novembris, 12:36:02 »
Kāds nu tur muskuļu treniņš ar vienu "novilktu" roku un sašķiebtu muguru... Pif, tev jau drošivien arī ceļojuma koferi bez ritenīšiem lai muskuļu treniņš  ;) 
Nu, es gan skatos arī uz ērtumu, ja jaunībā apaviem galvenais lai stilīgi un skaisti, tagad lai ērti un skaisti, Somu iegādājoties arī piedomāju pie tās sākotnējā svara... bet nu man vēl līdz penZijai krietns brīdis, ja atkal nepacels to vecumu. Var jau būt, ka ar gadiem sāksies atkal tā domāšana ka labāk mocīties un izlikties jaunākai...  :?:

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #44 : 2025. gada 29. novembris, 12:54:21 »
Es vēl joprojām ikdienā nēsāju augstpapēdenes cm 9  :rofl:  Jo jūtos ērti. Manas draudzenes vienaudzes šausminās. Viņas jau sen pārgājušas uz zempapēžu apaviem.  Bet man tā ir ērti. Un kamēr kājas nekrītīs ārā no pēcpuses, tikmēr staigāšu.
Tā kā piederu pie dīvainajām. Kompleksi? Varbūt. Bet, ja ir ērti, tad kāpēc ne?