Autors Tēma: "Mērnieku laiki"vieglajā valodā - to tiešām vajag?  (Lasīts 4381 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies tuk

Atb: "Mērnieku laiki"vieglajā valodā - to tiešām vajag?
« Atbilde #15 : 2024. gada 18. novembris, 18:30:12 »
Kurbads lai nu būtu, bet Lāčplēsis tomēr eposs nevis pasaka...

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #16 : 2024. gada 24. novembris, 17:31:36 »
Man šķiet, ka man nav problēmu ar valodas izpratni, bet Mērnieku laiki nepatika un tāpēc neizlasīju. Pat ja to padarītu "vieglāku", man nebūtu interese lasīt.
Nesen runāju ar 16 gadīgu jaunieti, kurš nezināja vārdu mērnieks. Viņš noteikti šo grāmatu nelasīs pat, ja to izdos kā komiksu.

Ņemot vērā, ka
 "Vieglā valoda ir paredzēta cilvēkiem ar intelektuālās attīstības traucējumiem, neiroloģiskiem stāvokļiem (piemēram, UDHS, autismu, Aspergera un Tureta sindromu), disleksiju, afāziju, kā arī tiem, kam ir lasīšanas un mācīšanās grūtības, piemēram, imigrantiem vai bērniem, kas valodu vēl tikai apgūst."

kāpēc "Mērnieku laiki"?
« Pēdējās izmaiņas: 2024. gada 24. novembris, 17:48:46 no baaciens »

Atslēdzies tuk

« Atbilde #17 : 2024. gada 24. novembris, 18:54:54 »
No zināšanas/nezināšanas viedokļa tad jau jāsāk ar tām pašām tautasdziesmu četrrindēm, uzvelk baltu zēģelīt, kas pie joda tā par tādu zēģelīti... paziņa stāstīja, ka pamatskolā gandrīz katrs otrais vāds tautasdziesmās "jāiztulko", nezina.

Atslēdzies reno

« Atbilde #18 : 2024. gada 24. novembris, 19:12:38 »
Iedomājos, kā Baltā grāmata sanāktu, pārlikta saprotamos vārdos

Atslēdzies Trix

« Atbilde #19 : 2024. gada 24. novembris, 20:27:02 »
Mērnieki ir arī šodien. Profesija tāda. Un neko daudz neatšķiras no vecajiem mērniekiem – princips tas pats, instrumenti atšķiras. Tikai tiem "mērnieku laikiem" bija mazliet cits "politiskais fons", kāpēc šāds romāna nosaukums.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #20 : 2024. gada 24. novembris, 21:50:22 »
Mērnieki ir arī šodien. Profesija tāda. Un neko daudz neatšķiras no vecajiem mērniekiem – princips tas pats, instrumenti atšķiras. Tikai tiem "mērnieku laikiem" bija mazliet cits "politiskais fons", kāpēc šāds romāna nosaukums.

Par to šaubu nav! Grāmatu nelasīju, bet par sacerējumu tiku pie 10 ballēm.
Ar mērniekiem ir bijusi gana cieša saskare, jo ar kaimiņiem bija atšķirīgi uzskati par kupicu atrašanās vietu.

Un tomēr, tas neizskaidro, kāpēc izvēlēti "Mērnieku laiki"? Un vai vispār klasiku jāpārveido?
Tagad tik daudz literatūras jau ir "vieglajā valodā". Vai tiešām kāds domā, ka mērķauditorija lasīs Mērnieku laikus vai Zaļo zemi!?

Atslēdzies Trix

« Atbilde #21 : 2024. gada 24. novembris, 23:01:21 »
Tur es Tev piekrītu. Ka Mērnieku laiku primitivizācija nevis sasniegs tos, kam tas domāts, bet tos, kam vajadzētu izlasīt oriģinālu.

Es vairāk domāju par 16 gadus veca cilvēka zināšanu līmeni, ja viņam nav skrējis garām vārds "mērnieks". Man 16 gadi bija 10. klasē (no 11). It kā gandrīz pieaudzis cilvēks. Tagad gan debilizācija rullē, un nu jau tā ir 10. klase no 12.

Īstenībā būtu interesanti mana laika sešpadsmitgadīgos tā nejaušināti vasarā aptaujāt – kas ir mērnieks. Baidos, ka rezultāti nebūtu par labu mūsdienu jauniešiem.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies reno

« Atbilde #22 : 2024. gada 24. novembris, 23:47:18 »
Jā, man grūti iedomāties, kā to varētu nezināt...

Atslēdzies daddy

« Atbilde #23 : 2024. gada 25. novembris, 15:43:01 »

Nākošais būs 'Mērnieku laiki piecos teikumos"

Kā "zelta zirgs" 5 vārdos - atjāja, uzjāja, izjāja, nojāja un aizjāja...

Konkrēti par "Mērnieku laikiem" man diezgan vienalga. Bet – literatūras klasikas būtība ir ne tikai sižetā, bet arī valodā, ritmā, tēlainībā un niansēs. Lasiet "pēc spējām", nav jau brošūras par pensijām.

A kā tad Andersena pasakas, kas pārstāstītas Disney's vieglajā valodā - daudz bilžu, minimāli teksta, naudiņa ripo griezdamās... kam šodien laiks tos biezos palagus lasīt?? 

Un tomēr, tas neizskaidro, kāpēc izvēlēti "Mērnieku laiki"? Un vai vispār klasiku jāpārveido?
Tagad tik daudz literatūras jau ir "vieglajā valodā". Vai tiešām kāds domā, ka mērķauditorija lasīs Mērnieku laikus vai Zaļo zemi!?

Tāpēc, ka A.Upīts ar savu "Zaļo zemi" var iet dēt, koloboracionists tāds!! :)  Bet V.Lācis ar "Zvejnieka dēlu" ir VĒL ļaunāks, ko Emīliju B. neglāba, maita tāds!!!

« Pēdējās izmaiņas: 2024. gada 25. novembris, 15:50:41 no daddy »

Atslēdzies tuk

« Atbilde #24 : 2024. gada 25. novembris, 20:56:07 »
kāpēc "Mērnieku laiki"?

Man aizdomas ka tādēļ, jo tas romāns ir tas stūrakmens latviešu literatūras attīstībā.
Bet es arī, neskatoties ka pusaudžu gados biju trakā lasītāja, tā arī neizlasīju ne Mērnieku laikus, ne Zaļo zemi... bet lūk, aizliegto Dvēseļu puteni gan izlasīju, pat divas reizes... un Mūžības skartos arī.  :)

Atslēdzies reno

« Atbilde #25 : 2024. gada 25. novembris, 21:10:50 »
30. gados esot bijis saīsinātais variants skolēniem...

man liekas, ka mūs vairāk tracina nevis tā vienkāršošana, bet nejēdzīgā naudas šķiešana, tiesāšanās par Medemciemu un vispār tās ierēdņu ordas -papīru atražotāji

Atslēdzies tuk

« Atbilde #26 : 2024. gada 25. novembris, 21:33:45 »
Mūs skolotāja sacerējumos par Mērnieku laikiem centās pieķert, kuri raksta pēc filmas skatīšanās, kuri tomēr lasījuši... ne vienmēr viņai izdevās...  :rofl: 
Saīsinātais variants skolniekiem man asociējas ar bērnu bībeli  :mrgr:  bet bībeli jau arī tulkoja no jauna, veco vairs nesaprotot...

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #27 : 2024. gada 26. novembris, 08:46:01 »
es arī neizlasīju Mērnieku laikus. Gluži kā vismaz 60% nācijas. Lūk kāds baigais stūrakmens... Visi zin par ko tas ir, neviens nav lasījis :)

Atslēdzies daddy

« Atbilde #28 : 2024. gada 26. novembris, 09:17:01 »
es arī neizlasīju Mērnieku laikus. Gluži kā vismaz 60% nācijas. Lūk kāds baigais stūrakmens... Visi zin par ko tas ir, neviens nav lasījis :)

es gan izlasīju  :b: 
paņem vienu šnabi un lasi erotiskā manierē... vai arī izbaudi nosaukumus "appaudisemangas dikoters", vai "muzikanti jau nāk pa šosejas eizenbānu"... ir tur funny lietas ;)

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #29 : 2024. gada 26. novembris, 09:23:01 »

es gan izlasīju  :b: 
paņem vienu šnabi un lasi erotiskā manierē... vai arī izbaudi nosaukumus "appaudisemangas dikoters", vai "muzikanti jau nāk pa šosejas eizenbānu"... ir tur funny lietas ;)
ir labākas lietas, ko darīt tad, kad paņem vienu šņabi..  :talking: