Autors Tēma: "Mērnieku laiki"vieglajā valodā - to tiešām vajag?  (Lasīts 4356 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies reno

Atb: "Mērnieku laiki"vieglajā valodā - to tiešām vajag?
« Atbilde #30 : 2024. gada 26. novembris, 09:24:42 »
ir labākas lietas, ko darīt tad, kad paņem vienu šņabi..  :talking:

Nav tev sajēgas par hygge, nav...

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #31 : 2024. gada 26. novembris, 09:51:10 »
nav gan. Ne par hygge, ne par Medemciemu :?:

Atslēdzies tuk

« Atbilde #32 : 2024. gada 26. novembris, 11:31:14 »
Man tagad doma, ka tieši dēļ valodas vajadzētu tomēr izlasīt... nu, sižets jau zināms, bet tagad man varētu būt interesanti palasīt.  :smile:
Manā laikā tieši filmas dēļ vairums neizlasīja. Ja filma n-tās reizes pa teļļuku skatīta, jo nekā daudz jau nebija ko skatīties, gandrīz no galvas zināma, kāda interese vēl lasīt to pašu...
« Pēdējās izmaiņas: 2024. gada 26. novembris, 11:37:21 no tuk »

Atslēdzies daddy

« Atbilde #33 : 2024. gada 26. novembris, 11:38:43 »
tas tāpat kā 12 krēslus krieviski lasīt cits smeķis...

Atslēdzies Minne

« Atbilde #34 : 2024. gada 26. novembris, 11:44:46 »
Grāmatu kā skolā obligātu, protams, izlasīju, bet filmu neviens nevarēja piespiest skatīties. Tikai pirms kāda mēneša to pirmo reizi redzēju.

Atslēdzies lumbergs

« Atbilde #35 : 2024. gada 26. novembris, 14:20:52 »
Lasīju ar interesi, patika, par Pietuka Krustiņa Augsto dziesmu vēl tagad smiekli nāk, it sevišķi, kad redzu ikdienas dzīvē pēc 100 g tos tipāžus...

Atslēdzies Trix

« Atbilde #36 : 2024. gada 26. novembris, 15:36:15 »
Domāju, domāju kā tas nākas, ka skolēni grāmatas vietā var noskatīties filmu. Trāpot konkrētajā klasē un konkrētajā laikā. Man bija pieejama grāmata (izlasīju, iespējams, pat ne paredzētajā laikā, tāpat kā Zaļo zemi un Jaunsudrabiņa Balto un Zaļo grāmatu, galu galā es lasīju visu, kam tiku klāt), vai 4 programmas televīzijā – Rīga, Maskavas 1. un Maskavas 2. programma, un vēl kaut kāda "otrā Rīga", kas bija šausmīgi sliktā kvalitātē. Kas bija programmā, to skatījāmies, kādi vēl Mērnieku laiki uz pieprasījuma.

Iegūglēju. Droši vien esmu redzējusi 1968. gada filmu. Kaut kad. Kad rādīja. Par 1991. gadu – šaubos, tad jau man studijas bija pusceļā, īpaši ar televīziju neaizrāvos.

Bet pēc tam sapratu, ka te ir arī jaunāki personāži, kas varēja trāpīt uz 1991. gadu skolas laikā.

Stāsti par to kā grāmatas vietā izbrauc ar filmu, pasvītro to, ka cilvēki pārsvarā šļūc pa vieglāko ceļu. Kas pats par sevi nav nekas īpaši slikts, bet norāda uz to, ka lielākā daļa pie iespējas neizvēlēsies grūtāko variantu.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Minne

« Atbilde #37 : 2024. gada 26. novembris, 16:27:10 »
Tas cilvēka dabā - taupīt resursus, jebkādus, kamēr apstākļi nepiespiež uz attīstību

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #38 : 2024. gada 26. novembris, 19:52:48 »
Kurbads lai nu būtu, bet Lāčplēsis tomēr eposs nevis pasaka...
Lāčplēsim vēl padomjlaikos pārstāsts bija. Atceros - maza plāna grāmatiņa. Man bildes patika.
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies tuk

« Atbilde #39 : 2024. gada 26. novembris, 21:44:53 »
Domāju, domāju kā tas nākas, ka skolēni grāmatas vietā var noskatīties filmu. Trāpot konkrētajā klasē un konkrētajā laikā.

Ak, cik tad vispār tika to latviešu filmu rādīts TV tajā laikā... nekādā laikā un klasē nebija jātrāpa, no galvas zināja un citēja sadzīvē tieši tāpat kā Limuzīnu Jāņu nakts krāsā. To 1968. gada filmu atceros jau kopš savas bērnības, pat vēl aizvien lielāko daļu no Augstā dziesma, skani, skani, zilā zvaigžņu haosā, nemirstīgu dari mani tautas vīru eposā! Apkamp visu firmamentu, universums nu ir tavs, tērp ar violetu lentu, visus mūs, kad Pīkols raus! Tur aiz kapa, tautas brāļi, vaļā stāv eliziums, citas dzīves fluīdums, nāks kad dziedās gulbja cālis, utt, utt...
Jaunsudrabiņa Baltā un Zaļā grāmatas 101 reizi pārlasītas, ļoti patika Akurātera Kalpa zēna vasara, tik poētiska...
man kā represēto bērnam ar "obligātumu" bija zināmas problēmas tajā laikā...  :mrgr:  biju diezgan brīvdomīga, ko gribēju, to lasīju, ko tobrīd neuzskatīju par SEV būtisku, to ne. Un nav tur nekādas iešanas "pa vieglāko ceļu", varbūt pat tieši pretēji, vieglāk bija iet pa to obligāto...  :mrgr: 
He, he, tagad tas obligātais saucas ieteicamais...  :rofl:

Atslēdzies daddy

« Atbilde #40 : 2024. gada 27. novembris, 08:46:58 »
pilns "Apsveicināšanas dzejols pie goda mielasta, kuru izrīkojis mērnieka cienīgs tēvs Feldhauzena kungs Slātavas un Čangalienas saimniekiem, kalpu runas vīriem, komitejas locekļiem, goda viesiem un dažiem no komitejas uzaicinātiem svētku pušķotājiem, .. zept. 18.., komitejas uz­devumā sacerēts un deklamēts no kuratorijas prezidenta un komitejas aktuarijusa Pietuka Krustiņa kunga" teksts šeit: 
2.daļa (Mērnieku laiki) - Wikisource

...tak apcisāties var aiz smiekliem  :rofl: :rofl: :rofl:

Tuk, you make my day :D

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #41 : 2024. gada 29. novembris, 23:13:56 »
LTV1, Kultūršoks: «Mērnieku laiki» vieglajā valodā – sazvērestība pret latviešu valodu vai iecietības mēraukla?
https://replay.lsm.lv/lv/skaties/ieraksts/ltv/343267/kultursoks-latviesu-literaturas-klasika-20

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #42 : 2024. gada 30. novembris, 13:26:44 »
Noskatījos to kultūršoku.
Mans viedoklis - nav ko izcūkāt daiļliteratūru! Turklāt vēl attaisnojot to ar gādību par kaut kādām "īpašajām" grupām. Daiļliteratūra ir izvēles opcija, tās ir pietiekami liela izvēle, lai visas diagnozes varētu atrast kaut ko savām prāta un uztveres spējām piemērotu, tādēļ nav klasika jāizcūkā, no kā tās autori, tā teikt "kapā otrādi apgrieztos".
Un kaut kā vispār neticu tai tādai gādībai...

Bet par to oficiāli birokrātisko valodu gan absolūti piekrītu. Tā vien šķiet, ka mūsu likumi un noteikumu kalni speciāli sarakstīti tā, lai tajos velns kāju lauž un katrs ierēdnis var interpretēt pēc savas fantāzijas bagātības. Te nu būtu поле непаханое visādiem vieglās valodas tulkiem, lai attaisnotu savu eksistenci un padarītu cilvēkiem - nejuristiem, neekonomistiem un nebirokrātiem - cilvēciskā valodā uztveramu to, kas uz viņiem tiešā veidā attiecas. (Esat kādreiz mēģinājuši rakstīt kādai iestādei, lai noskaidrotu, kā tā vai cita likuma norma jāpiemēro jūsu konkrētajā gadījumā?  Atbildē saņemsiet nocitētu to pašu paragrāfu, kuru esat jau 20x izlasījis un par kuru arī radies jautājums  :banhead: ?

Atslēdzies tuk

« Atbilde #43 : 2024. gada 30. novembris, 13:41:11 »
Arī noskatījos un tagad domāju, varbūt tiešām tiem 25% vērtīgāk noskatīties tās abas uzņemtās filmas, lai iepazītu par ko romāns un kā pievienoto vērtību, vismaz tie "cittautieši", iepazītu arī ko no dažādām latviešu aktieru paaudzēm...  :?:

Atslēdzies Minne

« Atbilde #44 : 2024. gada 30. novembris, 16:01:54 »
Nespēju iedomāties, ka cittautiešu masas alktu iepazīt Mērnieku laikus  :?: