Autors Tēma: katastrofas un krīzes  (Lasīts 187 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies reno

katastrofas un krīzes
« : 2026. gada 28. augusts, 07:40:43 »
https://www.delfi.lv/campus/56036786/vide/120131978/noskaidrota-drosaka-valsts-pasaule-kur-dzivot-globalu-katastrofu-laika

Daddy var justies mierīgāks.
Bet arī mūsu nelielā vētra daudz ko atgādināja un iemācīja

Atslēdzies reno

Atb: katastrofas un krīzes
« Atbilde #1 : 2026. gada 28. augusts, 08:09:03 »
Mums šoreiz vispār nekas vairāk par ļoti stipru vēju nebija. Pīpētāji vakarā gan teica, ka bērzi locījušies kā pātagas (iesniedzām par nozāģēšanu)
Gāzes plītiņa mums ir. Kamīnam malka arī.
Bet -kovida konservi apēsti, ūdens tikai dažas minerāļa pudeles. No marinētiem gurķiem ilgi nepārtiksi. Radio baterijas arī nav. Telefoni gan bija uzlādēti un sveces pietiekami, sērkociņi arī :)  Saldētavu nupat ļoti apzinīgi izēdām.
  Starp citu, vienreiz tā bija -taustījāmies pa māju, meklēdami sērkociņus

Atslēdzies Trix

« Atbilde #2 : 2026. gada 28. augusts, 10:42:55 »
Nu nez, man viss ir. Ģenerators ir, kanna benzīna ir, mašīnu nekad neturu zemāk par pusbāku, pārtika ir, gāzes baloni ir. Dzeramais ūdens avotā, tur būtu jāšķērso kādi 7 kritušie koki, bet pieejams. Radio uz baterijām man nav, tas gan.
Bet šajā vētrā izpeldēja cita smaga problēma - sakari. Un tā nav problēma, ko var nogāzt uz iedzīvotājiem.

Ja kāds te šaipus tiem 7 kokiem svētdienas rītā būtu norāvis infarktu, tad atliktu tikai nomirt. Jo sazvanāms nebija arī 112, lai varētu izsaukt NMPD un kaut vai vienoties kura ir tuvākā vieta kur var piebraukt, lai arī tas būtu pāri kokiem ar improvizētām nestuvēm.

Sakaru mums nebija līdz pirmdienas vakaram (pirmdienā parādījās kaut kādi fragmentāri un nepastāvīgi), elektrības - līdz trešdienas vēlai pēcpusdienai. Paldies, ka tik ātri, citur, šķiet, nav vēl tagad.

Bet, lasot, kā Krīzes vadības centra (izrādās, mums tāds ir! 15 cilvēki par miljonu gadā!) vadītājs un gandrīz visi pārējie, kam bija jābūt atbildīgiem un darošiem, vaino iedzīvotājus par nebūšanu gataviem, man metas akūta hipertensija.

Es biju gatava visam, bet ne tam, ka nav nekādu sakaru. Un bateriju radio, kā zinām, arī neraidīja neko īpaši svarīgu.
Sekojoši, vētra atgādināja un iemācīja, ka atbildīgie dienesti ir nulle ar astīti (es runāju par vadību, ne par tiem, kas apakšgalā zāģēja kokus un remontēja vadus, paldies visiem, kas strādāja!). Un ka lielu sūdu gadījumā valsts organizācija iedzīvotāju labā būs nulle.
Sliktākais, ka to uzzināju ne es viena, un tas mani biedē.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies daddy

« Atbilde #3 : 2026. gada 28. augusts, 11:22:36 »
vai bise (cits šaujamierocies) Tev ir? /cerams ka nevajadzēs/  :talking:

redz, Tu stāsti, kas gan viss Tev ir, bet krīzes situācijā, īpaši, ja nevar izsaukt dienestus/papildspēkus, var sākties marodierisms, t.i. tie, kam nav, var mēģināt ar spēku atņemt tiem, kam ir, nu + citas izklaides...

šis ir nākamais, par ko jādomā, kad 72h pagājušas, lietas nemainās un vara guļ uz pēļiem...

Atslēdzies reno

« Atbilde #4 : 2026. gada 28. augusts, 11:36:45 »
Oi, sabiedēji par to bisi. Kaimiņiem apkārt droši vien ir, izskatās pēc tādiem.
Sakaru neesamība bija tas nopietnākais, patiesībā noziedzīga situācija
Pat nezinu, vai kādam apkārtnē ir rokas pumpis. Ūdens tāpat būtu brūns draņķis, bet vismaz būtu

Atslēdzies Trix

« Atbilde #5 : 2026. gada 28. augusts, 11:59:57 »
Daddy, es gribēšu redzēt, kā man iedos ieroča lietošanas (ne glabāšanas) atļauju ar argumentu, ka gribu apšaut marodierus. Legāli tas vispār nav iespējams. Arī apšaut marodierus legāli nevar, jo pie mums likums ir uzbrucēja pusē. Aizstāvēsies, un tevi iesēdinās.
Bet marodierisms jau ir nākamais līmenis, un par to es runāju jau sen. Neko jaunu nepateici. 😒

Arī "mierlaika" problēmas pie mums nav atrisinātas un nav atrisināmas, jo tiem, kam ir iespējas, tiem nav vēlmes.
NMPD bija izdalīta nauda ģeneratoru iegādei. Bet ģeneratoru nav.
Par to, ka bez elektrības sakari izbeidzas 4-5 stundu laikā un nav nodrošināta ārkārtas elektrība ar ģeneratoriem (un ka nestrādā sakari ārkārtas režīmā - bez bildīšu un datu sūtīšanas, tikai zvani, kas prasa mazāku jaudu), arī ir totāla nolaidība. 21. gadsimta otrajā ceturtdaļā tā kā būtu jāvar paļauties uz telefonu, ne uz zīmīšu atstāšanu koka dobumā.

Protams, vieglāk ir vainot iedzīvotājus, un tos, kas atver muti par valsts impotenci, nosaukt par kremļa aģentiem un tanku gaidītājiem.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #6 : 2026. gada 28. augusts, 12:05:46 »
Piekrītu. Galvenais - atrast malējo - vainīgo... bet ko nu mēs par situācijām, kuras gadās 1x 20 gados... ikdienas lietas nav attisinātas...

Atslēdzies Trix

« Atbilde #7 : 2026. gada 28. augusts, 12:10:36 »
A preškam tad ir tas Krīzes vadības centrs, kas algu saņem? Tak ne mierlaika problēmu risināšanai.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #8 : 2026. gada 28. augusts, 12:56:12 »
Piekrītu. Galvenais - atrast malējo - vainīgo... bet ko nu mēs par situācijām, kuras gadās 1x 20 gados... ikdienas lietas nav attisinātas...

Tādas situācijas būs arvien biežāk

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #9 : 2026. gada 28. augusts, 13:05:31 »
Zināmā mērā piekrītu tam KVC, ka jāgatavojas ARĪ pašiem. Saprotu, ka privātmāju iemītnieki ir krietni labāk sagatavojušies kā pilsētnieki.
Man personīgi paveicās: Rīgā, dzīvoklī. Vētra kaut kā  mierīgi aizgāja garam. Bija gan elektrība, gan ūdens, gan sakari un tikai tad, kad draugi sāka sūtīt ziņas, ka nav ne elektrības, ne ūdens, sapratu, ka mana sagatavošanās bija tuvu nullei! Vienīgais ka man bija - uzlādēta powerbanka un dažas sveces. Un viss. Ne rezerves ūdens, ne tur baigi ēdamais ne kā. Nu nevarētu es pat 24h bez elektrības. un galvenais - bez ūdens.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #10 : 2026. gada 28. augusts, 13:16:30 »
Ja būtu sakari, tad arī tas pilsētas dzīvokļa iemītnieks, kurš atjēdzies bez elektrības, ūdens un uzkodām, varētu piezvanīt savam draugam/radiniekam no laukiem, kam ir ģenerators, ūdens un pārītis pilnu powerbanku, un lūgt palīdzību. Kritišos kokus iztīrīja apmēram dažu - vairāku stundu laikā, varētu arī aizbraukt un aizvest. A kukiš...

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #11 : 2026. gada 28. augusts, 13:28:41 »
Par sakariem piekrītu, tā ir absolūta nolaidība! Bet...man mani draugi ir pārāk svarīgi, lai "dzītu" viņus no laukiem, kaut vai pēc vētras,  lai apgādātu mani- nedomājošu pilsētnieci! Manuprāt, KVC bija domājis tieši tādus kā es - situācijas nenovērtētājus. Laika ziņas taču dzirdēju, šunu apraides arī. Pat veikalā biju. Bet to, ka ūdens jānopērk. Nepadomāju. Vai tāpēc jāvaino valdība?!
Vairāk šokējos par tiem ierakstiem un žēlabām feisbukā. Saprastu, ja koks uz mājas. Bet, ja vējš apgāzis lapenīti, tad sūdzēties par to, ka glābēji nav uzreiz atskrējuši un noriktējuši atpakaļ, kaut kā kaprīzi šķiet.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #12 : 2026. gada 28. augusts, 13:58:59 »
Pat veikalā biju. Bet to, ka ūdens jānopērk. Nepadomāju. Vai tāpēc jāvaino valdība?!

Tas loģiski, es VISGUDRI nopirku ģeņģerim 10L benzīna, bet ka autiņam bāka tukša, nepaskatījos. Tāpat - neievēroju, ka sīkie batutam svarubumbu atraisījuši. bet tās manas problēmas. Ja atnāktu kaimiņš pēc ūdens, iedotu, kaimiņa bērniem končas un vasku svecēm - iedotu, kaimiņieni zem segas paņemtu utt.  :blushing: :m:

bet KVC darbu vērtēju negatīvi - no paša sākuma... gan par sakariem/informāciju, kuras nebija, gan kritiskiem pakalpojumiem (veikals, aptieka, degviela), kuru saraksts izrādās ir SLEPENS!! gan par krīzi vispār, kura izrādās ir tad, kad Saiema to izsludina... na jums sestdienas vakarā  :fp:  Saeimas sēdi, kur nevienu rokā nevar dabūt, i ja dabūtu -  nevar atbraukt jo ceļi ciet... 

nu - labs testiņš sanāca kopumā...

Atslēdzies tuk

« Atbilde #13 : 2026. gada 28. augusts, 14:24:05 »
Vai to KVC neizveidoja pērn, sakarā ar Latgales pierobežas situāciju? Vai viņu kompetencē ietilpst arī civilās katastrofas? Iespējams ka ko jaucu, īpaši nesekoju līdzi tai izveidei.
Mums tā vētra bez īpašiem postījumiem, lukturi bija sagatavoti, ūdens, paika arī, rādžiņs ar bačām arī. Sakari un internets pazuda pēc pusnakts un sestdien pēcpusdienā jau ierastā dzīve.
Bet satraucoši bija lasīt kā cilvēki ignorē brīdinājumus, ieteikumus un vēl šūmējas... Sakari, ja, tas jārisina šajā tik neviennozīmīgajā un trauslais laikā ar trakajiem kaimiņiem...

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #14 : 2026. gada 28. augusts, 14:43:09 »
Neaizstāvu KVC, tas bija Siliņas sapnis un izpildījums. Pilnīgi lieks, manuprāt. Būtu lielāki resursi piešķirti glābējiem un viss notiktos.
Es tikai par to, ka katram pašam arī ir jādomā.