Autors Tēma: Literāro citātu kladīte  (Lasīts 61290 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Minne

Atb: Literāro citātu kladīte
« Atbilde #195 : 2022. gada 25. jūlijs, 12:54:27 »
nekā no tā kas izdzīvots
nekā no tā kas zināts
ar sienāzi un papardi
es esmu apdāvināts

ar sienāzi un papardi
ar acu mirkli lielu

un aizeju no vasaras
pa vienvirziena ielu

Knuts Skujenieks

Atslēdzies tuk

« Atbilde #196 : 2022. gada 25. jūlijs, 13:22:16 »
RIP.

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #197 : 2022. gada 02. augusts, 12:23:27 »
   Bet Akuraters tovakar vēl teica noslēpumainus vārdus, kas arī šovakar būtu jāatceras, viņš toreiz runāja par radošās personas dabu.     
   - Tavs darbs ir upes un debesu plūstamība, dvēseles mainīgā gaita, viss dzīvotais, pieredzētais un iedzīvinātais, jaunrades Visuma dzimšanas pirmais grūdiens vai pēdējā sniegpārsla, pēc kuras var sākties kalnu lavīnas nogruvums - tas, kas ir Notikums, - to iedomā!     
   - Tu esi zvaigžņu pavēlnieks, - nopietni bija bildis Ziemeļnieks.   

Andris Zeibots "Krauklis" /Jānis Ziemeļnieks/

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #198 : 2022. gada 21. oktobris, 17:40:32 »
“I was going home in October. Everybody goes home in October.” ― Jack Kerouac, On the Road.

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #199 : 2022. gada 22. oktobris, 12:09:52 »
"Džeks Keruaks sāka rakstīt jau trīspadsmit gadu vecumā. Par viņa elkiem kļuva Džeks Londons un Tomass Vulfs."(c)   

Jānis Elsbergs - no priekšvārda Džeka Keruaka "Ceļā", ko tulkojusi Silvija Brice.

Atslēdzies sanda

« Atbilde #200 : 2022. gada 22. oktobris, 14:29:04 »
Mazliet vakar nošņācos uz Spārku, jo grāmata tulkota latviski. Tik daudz teksta angliski jau sapratu, bet, lai tik pamēģina Joseru (barību), apsaukāt par DžozeruTalking

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #201 : 2022. gada 22. oktobris, 14:54:57 »
Man ir arī latviskā, jā. Bet, ja teksts viegls, labprāt lasu oriģinālu.

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #202 : 2022. gada 31. oktobris, 10:27:57 »
Ernests Hemingvejs   
"Kam skanēs zvans"       

"Tad viņš aiz muguras izdzirdēja smagās mašīnas rūkoņu un atskatījies ieraudzīja to uzbraucam uz ceļa no augšas, aptina vada galu ap roku, uzsauca Anselmo: "Spridzini!" - un stingri ar papēžiem atspērās pret zemi un ar visu augumu atliecās atpakaļ, pārvarēdams vada pretestību, un vēlreiz aptina to ap roku, bet smagās mašīnas rūkoņa aizmugurē nāca tuvāk un tuvāk, un priekšā bija ceļš ar nošauto sargkareivi un garais tilts, un aiz tā atkal ceļš, vēl vienmēr tukšs, un tad uzreiz kaut kas nobrīkšķēja, norībēja, un tiltus vidus daļa saslējās gaisā kā plīstošs vilnis, un, ar rokām stingri galvu aptvēris , viņš nometās uz sejas strauta oļos, un viņu apsvēla sprādziena sakarsētā gaisa strāva. Viņš iespieda seju oļos un neredzēja, kā tilts nolaidās atkal zemē, viņam pāri aizvēlās tikai pazīstamā dzeltenā smaka līdz ar kodīgiem dūmu mutuļiem un tērauda šķembu lietus.   
  Kad tērauda šķembas pārstāja līt, viņš bija dzīvs un, galvu pacēlis, paskatījās uz tiltu. Tilta vidus daļa bija pazudusi. Visapkārt mētājās tērauda gabali asām, spožām, tikko atlauztām malām un galiem, tie mētājās arī pa visu ceļu. Kravas mašīna bija apstājusies kādus simts jardus no tilta."(c)     

p.s.   
grāmata, kuru atradu...uzzinotot par Krimas tiltu...

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #203 : 2022. gada 04. novembris, 20:32:12 »
No izstādes Latvijas Nacionālajā bibliotēkā

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #204 : 2023. gada 16. janvāris, 15:01:33 »
Ilmārs Zvirgzds "Reģistratūra"   

"Auto strauji nobremzēja, un ieraudzīju, ka pie stūres sēž Inese L., turklāt šobrīd rakņājas cimdu nodalījumā, kaut ko meklēdama. Nekad neglabāju tajā neko svarīgu, tikai sīkumus: lampiņas, kompaktdiskus, lukturīti, marli, nazi, šķēres, prezervatīvus, vecas knaibles, dzelteno folijas segu, dvieli, peldbikses, baseina čības, vecas kvītis un mazliet sīknaudas." (c)

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #205 : 2023. gada 01. februāris, 11:00:54 »
Džeks Keruaks "Ceļā"   

"Nu, vecīt, tam altistam vakarnakt tiešām bija TAS - to viņš noķēra un vairs nelaida vaļā; nekad neesmu redzējis čali, kurš spētu noturēt tik ilgi."   
Es gribēju zināt, kas ir "TAS"
"Nu," Dīns iesmējās, "tagad tu man jautā ne-ie-domājamo - khem! Ir viens čalis, un ir visi pārējie, skaidrs? Un viņam ir jāizpauž tas, kas visiem prātā. Viņš sāk pirmo tēmu, tad liek rindā savas idejas, ļautiņi - jā, jā, bet ķer tak ciet, un tad viņš paceļas līdz sava likteņa augstumiem un ir spiests spēlēt atbilstoši tam. Pēkšņi kaut kur tēmas vidū viņš to noķer - visi paceļ acis un to saprot; klausās; viņš to paņem un notur. Laiks apstājas. Viņš aizpilda tukšo izplatījumu ar mūsu dzīves substanci, ar savām visdziļākajām spriedzēm, ar atmiņām par idejām, ar veco spēli jaunā veidolā. Viņam ir jāizspēlējas pār tiltiem un atpakaļ un tas jādara ar tik bezgalīgu izjūtu, ienirstot katra mirkļa melodijas dvēselē, ka visi saprot: galvenais ir nevis melodija, bet gan TAS..."
Dīns nespēja turpināt; stāstot par to, viņš bija nosvīdis. (c)   

Tulkojusi Silvija Brice.   

p.s.   
Šī saruna Salam Paradaizam ar Dīnu Moriartiju notiek pēc džeza bāra apmeklējuma naktī Denverā, kur uzstājās "mazais vecmāmiņas puisītis ar alta saksofonu, kas pielabots ar līmlenti, bija mazas mirdzošas ačteles; mazas, greizas pēdiņas; tievas kājeles; un viņš lēkāja un vicinājās ar savu saksofonu, svaidīja kājas un ar acīm urbās klausītājos".

Atslēdzies LVSNor

« Atbilde #206 : 2023. gada 27. februāris, 21:46:30 »
"—    Kā tad ne, manu labo sieviņ, kā tad ne? Negribu, lai pret mani uzstātos! Nedari savu labo, bet dari manu slikto — tāda es esmu! Viņa mani gandrīz vai kapā šo­dien iedzina! Pēc gurķiem uz bodīti pasūtīju, bet viņa atgriezās pēc trim stundām! Mana sirds paredzēja, kad sūtīju; smeldza, tā smeldza; smelgtin smeldza! Kur bijusi? Uz kurieni gājusi? Kādus aizstāvjus sev sameklējusi? Vai es neesmu tai laba darījusi! Es taču viņas pagānietei mātei četrpadsmit rubļu parāda atlaidu, uz sava rēķina apglabāju, viņas velnēnu pieņēmu audzināšanā, mīļo sie­viņ, tu zini, pati zini! Kā, vai man nav uz viņu tiesības pēc visa tā? Viņai būtu jāatzīst, bet atzīšanas vietā šī turas pretī! Es viņai vēlēju laimi. Es viņu, pagānieti, muslīna kleitās vadāt gribēju. Tirgoņu sētā puszābaciņus nopirku, kā pāvu mātīti izgreznoju — līksmojies, dvēselīti Un ko gan jūs domājat, labie ļautiņi! Divi dienās visas kleitas saplēsusi, skrandu skrandās saplēsusi un tā nu staigā, tā nu staigā! Un ko jūs domājat, tīšām saplē­susi, — negribu melot, pati noskatījos; gribot darba drē­bēs staigāt, negribot muslīnā! Nu, tad nu gan es viņai sadevu, piekāvu viņu, pēc tam vēl ārstu pasaucu, naudu tam maksāju. Tevi taču nosist vajadzētu, gnīda tu tāda, bet tikai nedēļu piena nedzēri — tik vien tā soda tev bija uzlikts! Par sodu liku viņai grīdas mazgāt; ko gan jūs domājat: mazgā! Mazgā, maita, mazgā! Uzbudina man sirdi — mazgā! Nu, es domāju: aizmuks viņa no manis. Kā tikai nodomāju, skaties — viņa arī vakar aizmukusi! Paši dzirdējāt, labie ļautiņi, kā es vakar par to viņu pēru, visas rokas apdauzīju gar viņu, zeķes, zābaciņus atņēmu, lai neaizbēg basām kājām, nodomāju; bet viņa arī šodien prom! Kur tu biji? Runā! Kam tu, odžu dzimums, žēlo­jies, kam par mani sūdzējies? Runā, čigāniete, putnu biedēkli, runā!
Un trakumā tā metās virsū aiz bailēm prātu zaudēju­šajai meitenei, ieķērās viņai matos un notrieca viņu gar zemi. Bļoda ar gurķiem aizlidoja sāņus un saplīsa; tas padarīja vēl trakāku piedzērušo fūriju. Viņa sita savu upuri pa seju, pa galvu; Elena stūrgalvīgi klusēja, un nevienu skaņu, nevienu kliedzienu, nevienu vaidu tā neizdvesa, arī saņemot sitienus. Es iedrāžos pagalmā, gan­drīz vai prātu zaudējis aiz sašutumu, — taisni pie piedzē­rušās sievas.
—   Ko jūs darāt? Kā jūs drīkstat tā apieties ar nabaga bāreni! — es iesaucos, saķerdams šo fūriju aiz rokas.
—    Kas tad tas! Kas tad tu tāds esi? — viņa iespie­dzās, pametusi Elenu, iespiezdama rokas sānos. — Kas jums manā namā meklējams?
—   Tas meklējams, ka jūs esat nežēlīga! — es kliedzu. — Kā jūs drīkstat tā tiranizēt nabaga bērnu? Viņa nav jūsējā; es pats dzirdēju, ka viņa jums tikai audžubērns, nabaga bārene …
—    Ak kungs Jēzus! — iegaudojās fūrija. — Kas tu tāds esi, ka man piesienies! Tu ar viņu reizē atnāci, vai? Tad es tūliņ pie iecirkņa pristava! Mani pats Androns Timofejičs godā, es no labas dzimtas! Ko gan viņa, vai pie tevis sākusi iet? Kas tu tāds esi? Svešā namā kauties esi atnācis? Palīgā!
Un viņa metās man virsū ar dūrēm. Bet šai brīdī pēkšņi atskanēja griezīgs, necilvēcisks kliedziens. Es paskatī­jos — Elena, kas bija stāvējusi, kā samaņu zaudējusi, pēkšņi ar šausmīgu, nedabisku kliedzienu nogāzās zemē briesmīgos krampjos. Seja viņai pārvērtās. Viņai bija uz­nākusi krītamās kaites lēkme. Sapinkojies skuķis un sie­viete no lejas pieskrēja klāt, pacēla viņu un steigšus uz­nesa augšā.
—    Sprāgsti kaut nost, nolādētā! — iespiedzās sieva viņai nopakaļ. — Mēneša laikā jau trešā lēkme … Arā, utubunga! — Un viņa atkal metās man virsū.
—    Ko tu, sētniek, stāvi? Par ko algu saņem?
—    Arā! Arā! Vai gribi dabūt pa kaklu! — kūtri nodārdināja sētnieks, it kā tikai formas pēc. — Kur divi plūcas, trešajam nav jālien. Ardievu — un vācies!
Neko darīt, es izgāju pa vārtiem, pārliecinājies, ka mana uzstāšanās bijusi gluži veltīga. Taču sašutums kū­sāja manī. Es nostājos uz trotuāra vārtiem pretī un ska­tījos pa mazajiem blakus vārtiņiem. Tikko biju izgājis, sieva steigšus uzskrēja augšā, bet sētnieks, padarījis savu darāmo, arī kaut kur pazuda"

Fjodors D. "PAZEMOTIE UN APVAINOTIE"
"Tātad es esmu tapis jūsu ienaidnieks, sacīdams jums patiesību. " Galatiešiem 4:16
«Zema oglekļa mazietilpīgas infrastruktūras investīcijas.»
https://kubele.lv

Atslēdzies LVSNor

« Atbilde #207 : 2023. gada 27. februāris, 22:55:05 »
—    Nu ejiet taču! Varbūt visu gadu bušu slima, tad jūs visu gadu no mājām neiziesit. — Un viņa mēģināja pasmaidīt un kaut kā dīvaini paskatījās manī, it kā cīnī­damās ar kādām labām jūtām, kas bija pamodušās viņas sirdī. Nabadzīte! Viņas krietnā, maigā sirds bija skaidri redzama, par spīti visam viņas biklumam un gribētajai cietsirdībai.
Fjodors D "PAZEMOTIE UN APVAINOTIE"
"Tātad es esmu tapis jūsu ienaidnieks, sacīdams jums patiesību. " Galatiešiem 4:16

Atslēdzies LVSNor

« Atbilde #208 : 2023. gada 28. februāris, 00:55:34 »
"Šis drūmais stāsts — viens no tiem drūmajiem un moku pilnajiem stāstiem, kas tik bieži un nemanāmi, gandrīz noslēpumaini risinās zem smagajām Pēterburgas debesīm, milzīgās pilsētas tumšajos, slepenajos kaktos, kur ērmīgi mutuļo dzīve, kur valda truls egoisms, pretrunīgas intere­ses, drūma izvirtība, apslēpti noziegumi, risinās visas šīs nejēdzīgās un nenormālās dzīves elle .., Taču šis stāsts vēl priekšā …"Fjodors D "PAZEMOTIE UN APVAINOTIE"

Atslēdzies LVSNor

« Atbilde #209 : 2023. gada 21. marts, 20:38:07 »
"— Ai, piedodiet, es jūs garlaikoju! . . . Jā, es zinu, es to zinu! Esmu tik garlaicīgs! . . . Neprotu izteikties. Esmu atradinājies. Dzīvoju vientuļi. Mana māte ir laba, bezgala laba, taču dalīties ar viņu domās nevaru. Daudzas no tām viņu uztrauktu; viņa tās nesaprastu . . . Nekad neesmu saticis cilvēku, kas par tām būtu interesējies … To es nemaz arī negaidu . . . Jūs bijāt tik laipna un mani pacietīgi uzklausījāt, bet es aizrāvos tiktāl, ka radās vēlēšanās pastāstīt. . . Bet tas nav iespējams. To nav iespējams izstāstīt, tas jāglabā pašam sevī .. . Tas neko nedod, un nav arī vīrišķīgi. . . Dzīvot un klusēt… Es izlūdzos piedošanu, ka jūs tā garlaikoju ..."Romēns Rolāns "Apburtā dvēsele"