Autors Tēma: Par vientulību - cilvēki, grāmatas, filmas, seriāli  (Lasīts 4372 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies taj

Par vientulību - cilvēki, grāmatas, filmas, seriāli
« : 2015. gada 25. jūlijs, 19:56:33 »
Apašvirsraksts: Skaudra vientulība, vienatne un tās nepieciešamība, iekšupvērsti cilvēki. Kā tas tiek atveidots grāmatās, filmās, seriālos?

Paskaidrojums: mani vienmēr ir saistījusi vienatnes tēma, jo pašai ir nepieciešams laiku pa laikam pabūt vienatnē. Tā nav tāda vajadzība, kuru varu apiet, tā ir patiesi nepieciešamība, lai "restartētos". Vienlaikus dažkārt bīstos, ka, ja rīkošos pārlieku egocentriski, varu palikt pavisam vientuļa. Tāpēc mēģinu lavierēt, balansēt starp nepieciešamību klusumā un mierā atjaunot spēkus, savā nodabā un dažu tuvo cilvēku jubileju vai ierosināto pasākumu apmeklējumiem. Reizēm esmu domājusi, ka varbūt tas ir mazliet tā kā nenormali, tā vajadzēt būt vienai. Taču vienatnes vajadzība liekas ārkārtīgi nozīmīga, vienmēr tā ir bijis. Arī bērnībā, kad periodiski izvēlējos lasīt grāmatas, neizejot no mājas. Tādējādi arī forums ir kā iespēja pabūt savā nodabā, ne vienmēr, taču tā to izjūtu, ka iespējams kaut ko palasīt, kaut ko pasacīt, bet arī nav trokšņa un nav uzreiz uz kaut ko aktīvi jāreaģē.

Jūsu viedoklis? Vai jums vienatne ir svarīga? Kā savienojat ar sabiedriskajām norisēm, pienākumiem? Otrpus, vai jūs biedē pavisam liela vientulība?

Atslēdzies taj

Atslēdzies taj

Re: Par vientulību - cilvēki, grāmatas, filmas, seriāli
« Atbilde #2 : 2015. gada 25. jūlijs, 20:04:46 »
Viens no jaunajiem seriāliem, kurā skarta vientulības tēma: Mr. Robot (2015- ). Seriāla pamata tematika ir hakeru pasaule, arī narkotiku lietošana. Taču stāsts jau nav tikai par to, kas fiziski notiek. Galvenajam varonim piemīt izteikta nepatika pret svešu cilvēku pieskārieniem, apkampieniem. Vienlaikus, viņš sakņūp savā "ūķī" (nelielā, tumšā istabelē, kurā mitinās) un raud, jo ir vientuļš. Tātad, no vienas puses, nevēlēšanās pieņemt virspusēju komunikāciju, no otras puses reālas bailes palikt pavisam vienam, visu pamestam. Niansēti.

Atslēdzies taj

« Atbilde #3 : 2015. gada 25. jūlijs, 20:25:16 »
Grāmatas par vientulību:

Rimminens, Miko.  Sarkanā degundiena. Rīga : Jumava, 2015.Stāstspar kādu sievieti gados, kura, lai kliedētu vientulību, uzdodas par anonīmu aptauju veicēju un dodas apstaigāt dzīvokļus, interesanti personāžu apraksti, mazliet ar humoru.

Nilsone, Juhanna.
  Rozes skaistās un ilgotās : SOS. Rīga : Kontinents, 2013
Grāmata nebūt nav tipisks Kontinenta izdevums ar vieglas dzīves uztveres vai asa sižeta atveidojumu. Ja pareizi atceros, bija personāžs, kas mocījās ar bezmiegu, nespēja izgulēties, ja negulēja blakus kādam cilvēkam, vienlaikus spējot sadzīvi organizēt vienatnē.

Kaningems, Maikls.  Stundas. Rīga : Atēna, 2000.
Ir arī ekranizācija filmā The Hours (2002). Viņa ir rakstniece (V. Vulfa) un domā par pašnāvību, viņš nav laimīgs, jo bērnībā nav ticis mīlēts, viņa nav spējusi mīlēt savu dēlu un aizbēgusi no ģimenes dzīves.

Baiers, Tomijs.  Akvārijs. Rīga : Dienas Grāmata, 2006.
Viņš dzīvo vienatnē un priekšroku dod slepus vērošanai - pretējā nama dzīvokli ar plašiem logiem sāk apdzīvot kāda noslēpumaina sieviete...

Atslēdzies Kalniņa

« Atbilde #4 : 2015. gada 25. jūlijs, 21:17:06 »
Parakstos zem katra Tava vārda. Ļoti patika grāmata "Ballīte vienam", lasīju arī "Klusie ūdeņi", kas ir par šāda tipa cilvēkiem. Daudz neko jaunu neuzzināju, bet sapratu, ka esmu normala :) Sevišķi iesaku "Ballīte vienam". Mēs jau nezinām, cik daudz ir šādu cilvēku, jo dzīve piespiež iet ielās, sarunāties. Es restartējos vienatnē un klusumā, tāpat kā ir cilvēki, kas atgūst enerģiju pūlī vai sarunājoties.
par jautājumiem. an vienatne ir ļoti svarīga. Savienot ar sabiedrības lietām spēju, daru, kas jādara, bet tas ļoti nogurdina, saņemos. Pavisam liela vientulība mani neviedētu, man ir vīrs, kurš ir tieši tāds pats kā es. Ja nebūtu vīra, domāju, ka labprāt būtu viena, tas ir tik veldzējoši, patīkami, viegli un patiesi.
Tā uzreiz tiešām nevaru iedomāties ne filmu, ne grāmatu, jāpadomā.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #5 : 2015. gada 25. jūlijs, 21:24:05 »
“Ak Dievs,es labprāt dzīvotu rieksta čaulā un uzskatītu sevi par bezgalīgas telpas pavēlnieku.“
“Hamlets“,//,2(tulk.K.Egle)
Tīk būt vienatnē,esmu pašpietekama. Allaž priecājos, ja mājās esmu viena.Laiku vienatnei atrodu .Tā īpaši uz to visu neiespringstu. Vientulība gan nebūtu lāgā.Īpaši ja vecs,slims ...

Atslēdzies taj

« Atbilde #6 : 2015. gada 25. jūlijs, 21:54:22 »
Justīne, Paldies par "Ballīte vienam" ieteikumu!
Jā, laikam jau tas ir normāli, vai arī, tas nav nakas tāds ārkārtējs: vēlēties vienatni. Vien laiku pa laikam tas sev jāatgādina, jo dažreiz kaut kā masu mediju un sabiedrības viedoklis liek šaubīties, nu kā tad tā, kā tad var negribēt apmeklēt pasākumus, interesanti un jautri taču.

Atslēdzies flyingcat

« Atbilde #7 : 2015. gada 25. jūlijs, 22:15:34 »
Pievienojos vienatnes mīlētājiem. Nav problēmu ar komunikāciju, bet vienatnes deva ir absolūti nepieciešama. Turklāt nemīlu pūļus, trokšņainas sanākšanas, pilnīgi mirstu nost pasākumos, kur kāds [pastulbs] vadītājs sauc: un tagad! visi reizē! kāpjam uz krēsliem un lēkājam! Tā ir bijis vienmēr, no bērnības.

Tāpēc laikam visās attiecībās ir bijusi lielāka vai mazāka... smakšanas sajūta. Tagad dzīvoju viena un esmu laimīga :) Turklāt beidzot esmu satikusi cilvēku, kurš vairāk nekā gada laikā nevienu reizi nav man piezvanījis, lai pajautātu: kur esi? ko dari? Varētu likties, vienkārši, ne? :)

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #8 : 2015. gada 25. jūlijs, 22:15:39 »
...kkur putra... ...laiku pa laikam buut vienam un dazhu tuvo jubilejas... ...kur ir konflikts?... ...jeb cik ir to dazhu, ka savs laiks apdraudeets?...

...man patiik laiks pashai ar sevi, bet tas nekaa netraucee dafiga socializeeties, kad uznaak vai vajag...

Atslēdzies taj

« Atbilde #9 : 2015. gada 25. jūlijs, 22:26:58 »
Ineshuk, tās nav tikai jubilejas, tie ir arī pasākumi, un dažiem tuvajiem ir arī viņu tuvie. Nedēļā ir divas brīvdienas un, ja abas sanāk kaut kur braukt, tad man tas nākas grūtāk nekā varbūt sociāli aktīvākam cilvēkam, kurš pats vēlas piedalīties.

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #10 : 2015. gada 25. jūlijs, 22:31:24 »
Pienaak tak vecums, kad dara, ko grib, nevis ko domaa, ka vajag...

Atslēdzies tuk

« Atbilde #11 : 2015. gada 25. jūlijs, 22:36:39 »
...kkur putra... ...laiku pa laikam buut vienam un dazhu tuvo jubilejas... ...kur ir konflikts?... ...jeb cik ir to dazhu, ka savs laiks apdraudeets?...

...man patiik laiks pashai ar sevi, bet tas nekaa netraucee dafiga socializeeties, kad uznaak vai vajag..
Domāju,ka Taj runā par izteikti, galēji intravertiem cilvēkiem.Kuriem sabiedriba nav.        nepieciešama, pat apgrūtinoša...

Atslēdzies Kalniņa

« Atbilde #12 : 2015. gada 25. jūlijs, 22:53:41 »
Ja atceros jaunību, biju ļoti skrejoša visur, kur tik paaicināja, varbūt tiešām arī gadi dara savu. Katrā ziņā darbā pusdienlaikā vienmēr eju ēst viena, jo gribas uzlādēties uzlādēties ar klusēšanu  un vientulību, bet kolēģe ne mirkli nevar bez sarunām.

Atslēdzies Koffi

« Atbilde #13 : 2015. gada 25. jūlijs, 23:31:50 »
Izrādās, ka es, tāda dīvaine, neesmu viena! :)
Cilvēka lielumu nosaka problēmu lielums, kuras viņš ignorē..

Atslēdzies Camma

« Atbilde #14 : 2015. gada 25. jūlijs, 23:56:38 »
Izskatās, ka šeit pļurkstētāji ir vienkārši noguruši no pārliekās socializācijas. Tiešām, kā te jau raksta, tiek uztiepta čupošanās. Bet nekas jauns jau tas nav, padomijā tāpat visiem par visu bija jābūt kursā, jāskatās filmas kolektīvi, uz teijāteri - kolektīvi, uz kolhozu - kolektīvi. Kā tad citādi to baru kontrolēs? Nekas jau nav mainījies.
Šeit var runāt, kad pašam gribās. Negribās - klopē kompim vāku ciet un miers. Kolēģus un radus aizklopēt nevar. A reizēm tāāāāāā prasās...
Domāju, ka tādas īstas vientulības prasās ļoti nedaudziem - nu tādas, kad brauc uz neapdzīvotu salu...
Lielākoties tomēr tas ir uz laiku. Padzīvo laukos pa vasaru un atkal velk uz pilsētu :)
Visus sakost!