Autors Tēma: Mūsu bērnības spilgtākie notikumi  (Lasīts 6135 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies baaciens

Re: Mūsu bērnības spilgtākie notikumi
« Atbilde #30 : 2016. gada 11. oktobris, 22:03:16 »
Kā man patika tas 3stūru piena paku dizains!
Un patīk vēl aizvien, brīnos, ka to neviens piena ražotājs neizmanto. :(
Tas bija perfekts.
Diemžēl, autoru nezinu. :(

Arī cita piena tara - piens, kefīrs, rjaženka ... ērtās pudelēs ... dažādie, spīdīgie vāciņi ...
Ai, zaļā jaunība!
« Pēdējās izmaiņas: 2016. gada 12. oktobris, 17:01:42 no pitons »

Atslēdzies fiasko

« Atbilde #31 : 2016. gada 11. oktobris, 22:45:46 »
Kā tur bija, kefīram zaļi vāciņi, pienam sudrabotie vai kā?

Bet man teju pirmās bērnības atmiņas ir sapnis - man kādi gadiņi 2.5 vai 3, diez vai vairāk. No savas gultiņas, ja bija atstātas vaļā bērnistabas durvis, varēju redzēt dzīvokļa durvis. Un tad sapnis - reiz pie tām kāds zvana, tēvs apakšbiksēs :) iet atvērt. Aber pie durvīm tāds pelēks liels briesmonis zaļā mētelī, kājas kā stampiņas - tievas ar resnām apaļām pēdām, galva ar lielām atļukušām ausīm. Kas tur pēc tam notika, neatceros. Laikam jau tā nobijos, ka pamodos :)

Un vēl man ļoti ilgi bija bail gulēt ar muguru pret sienu - jo reiz sapnī kāds no sienas man iekoda papēdī :)

Atslēdzies Trix

« Atbilde #32 : 2016. gada 11. oktobris, 23:28:31 »
Kefīram zaļi strīpaini. :)
Saldajam krējumam - dzelteni.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #33 : 2016. gada 12. oktobris, 11:53:04 »
Atcerējos arī ko sliktu. 1.klase. Laba deklamētāja.Iedod man dzejoklīti, iemācies.
Un bez brīdinājuma & paskaidrojuma aizved uz kapiem, kur pie aizgājušas skolotājas zārka man jādeklamē. Es pirmoreiz esmu kapos, pirmoreiz redzu mirušu cilvēku..

Atslēdzies tuk

« Atbilde #34 : 2016. gada 12. oktobris, 12:21:58 »
:( Šodien tādu učeni varētu norakt...

« Atbilde #35 : 2016. gada 12. oktobris, 17:05:28 »
Kad izlasīju tēmas pieteikumu, uzreiz zināju, kas ir mana spilgtākā bērnības ainiņa. Absolūti hrestomātiska no sērijas Dievs. Daba. Darbs un noteikti freidiska no šī brīža skatu punkta. Mans tēvs, nometis kreklu, ar no kaimiņa palienētu zirgu dzen vagas ar rokas arklu. Jā, jā, mēs te visi aizvēsturiski radījumi (c). Patiesībā, pēc maniem aprēķiniem, tas bija 70.gadu vidus, dziļi laukos Latgalē. Es biju pilsētas bērns pirmajā paaudzē, bet bijām aizbraukuši uz laukiem omei palīgā. Man, pavisam sīkai knīpai, tas bija tāds wow! Zirgs un tētis - abi vienādi, sviedriem nopilējuši, vēja izplūkātām melnām krēpēm/matiem, no piepūles pietūkušiem muskuļiem. Ne tas zirgs bija kāds aidinieks, ne mans tētis Švarcnegers (kas ir Švarcnegers, es uzzināju tikai vēl pēc kādiem padsmit gadiem), bet šī aina acīmredzot aizskāra manī kaut kādu mūžveco latviešu zemnieka gēnu, ja reiz es to joprojām atceros. Iespaids bija tik spilgts, ka nobāl visas sīkās blēņas, saldējums restorānā pie Bērnu pasaules un citi bērnības notikumi.                   
Turn that sh*t up louder, make it all go faster!

Atslēdzies tuk

« Atbilde #36 : 2016. gada 13. oktobris, 10:30:09 »
Izlasot Samotrākes Nīkes textu, man uzreiz acupriekšā kentaurs, :)
tāda saplūsšana, divi vienā. :)

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #37 : 2016. gada 13. oktobris, 11:49:43 »
Atradu to jūras bildi. "Sāļš" gaiss un vējš.

[attachment deleted by admin]

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #38 : 2016. gada 13. oktobris, 12:25:49 »
es negribēju piedalīties šajā sarunā,jo man likās,ka es neko neatceros.
bet šorīt nav nekā cita ko palasīties..sāku lasīt un arī pati atcerēties.
vecums 4-5 g dzīvojām skolotājumajā(tā viņa saucās,jo dzīvokļi vecajā muižas mājā sadalīti skolotājiem) blakusdzīvoklī mans vienaudzis,ko pieminēju zemessargu tēmā. vecāki ejot uz darbu mūs salaiž vienā dzīvoklī un tā nu mēs tur tusējam un kko spēlajamies,kamēr kāds ,kurš brauc garām mums uzmet aci(mūsu vecāki nebija skolotāji, viņi bija kustībā pa sovhozu). rotaļlietas mums bija foršas...visi iespējamie muzikas instrumenti,jo kaimiņš spēlēja ansamblī un vēl kkur. Vaii kas darba būtu soc.dienestiem, mazi bērni, vieni paši  :rat:
Jāņus svinējām pie ezera, bija daudz ugunskuru...nu apkārt arī daudz māju un cilvēku, tas fakts. Bet bērniem vienmēr bija savs atsevišķais ugunskurs. Atceros,ka es savu vietu nevarēju atrast nedz īsti pie lielo ugunskura, nedz īsti pie bērnu...tā arī vazājos starp visiem, jeb vienkārši sēdēju ūdens malā un skatījos,kā laivas ar uguntiņām slīd pa ūdens spoguli. un tā katru gadu :)
to, ka būtu baigi dzēruši Jāņos neatceros(gan jau,ka dzēra, tikai man tas nelikās svarīgi), bet to ,ka dziedāja cauru nakti,to gan. un alus bija strucīšos pašu gatavots,pie katra ugunskura sava marka. Un atceros,ka man likās ka visjautrāk noteikti ir pie tā ugunskura,pie kura es neesmu :)
un atkal nesaprotu,kā iztika bez soc dienestiem. jo visas nakts garumā neviens bērns netika nedz vaktēts, nedz ganīts. pašiem bija skaidrs,ko drīkst ko nedīkst un cik daudz... Tumsā iet pār dambīti bija bail, lai gan kas tur bailīgs..parasts tiltiņš un pat kkādas margas, bet bija bail. Bet ja gribi tikt mājās,tad bija vien jāiet :)
šitās jāņu svinības līdz kkadiem maniem 8-9 g. jo pēcāk pārcēlāmies uz pilnīgu viensētu,prom no ļaudīm.
āāā vēl par jāņiem....pilnīgi visos gados un visos gadījumos mūsu bērnu uzdevums bija saplūkt jāņuzāles un pīt vainagus(govīm arī). tas nu tika darīts,jo vecākiem pietika citu darbu,ko darīt. Tad vēl atceros,kā gāju uz ezeru kalmes plūkt, tās tika liktas vāzēs kopā ar pīpenēm ,rudzupuķēm un sagrieztas uz grīdas smalkos gabaliņos ,lai smaržotu(blusas arī itkā bēgot). Kalmju smarža man atmiņā saglabājusies ka īstā/pareizā Jāņu smarža.
ak jā un vēl atceros,kā zušus žāvēja parciņā(parciņa vairs naf ) un vakarā,kad atvēra kūpinātavu,tad visa māja sēdējām pie galda zem ozola un taukainiem pirkstiem  kopīgi ēdām pļāpājot un dziedot(tāpati skolotājmaja), a zuši bija katru nedēļu :)...gan jau vīri arī dzēra,jo šodien mamma to min kā galveno argumentu,kāpēc pārvācās no turienes prom, bet es kā bērns piedzērušos netceros,laikam mani tas neskāra .
uij daudz tomēr to atmiņu....izrādās, romānu var rakstiit :)

Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega

Atslēdzies Lilith

« Atbilde #39 : 2016. gada 13. oktobris, 12:52:29 »
Kad biju maza mana vecmamma Ziemassvētkos mēdza pārģērbties par Ziemassvētku vecīti (es, protams nenojautu, ka tā ir viņa). Spilgti atecors reizi, kad man bija jāiet sagaidīt Z-vecīti un parādit ceļu uz mūsu mājām. Dzīvojām vietā, kurai apkārt ozolu parks, un lai tiktu uz ceļa bija jāiet pa mazu taciņu. Joprojām atceros auksto, dzidro nakti ar zvaigžņotām debesīm, kailos koku zarus un ēnas.. Un sevi satraukuma pilnu brienam pa sniegu, lai aicinātu vecīti ciemos. Bailes mijās ar neizsakāmu prieku.. Tāds piedzīvoums :)

Atslēdzies ragana

« Atbilde #40 : 2016. gada 13. oktobris, 12:56:24 »
Lilith, žēl, ka nav podziņas "ļoti, ļoti patīk".  :)

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #41 : 2016. gada 13. oktobris, 13:44:09 »

ak jā un vēl atceros,kā zušus žāvēja parciņā(parciņa vairs naf ) un vakarā,kad atvēra kūpinātavu,tad visa māja sēdējām pie galda zem ozola un taukainiem pirkstiem  kopīgi ēdām pļāpājot un dziedot(tāpati skolotājmaja), a zuši bija katru nedēļu :)...

O, jā, kūpinātus zušus es arī bērnībā vasarās pārēdos, ko turpat jūrā vecaistēvs, tēvs vai krusttēvs noķēra uz āķiem (parasti, lai noķertu kādus 10 zušus, bija jāiemet vismaz 200 āķi, citreiz iemeta arī dubultīgi daudz), pēc tam paši nokūpināja ar alkšņu malku.  Tā nu es kā bērns turēju līdz pieaugušajiem un ēdu vēl siltus -tāda balti rozīga patrekna zušu gaļiņa...mmm... Tiesa, citreiz pēc tam man naktī rādījās sapņos, ka zuši līda uz māgas, acīmredzot no smaguma sajūtas aiz pārēšanās... :)

Atslēdzies dille

« Atbilde #42 : 2016. gada 13. oktobris, 13:44:49 »
Laikam pirmā konkrētā atmiņa - stāvu pamodusies redeļu gultiņā, mugurā man mīlīga pidžamiņa ar zaļiem un oranžiem zirnīšiem, mamma un tētis vēl miegā omulīgi šņāc. Es pataustu un saprotu, ka miegā gadījies slapjumiņš. Laikam jau biju vēl krietni sīka, ja jau gultiņai redelītes priekšā. Domāju - nu kā es tā? Fiksi novilku pidžamiņu un uzliku uz maliņas žāvēties.

Atceros, kā tētis ar vecotēvu mums abām ar māsu izgatavoja pa leļļu mājai. Vispirms māsai - 2 ar pus stāvus augstu, ar logiem, durvīm, skursteni. Vakaros tur dega gaisma - mazmazītiņas lampiņas ar visiem abažūriem, kuras barojās no baterijām. Tētis no komandējumiem mums veda leļļu mājai mēbelītes - mums bija mazmazītiņš akvārijs, rozā ledusskapis ar miniatūrām burciņām un plastmasas desiņu uz šķīvīša utt. Iemācīja no kartona izgatavot lellēm skolas somas.
Pirms katriem svētkiem mana mīļā mamma cepa smalkmaizītes. Milzīgā bļodā, pārsegta ar baltu dvieli, rūga mīkla un reizēm skrēja pāri malām.
Atceros leduspuķes logos un saules puteklīšus, kuri dejoja pa istabu. Pavasaros saule slīpiem stariem un krāšņās tulpju dobes pie mājas.
Ziemā lauzām lāstekas no pakšiem un grauzām, pavasaros, kad uz ieliņas kusa sniegs, pa straumi laidām priežu mizas laiviņas. 
Vasarās, kad dzīvojām laukos pie vecmāmiņas māsas, brīvdienās vecāki brauca ciemos un mēs vienmēr gājām pretī uz autobusu. Cauri mežam, rudzu laukiem, kur rudzi viļņojās pāri galvai un augšā zilas debesis :) Un tad no rīta mēs gājām garos pārgājienos un pazudām uz visu dienu - līdzi ņēmām pudeli bērzu sulas, rupjmaizi, biezpienu, kādu svaigu gurķi . Peldējāmies klusos upes līčos, lauzāmies caur biezokņiem, bija fantastiski skaistas Gaujas pļavas, vecāki ļoti daudz stāstīja un rādīja, gan senas muižu vietas, pilskalnus utt. Reiz māsa uzrāpās koka ugunsdzēsības tornī līdz pašai augšai un no augšas atskanēja balss - kāp nu augšā! Un viņa uzkāpa. Es lejā domāju - diez ko tas vīrs dara, kad savajagas čurāt, vai viņš paspēj nokāpt? Pati nekāpu, jo toreiz paniski baidījos no augstuma.
No priedes mizām tētis mums taisīja laiviņas, izgreba lellēm koka karotītes. 
Mamma ar mums daudz dziedāja, iemācīja daudz tautas dziesmu. Viņa nekad nav mani rājusi, mēs visi esam izjutuši tikai viņas mīlestību.
Vecaistēvs krāsnī pelnos cepa kartupeļus, tas bija tik garšīgi. Man ļoti patika eļļas krāsu smarža, kad viņš gleznoja.
Māsa kaitināja, kad es sākšot iet 1. klasē, tur būšot skolotāja krieviete un es vispār neko nesapratīšot, ko viņa saka un pusdienās būšot griķi un skābeņu zupa - vienīgās divas lietas, ko toreiz nespēju ieēst, viss pārējais man garšoja.  Otrajā klasē man bija trīs piezīmes - "otrdienās, ceturtdienās fizkultūra" (aizmirsu sporta tērpu), "pēc zvana neatrodas klasē" un "pēc stundām neprot aiziet mājās" (pēdējo piezīmi ierakstīja Kaza ( un tāda ar viņa izskatījās) ar piebildi - un kāda tava baltā cepurīte palikusi dauzoties, kā tu savai māsai varēsi acīs skatīties!?  Nu mierīgi varēšu skatīties, mierīgi. Tad tētis teica, ka nu jau man piezīmju par daudz un uz kādu laiku iedzina teicamnieces kompleksu.

Atslēdzies ragana

« Atbilde #43 : 2016. gada 13. oktobris, 14:16:35 »
Atcerējos kā mūsmājās tika cepta maize. Rudenī mums ar māšeli tika dots uzdevums - groziņā savākt lielas, veselas un tīras kļavu lapas. Vecāmāte ar lāpāmo adatu un vilnas dziju lapas savēra virtenēs un lika žāvēties. Kad pienāca rupjmaizes cepšanas laiks, mamma izvilka lielo abru (rupjmaizei bija liela, smaga un kantaina, bet baltajiem pīrāgiem skaista, viegla, tādā kā karotes formā), no drāniņas iztina ieraugu, lika (laikam) mērcēties un pēc laika mīcīja mīklu. Tas bija  ilgs darbs, mamma strādāja piesārtušiem vaigiem un klausījās vecāsmātes norādēs. Cik atceros, rūgšana noritēja diezgan ilgi. Mums tika piekodināts rūpīgi aizvērt virtuves durvis, jo maize necieš caurvēju. Laikam tādēļ abrai bija uzklāts aitādas puskažociņš. Maizes krāsni kurināja ilgi, bet kad tā bija kartībā, mamma grāba laikā ogles un nesa uz ikrāsni citā istabā. Mums pabļāva, lai vācamies nost, jo ir tvans! Man  likās, ka tvans ir kaut kas bīstams, tāpēc labāk mammu klausīt.
Pie kukuļu taisīšanas mūs nelaida, tur mamma riktējās - lika uz lizes sažāvētās kļavu lapas, virsū kluci mīklas, ūdens bļodā samitrināja rokas un un glaudīja garenus kukuļus, beigās ievilkdama kukuļa virsmā strīpas un iešaudama krāsnī. Darīt vajadzēja ātri, lai nebūtu pārāk liela starpība klaipu cepšanas laikam. Bija grūti sagaidīt gatavības laiku, jo man ļoti patika no gatavās maizes apakšām lupināt nost apgruzdušās kļavu lapas. Kad maizīte tika izņemta, mamma vēl samitrināja katru kukuli ar ūdeni un apsedza ar dvieli, lai mīkstāka garoza. Pašās beigās pie pēdējās porcijas mūs abas palaida izcept savu kukulīti. Es tai lietai piegāju radoši - paņēmu speķa pīrāgiem domāto speķi, piebēru sīpolus un mīcīju ilgi un dikti, jo man taču bija jāizcep labāka maize kā māsai. Turklāt arī kukuļa forma man bija par garlaicīgu, es uztaisīju smuku pīlīti. Un tas nekas, ka no lielās mīcīšanas un nepiemērotās formas manai pīlei bija dikti apgruzdējusi galva un pati cieta kā akmens. Es lepni grauzu savu mākslas darbu un vecaimātei ar mammu nopietni pateicu" "pati cepu, nav ko paldies teikt".

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #44 : 2016. gada 13. oktobris, 16:55:38 »
Vienreiz, kad man bija 9 gadi, bet māsai un 2 brālēniem par dažiem gadiem vairāk, mēs laukos nolēmām doties ekspedīcijā 7 km gar jūras krastu līdz upei ar nakšņošanu, un brīnumainā kārtā vecāki piekrita, jp mēs bijām tādi samērā sakarīgi bērni (vismaz viņiem tā likās). Tas bija vesels notikums, sākām gatavoties jau no paša rīta,  - smērējām sviestmaizes, taisījām "fļuktvaseri" no saspaidītām jāņogām, cukura un ūdens, saiņojām mugursomās drēbes, lukturīti, spēļu kārtis un citas nepieciešamās mantas, tikai tā sanāca, ka telti paņēmām no šķūnīša pēdējā brīdī. Nostiepāmies diezgan, bet ap 9 vakarā sasniedzām galamērķi, iededzām upes krastā ugunskuru, paēdām, nedaudz padauzījāmies un vēlāk jau pamazām posāmies gulēt. Taču atrullējot telti, izrādījās, ka brālēns paņēmis līdzi nevis 2- vietīgo, kurā bija plānots mums četriem sagulēt (lielākas jau nemaz nebija mājās!), bet vienvietīgo, ko mans krusttēvs izmantoja, kad viens pats devās patālāk makšķerēt. Bet neko darīt, nācās saspiesties teltī kā siļķēniem mucā. Vairākas reizes katrs no mums naktī samiegojies trausās ārā no telts, jo hroniski trūka gaisa tādā saspiestībā, jo vairāk, ka telts bija tāda ļoti zema, bet mana māsa pa sapņiem kaut ko skaļi murgoja, ka iestrēgusi liftā. ;) Rezultātā mēs nogulējām nevis līdz 10 -11 rītā kā citkārt vasaras brīvlaikā, bet tikai līdz 8 un tiklīdz ieradāmies mājās, tā devāmies izgulēties katrs savā siltajā un ērtajā gultiņā. Mūsu lielā ekspedīcija bija beigusies. ;)
« Pēdējās izmaiņas: 2016. gada 13. oktobris, 17:08:09 no Narcise »