Autors Tēma: Vislielākais skaitlis pirms bezgalības  (Lasīts 4229 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Trix

Re: Vislielākais skaitlis pirms bezgalības
« Atbilde #15 : 2016. gada 07. decembris, 22:42:57 »
Trix, superizsmeļoša atbilde. Tādus skaitļu nosaukumus nezināju. Bērnam nemaz nenosaukšu, a to visu laiku man liks šito skaitīt.

Es arī nezināju. :D
Iebāzu jautājumu gūglē, dabūju linku uz veco smilškasti. :D
Man arī noderēs. :)
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Broms

« Atbilde #16 : 2016. gada 07. decembris, 22:50:05 »
100 - gugls (googol);
gugls - guglplekss

Ar šitādu ciparu ir  guglpeksonārs vai guglepeksardieris? Vai guglpeksseksārs?
:)

Atslēdzies Felder

« Atbilde #17 : 2016. gada 31. decembris, 14:52:39 »
Lielākais numurs ir Rayo(10100)

Atslēdzies Minne

« Atbilde #18 : 2016. gada 31. decembris, 15:02:38 »
Vecākiem vnk jābūt gudriem un diplomātiskiem.

Šis tiešām nav matemātikas, bet gan filozofijas jautājums, un tā tas ar bērnu droši vien diskutējams.

Man pašai bērnībā bija sāpe - nespēja aptvert bezgalību un Visumu. Un manam bērnam tieši tāpat. Viņš mūžīgi būrās cauri grāmatām un infai par Visuma uzbūvi un neilgi pirms aiziešanas man kārtējo reizi rādīja Visuma mērogus un teica: "Ir tik jocīgi, ka mēs nespējam to saprast - nu, kā tā var būt, ka nekam nav beigu un robežu? Man ir tāda dīvaina sajūta vēderā....." Un es uzķēru to viņa domu un piepalīdzēju: "Tā kā smeldze par to?" Viņš teica: "Jā, tāda smeldzīga sajūta, ka mēs nespējam to saprast - kā var tā būt, ka nekur nav beigu"

Un es ceru, ka tieši tā tas ir

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #19 : 2016. gada 31. decembris, 15:26:04 »
Man pašai bērnībā bija sāpe - nespēja aptvert bezgalību un Visumu.
.. un - pieaugušā vecumā kas ir mainījies? Ja pieaugušie ik dienu domātu par Visuma noslēpumiem - būtu vai nu ļoti labi vai ļoti slikti?

Atslēdzies Felder

« Atbilde #20 : 2016. gada 31. decembris, 16:49:42 »
Vecākiem vnk jābūt gudriem un diplomātiskiem.

Šis tiešām nav matemātikas, bet gan filozofijas jautājums, un tā tas ar bērnu droši vien diskutējams.

Man pašai bērnībā bija sāpe - nespēja aptvert bezgalību un Visumu. Un manam bērnam tieši tāpat. Viņš mūžīgi būrās cauri grāmatām un infai par Visuma uzbūvi un neilgi pirms aiziešanas man kārtējo reizi rādīja Visuma mērogus un teica: "Ir tik jocīgi, ka mēs nespējam to saprast - nu, kā tā var būt, ka nekam nav beigu un robežu? Man ir tāda dīvaina sajūta vēderā....." Un es uzķēru to viņa domu un piepalīdzēju: "Tā kā smeldze par to?" Viņš teica: "Jā, tāda smeldzīga sajūta, ka mēs nespējam to saprast - kā var tā būt, ka nekur nav beigu"

Un es ceru, ka tieši tā tas ir
Mēģini bērnam dot domu graudu, ka beigas ir tikai vēlviens vārds sākumam, bezgalība nav neiedomājami liela, tā ir tikai bez gala un viss ir relatīvs, visums ir liels kontrastā pret mums cilvēkiem.

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #21 : 2016. gada 31. decembris, 17:00:45 »
Aha. Ja vecāks nav Hokings vai Einšteins.. būs, kā būs.

Atslēdzies Felder

« Atbilde #22 : 2016. gada 31. decembris, 17:37:39 »
Aha. Ja vecāks nav .. būs, kā būs.
Bērnam nav jāimāca viss kustīgo ķermeņu elekrtodinamikas darbs, manis minētie domu graudi, es domāju ir viegli izkaidrojumi un vecāks iespējams nav Hokings vai Einšteins, bet bērns varbūt būs.

Atslēdzies Bramans

« Atbilde #23 : 2017. gada 06. februāris, 00:30:20 »

Interesants temats, bezgalība.

Katra atbilde bērnam izvērš desmit jaunus jautājumus, izzināšana noved pie jau zināmā dziļākas izpratnes (n+1) tāpēc arī bērnam, kas ir atklājis valodas brīnumu (ap 4 gadiem man šķiet) neapnīk uzdot kaitinošus jautājumus. Kaitinošus bērna vecākam, jo nespēja atbildēt uz bērnišķīgi dziļiem jautājumiem nostāda nepatīkamas izvēles priekšā. Zaudēt autoritāti bērna priekšā atzīstot, ka nezina vai izdomāt maldīgu atbildi kas uz kādu laiku apklusinās mazo izzinātāju.

Runāju no subjektīvās puses, novērojumiem. Pašam bērnu nav. Izziņas procesu, diemžēl, daudziem apslāpē jau bērnībā ar maldīgiem priekšstatiem.  Vecāku dotās patiesības cilvēks sāk apšaubīt pusaudža gados un tur jau lielāku lomu pasaulizpratnē sāk spēlēt apkārtējās vides ietekme un temperamenta iezīmes, notiek vērtību pārvērtēšana un rodas pavisam jauns cilvēks, ko vecākiem bieži ir grūti pieņemt. Man patīk viens teiciens, ko sen biju lasījis, bet autoru neatceros. "Neaudziniet bērnus, audziniet sevi pašu, jo bērns tik un tā izaugs līdzīgs jums"

Atgriežoties pie bezgalības skaidrojuma es piekrītu biedram Felder. Bezgalību nevar saukt pat par lielu, jo "liels" ir relatīvs jēdziens vistiešākajā nozīmē (lielāks par..., mazāks par...) Nulles punkts nav bezgalības vidus, bet tikai nejauši izvēlēts punkts no kura tad arī var veidot lielāko vai mazāko vērtību (1:-1) un balstoties uz tā arī veidojas kaut kāda praktiski pielietojama vērtību sistēma, ko cilvēks izmanto vairāk kā 10000 gadu. No racionālās puses raugoties.

Īstā izpratne par bezgalību ir satori pieredze, diemžēl neskaidrojama, jo ir ārpus vārdiem.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #24 : 2017. gada 06. februāris, 01:24:37 »
Vispār jau mazais Trixēns jautāja par matemātisko bezgalību,
ne par filozofisko, ezotērisko vai reliģisko :)
Bet vecākam atzīties bērnam, ka ne visu zina un prot, nebūt nenozīmē zaudēt autoritāti :)
Nu, bet es jau vispār pret autoritārismu ģimenē :)

Atslēdzies Bramans

« Atbilde #25 : 2017. gada 06. februāris, 10:21:43 »
Par autoritāti es runāju pārspīlēti, lai vispārīgi tiktu saprasta pāreja no "Tētis zina visu" uz "Tētis tomēr visu nezina". Es domāju katrs bērnībā ir pieredzējis to, varbūt tikai neatcerās. Jēdzienu "Autoritāte" nebiju domājis kā diktatoriska, stingra režīma vadošo personu bet kā cilvēka modeli, kuram bērns grib līdzināties domās un rīcībā līdz izveidojas patstāvīgas domas.

Matemātiskā bezgalība jau šeit tiešām tika izskaidrota, atvainojos par off-topic :)

Atslēdzies daddy

« Atbilde #26 : 2017. gada 06. februāris, 10:42:05 »
šī ir tāda tēma, kur tētis vai mamma var likt savu "zināšanu" un "autoritāti" pie malas un kopā ar bērnu pasapņot, kā tas ir - BEZGALĪBA! atvērt bērna domāšanu, uzdrīkstēšanos...

Atslēdzies Bramans

« Atbilde #27 : 2017. gada 06. februāris, 11:06:48 »
Jā, šķiet ka aizraku par dziļu. Ir tāds niķis.

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #28 : 2017. gada 06. februāris, 11:10:19 »
Šo tēmu gan nebūtu jābaidās par dziļu aizrakt ;)