Autors Tēma: Kad LV '201... = LPSR 198... jeb varas stulbumā esam atgriezušies PSRS laikos.  (Lasīts 26744 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Zigfrids

Nepareizi saprati, Broņa. Es nevis PSRS slavinu, bet  :laugh: . No kā bēgām, tam virsū uzskrējām jeb kā (prāta?) pietrūka, lai neatkārtotu to pašu, kas vienreiz jau bijis un nosprādzis. Vot, uzprasās analoģija ... Pa to pašu taciņu soļojam, bet nez' kāpēc ceram, ka tur, beigās, gaida kas cits.  :)
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Atslēdzies Broņa

Jā, pat sū... tu meklē padomiju.

Atslēdzies Zigfrids

Šitais domu grauds manam prātam par sarežģītu. :)

Atslēdzies Mao

Padomāju - nē, tieši otrādi, tās ir tieši mūslaiku, nevis PSRS iezīmes. PSRSā minerālmēslu iegādei doķus neprasīja - zinu, pati tiku pirkusi. Pie ieejas muzejos somas nekratīja un caur metāldetektoru iet nelika. Un lidostās šķidrumus mazās pudelītēs pildīt neprasīja... Turklāt mēs jau vēl dzīvojam salīdzinoši brīvi un mierīgi. Toties Eiropā...  Parīzē pat zoodārzā un dažā labā publiskā tualetē ieejot apsargs prasa somu atvērt, par muzejiem pat nerunājot, tur izkrata kā lidostā. Par fočēšanos - draudzene Parīzē smuku ēku nofočēja, tūliņ pienāca miltārā formā tērpts pilsonis un pieprasīja bildi izdzēst. Tā, izrādās, ASV vēstniecība bija, mēs pēc tam tik sapratām. Nez, kā tā bilde varētu viņus apdraudēt, varbūt mēs teroristu labā spiegojam... Tā ka, mīlīši, laipni lūgti brīvajā Eiropā un sāciet vien pierast - tādā pasaulē dzīvojam, un ar PSRS tam nu nav nekāda sakara.

P.S. Nē, man nav nostaļģijas pēc LPSR. Katram laikam savas iezīmes un savas nejēdzības. Bet varas nomenklatūra zels un plauks vienmēr, un bez ziepēm līdīs vienalga kam, vai tā būtu Maskava, vai Brisele un Vašingtona - uz to nu latvieši diemžēl allaž čakli bijuši.

Nu es mēģināšu pa punktiem:
1. Lai PSRS nopirktu minerālmēslus, bij jābūt blatam, vai partijas biedra kartei. Lai tos aizvestu, kravas mašīnu bij no kolchoza jānozog uz laiku, ja apstādināja - jāuzrāda ceļazīme un kravas dokumenti.
2. Pasi vienmēr bij vēlams nēsāt līdzi, pat ja muzejs ij prātā nebij, it īpaši, ja klīdi pa naktīm, daudz ceļoji un, ja uz lielo galvaspilsētu - nedod dies kāda olimpiāde, vai kongress notiek. Pa burzmu varēji uz mentu ne tā paskatīties un bez vēsts pazust ij gailis pakaļā nedziedātu.
3. PSRS bij veselas pilsētas, kur par bildēšanu varēja nošaut. Un par baznīcas bildēšanu izmeta no skolas.
4. Lai aizbrauktu uz Ļvovu, vilciena biļete bij jāpērk 6 mēneši iepriekš un, ha - ar pasi zobos. Iekšzemes vilcienā pase!
5. Terorisma pasaulei ar PSRS IR MILZĪGS SAKARS.

Atslēdzies Mao

Nē, nē - elpojam dziļi un, ja kam baisi visu laiku vajag, mēģinām salīdzināt feodāli totalitārus režīmus, to pseidoekonomiku, izglītību pa kastām, medicīnu pa blatu, cietumus, vārda un pārvietošanās brīvību, desu skaitu pret kvalitāti, tiesu sistēmu ar nāves sodiem par zādzību, varas vispārēju nesodāmību un bla, bla, bla. Bet tikai salīdzinām ar citiem tādiem režīmiem. Ko tur ar Latviju salīdzināt? Kapitālismu ar feodālismu? Tad tā arī tēma jānosauc. Tad PSRS atkal ņje pri čom...

Atslēdzies kvadra

Jā, nu katram savas atmiņas.
Neesmu minerālmēslus pirkusi ar autokravām, tik cik man vajadzēja, satilpa vieglās mašīnas bagāžniekā, un tam nekādu doķu nevajadzēja. Ja kaut ko vedu ar smago (un es šad tad vedu, aizņemoties darbā kādu nu auto kuro reizi vajadzēja, man pašai ir arī C kategorija), tad jā, ar dokumentiem bija jānodrošinās. Jo mašīnas jau bija "valsts", tātad kaut kādu kvīti par auto apmaksu, par kravu (biju iemanījusies tādas pati sarakstīt uz attiecīgām veidlapām), gadījumam, ja nu apturēs.
Pasi savu mūžu netiku līdzi nēsājusi un kādu vajadzību pēc tās jutusi. Šeit, Latvijā. Maskavā, protams, cita lieta, sevišķi vērienīgu pasākumu laikā pie pastiprinātas kontroles. Man nav sagadījies tādā laikā būt.
Bija slēgtās īpašā režīma militārās pilsētas, kur slepenība uz katra soļa, tur droši vien ka ar fočēšanu būtu problēmas. Bet tādā arī nejauši neieklīdīsi. Un nedomāju, ka viņpus dīķa nepastāv stingri apsargāti militāri objekti, kur nepafočēsi, kas ienāk prātā. Kas attiecas uz baznīcu fočēšanu, nudien nepazīstu nevienu, kas būtu no skolas izslēgts vai iedzīvojies kādās nepatikšanās dēļ baznīcu fotografēšanas. Es fočēju, mans bijušais fočēja - nu tur, smuka arhitektūra utml., gan Latvijas vietējās, gan kaut kur ceļojumos - normāla parādība, nevienu tas neinteresēja.
Par vilcienu un avio biļetēm atceros tik to, ka rindas pēc tām bija zvērīgas, un laimīgs bija tas, kam kasē bija kāds "blats". Kam pasi vajadzēja, kam ne, nudien vairs neatceros. Uz Viļņu vai Tallinu, šķiet, nevajadzēja, bet varbūt atmiņa mani viļ.
Bet tādu terorisma draudu - reālu, kā pašlaik - savās mājās gan nebija. Līdz ar to nebija arī tādu kontroles pasākumu uz katra soļa, kā manis jau pieminētajā Parīzē, piemēram. Pat Maskavā, Ļeņina mauzolejā - kur nu vēl "valstiskāku" objektu! - laida iekšā bez pārbaudēm, ar vienkāršu feiskontroli.

Atslēdzies Spārka

Nu es mēģināšu pa punktiem:
1. Lai PSRS [..]
Varbūt vajag konkretizēt laiku un vietu, citādi, baidos, vidusmēra forumietim tādu iespaidu nav bijis. Palūkojoties uz tēmas virsrakstu, redzams "LPSR 198.."

Tātad. Tēma par varas un "elites" iniciētiem stulbumiem (nejēdzībām) mūsu dzīvēs.
Kad, kur esat ar tādiem saskārušies? Un kāda ir jūsu attieksme pret atgriešanos tai laikā, no kur kādreiz tik ļoti gribējās aizbēgt?
Par šo labi uzrakstījusi Mellene. Tātad ir pamats domāt, ka kontroles mānija ir globāla  problēma nevis kaut kāda "atgriešanās".
Ka birokrātija visās jomās pieņēmusies spēkā, tur autoram taisnība.
« Pēdējās izmaiņas: 2017. gada 18. maijs, 18:46:48 no Spārka »

Atslēdzies kvadra

Nē, nē - elpojam dziļi un, ja kam baisi visu laiku vajag, mēģinām salīdzināt feodāli totalitārus režīmus, to pseidoekonomiku, izglītību pa kastām, medicīnu pa blatu, cietumus, vārda un pārvietošanās brīvību, desu skaitu pret kvalitāti, tiesu sistēmu ar nāves sodiem par zādzību, varas vispārēju nesodāmību un bla, bla, bla. Bet tikai salīdzinām ar citiem tādiem režīmiem. Ko tur ar Latviju salīdzināt? Kapitālismu ar feodālismu? Tad tā arī tēma jānosauc. Tad PSRS atkal ņje pri čom...
Nuja, nāvessoda mums vairs nav (kaut gan diskutējams jautājums, mož i vajadzētu), pārvietošanās brīvība ir, desas kādas sirds kāro, bet sakiet nu vēl, ka mums šobrīd ir tiesiska tiesu sistēma, ka nav izglītības pa kastām, medicīnas pa blatu un varas nesodāmības... Un PSRS tur toč ņje pri čom.

Atslēdzies Mao

Nuja, nāvessoda mums vairs nav (kaut gan diskutējams jautājums, mož i vajadzētu), pārvietošanās brīvība ir, desas kādas sirds kāro, bet sakiet nu vēl, ka mums šobrīd ir tiesiska tiesu sistēma, ka nav izglītības pa kastām, medicīnas pa blatu un varas nesodāmības... Un PSRS tur toč ņje pri čom.

Tu, un citi, jaucat "par blatu" ar "par naudu"... . Godīgi nopirkts, tikai protams pa manam, nu gluži nebūs partijas biedra apliecība purnā iestumta. Bet nu, kā ir, tā ir, va ne?
Par tiesisku sistēmu - neviena valsts sistēma vai sabiedriska grupa nav pasargāta no konkrētu personu ļauniem nodomiem. Būtiski, vai sistēma vajā ne par ko?

Atslēdzies Zigfrids

Kvadra! Nedrīkst šitā cilvēkiem atņemt ticību labajam, saviem spēkiem un tml.!  :sarcasm:
Zārkos sapuvušie komunisti vēl vismaz gadus 100 būs visās mūsu nelaimēs vainīgi! Jo ... (te katrs var ielikt argumentus pēc savas izvēles, piemēram: "LV šodien būtu attīstības ziņā Somijas līmenī")

Atslēdzies Zigfrids

Tu, un citi, jaucat "par blatu" ar "par naudu"... . Godīgi nopirkts, tikai protams pa manam, nu gluži nebūs partijas biedra apliecība purnā iestumta. Bet nu, kā ir, tā ir, va ne?
Par tiesisku sistēmu - neviena valsts sistēma vai sabiedriska grupa nav pasargāta no konkrētu personu ļauniem nodomiem. Būtiski, vai sistēma vajā ne par ko?

Vot, un tagad atceramies, kā "tiesībsargājošās iestādes" nāca uz pēdām Neo? Pareizi, - uzrīkojot kratīšanu (?) tās žurnālistes mājās (?) vai darba vietā (?), kura publiskoja Neo iegūtos datus par nenormālajām amatpersonu algām un prēmijām. Nu, kā patīk? Tiesiski pareizi, ne?  :rofl: :rofl: :rofl:  Nu, kur ir "konkrētās personas", kuras ir padzītas vismaz no saviem amatiem par šādu žurnālistu neatkarības un avotu neizpaužamības aizskārumu? Nav? Ai, ai, ai, kā tad tā?  :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
Un par to pašu Neo ... Par ko viņu sistēma tiesāja?

Atslēdzies kvadra

Oi, var domāt, ka ar partijas biedra apliecību varēja durvis vērt, ierindas partijas biedram tik vien bija to "privilēģiju" kā biedra naudas maksāt. Cita lieta - partijas funkcionāri, bet tais aprindās vara un nauda gāja roku rokā. Tieši tāpat kā šodien. Turklāt "godīgi nopirkt" toreiz bija pulka grūtāk kā tagad, jo, pirmkārt, vajadzēja "blatu", lai to kaut ko dabūtu, bet, lai tiktu pie blata, savukārt, vajadzēja iespējas=varu=naudu... un tā pa riņķi. A oficiālās aldziņas nemaz tik lielas nebija...

Atslēdzies Mao

Un kas mūs pretī gaišajai cukurfabriku paradīzei ved? Oksfordas un Hārvardas abdsolventi? Jeb Kompartijas skolas izlaideņi? Baigi daudz mums valsts vadītāju, kas māk un zin procesus pa pareizam, nevis grābt un izvazāt? Lembergs? Vēl varianti? Pilns aukšgals ar komunistiem, un valsts nezeļ. Aleluja.

Atslēdzies Mao

Vot, un tagad atceramies, kā "tiesībsargājošās iestādes" nāca uz pēdām Neo? Pareizi, - uzrīkojot kratīšanu (?) tās žurnālistes mājās (?) vai darba vietā (?), kura publiskoja Neo iegūtos datus par nenormālajām amatpersonu algām un prēmijām. Nu, kā patīk? Tiesiski pareizi, ne?  :rofl: :rofl: :rofl:  Nu, kur ir "konkrētās personas", kuras ir padzītas vismaz no saviem amatiem par šādu žurnālistu neatkarības un avotu neizpaužamības aizskārumu? Nav? Ai, ai, ai, kā tad tā?  :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
Un par to pašu Neo ... Par ko viņu sistēma tiesāja?

Ko? Viss? Neo pa galam?

Atslēdzies Mao

Kvadra! Nedrīkst šitā cilvēkiem atņemt ticību labajam, saviem spēkiem un tml.!  :sarcasm:
Zārkos sapuvušie komunisti vēl vismaz gadus 100 būs visās mūsu nelaimēs vainīgi! Jo ... (te katrs var ielikt argumentus pēc savas izvēles, piemēram: "LV šodien būtu attīstības ziņā Somijas līmenī")

Ja sarkanie nebūtu izkāvuši eliti, ne tikai LV arī RU būtu pieklājīgā līmenī. un tas ir fakts, ja vien nenoliedz pašu izkaušanu.