Autors Tēma: Kad LV '201... = LPSR 198... jeb varas stulbumā esam atgriezušies PSRS laikos.  (Lasīts 26772 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Spārka

nenormālākie nodokļi, varbūt lielākie pasaules praksē...
Tā jau gan nebija. LPSR budžets bija "necaurspīdīgs" un no ieņēmumiem pienācīgu daļu paņēma Vissavienības budžets.
Bet konkrētie darbaspēka nodokļi, salīdzinot ar šodienu, bija niecīgi.

Atslēdzies Mao

Ja? Un kā sauc nodokli, kad žigulis iziet no rūpnīcas ar izmaksām 700 un veikalā ir par 7000?
Un kāpēc SONY (kur Japānai visi izejmateriāli jāimportē) magnetola maksāja 99 dolāri pie algas ap 1000$ un Rīga 310 (kur "3" ir skaņas kvalitāte, pie "5" - miskaste) - 350 rubuļu pie superalgas 200 rubļu? 
Jo superizglītotie ekonomisti bij izstrādājuši šādu ekonomikas modeli, kur viss aizkačājas uz centrālo kasi un vienalga tautas masa plikadīdas?

Atslēdzies Mao

Ja? Un kā sauc nodokli, kad žigulis iziet no rūpnīcas ar izmaksām 700 un veikalā ir par 7000?
Un kāpēc SONY (kur Japānai visi izejmateriāli jāimportē) magnetola maksāja 99 dolāri pie algas ap 1000$ un Rīga 310 (kur "3" ir skaņas kvalitāte, pie "5" - miskaste) - 350 rubuļu pie superalgas 200 rubļu? 
Jo superizglītotie ekonomisti bij izstrādājuši šādu ekonomikas modeli, kur viss aizkačājas uz centrālo kasi un vienalga tautas masa plikadīdas?

O, tas brīdis, kad viena atbilde der vairākiem kolēģiem un jautājumiem. Boooooom!!!

Atslēdzies Minne

O, tas brīdis, kad viena atbilde der vairākiem kolēģiem un jautājumiem. Boooooom!!!

Man nederēja  :thinking:

Atslēdzies Spārka

Tu pirmīt par nodokļiem runāji nevis par ekonomikas modeli.

Atslēdzies Mao

Tā jau gan nebija. LPSR budžets bija "necaurspīdīgs" un no ieņēmumiem pienācīgu daļu paņēma Vissavienības budžets.
Bet konkrētie darbaspēka nodokļi, salīdzinot ar šodienu, bija niecīgi.

Konkrētie nodokļi tika apslēpti un nomaskēti, lai varētu kapitālistus zākāt par tautas apspiedošiem nodokļiem. Patiesībā PSRS bij nekvalitatīva, ar mietu tēsta feodālkapitālistiska valsts ar nomainītiem terminiem, lai vergi nedumpotos un neprasītu algas - tāpat pārtika izveicīgākie, tāpat ieročus pārdeva visiem, kas maksāja, partijas bosu bērneļi strādāja starptautiskās biržās un tirgojās ar zeltu, naftu un labību un algu saņēma nīstos dolāros un konkurētspējīgu - viss notika, tikai caur D un vergturu principiem.

Atslēdzies Bobs

žigulis nebija veikalā, pēc tā no darbavietas bija jāstāv rindā vismaz 3-5 gadi

Atslēdzies Mao

Man nederēja  :thinking:

Un kur Tu esi un kur ir PSRS? Vai tad valsts labklājības pamatā nav izlītoti speciālisti? Ko tā sistēma saražoja, ka tie saražotie to sistēmu padi@sa? Viņi tak tagad ir valsts galvgalī. Un?

Atslēdzies Minne

Un kur Tu esi un kur ir PSRS? Vai tad valsts labklājības pamatā nav izlītoti speciālisti? Ko tā sistēma saražoja, ka tie saražotie to sistēmu padi@sa? Viņi tak tagad ir valsts galvgalī. Un?

Drīzāk sistēma padi@sa speciālistus.
Bet varam jau neskatīties tik augstu, vispārējā (kaut vai vidējā) bija ļoti ok

Atslēdzies Bobs

Bija jaunieši, kas tolaik labi mācījās un tādi ir arī šodien. Man piem. dažs labs klasesbiedrs lāgā lasīt nemācēja līdz klasei sestajai. Pēc tam gan izstudēt varēja pat un darbam netraucēja. Sistēma izglītības kvalitāti ietekmēja tiktāl, cik ierobežotā informācijas telpā cilvēkiem vidēji bija lielāka izziņas vēlme. Tas atspoguļojās arī mācībās. Domāju, ka arī šodien sava veida izglītība Ziemeļkorejā varētu būt labāka un skolēni cītīgāki. Bet tādēļ valsts sistēma nekļūst labāka

Atslēdzies Zigfrids

... vienīgais, vēlos atgādināt, ka tēma NAV par to, ka PSRS un LPSR ir bijusi visur un vienmēr labāka par šodienas LV. Savādāka - jā. Labāka caurmērā - gan jau, ka nē. Tēma ir par to, ka šī tauta, it kā brīva būdama, nav spējusi uzbūvēt NEKĀ atšķirīga par to, kas bija toreiz. Vēl vairāk, - ir vērojama slīdēšana atpakaļ LPSR laika vadības domāšanas un rīcības stilā. Maskava tagad ir pretējā debess pusē, kāpareizidzīvot pamācītāji - citi, bet paši neesam mainījušies necik ... Pat komunistisko sestdienas talku no komunistiem nošpikojuši. :)
« Pēdējās izmaiņas: 2017. gada 31. maijs, 16:15:03 no Zigfrids »
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Atslēdzies Zigfrids

... un vēl ...
Vēlams būtu nesalīdzināt nesalīdzināmas lietas. Piemēram, to, kādas bija pieejamās stomatoloģijas iekārtas un tehnoloģijas pirms 30 gadiem, un kādas tās ir šodien. Jautājums ir par to, vai augšgalā sēdošajiem bija vai nebija rūpes par to, lai bērniem zobi ir veseli. Iespējas ir kas pilnīgi cits. Un šeit salīdzinājums nebūs par labu šodienai.

Atslēdzies Emīlija

Jautājums ir par to, vai augšgalā sēdošajiem bija vai nebija rūpes par to, lai bērniem zobi ir veseli.

ja jau tās rūpes bija tik sirsnīgas, kāpēc pēc padomjlaiku beigām lielākajai daļai cilvēku bija mutē "kapsēta"? neiet kopā...
Rūpes... :D
Un kas vainas mūsdienu rūpēm par bērnu zobiem? Pēdējā gada tendences nezinu - bērni izauguši, bet skaidri zinu, ka manas sīkās vēl pašas skrēja pie zobārsta "kamēr vēl nav 18 un par velti", turklāt pie tā, kura gribēja, nevis rindas kārtībā pie tantes, kurai pofigs, ka tik ķeksīti ielikt, ka salabots...

bet paši neesam mainījušies necik ...

Tu  - neesi. No turienes arī tava sāpe... :)

Nerunā visu "mūsu" vārdā.

Atslēdzies Zigfrids

Tu  - neesi. No turienes arī tava sāpe... :)

Nerunā visu "mūsu" vārdā.

Vot, šitais prasītos pēc konkretizēšanas.

Atslēdzies Minne

Kādi sportisti tad PSRS laikos tika pirkti?
Ja par tagadējiem, tad nosauc kādu labu, vēl aktīvu sportistu, kuru sabojājusi iepriekšējā sistēma. Izņemot Afanasiju Kuzminu ;)

Ā, un mani klases gudrinieki patiešām bija gudrinieki, nuļļu nav. Pavisam parasta skola