Cilvēki dara trakas un neiedomājamas lietas. Uzkāpj kalnos, nolec no stratosfēras, ienirst dzelmē, izglābj pasauli (vai vismaz 10 krokodīlus), izskrien cauri džungļiem, ar riteni izlec no lidmašīnas utt. Katra šāda ekstrēma darbība tiek fiksēta, publicēta un tiražēta - tas saprotams, mediji uzvārās, bet vienlaikus trakais tiek pasludināts par kaut ko īpašu, sauksim to vienā vārdā - Varonis. Visekstrēmākajos gadījumos varonis iekļūst tautas vai pasaules vēsturē un tiek iekļauts pat vēsturisko notikumu annālēs. Tas it kā visus sajūsmina un visi sit plaukstiņas.
Taču šiem varoņdarbiem ir arī otra puse. Proti, varonis parasti ir apsēsts ar savu ideju par varoņdarbu un tam tiek pakļauta vismaz daļa viņa dzīves. Ja varonis ir vēzis-vientuļnieks, tad pofig, lai tak plosās. Bet nereti vientuļniekam pašam savu resursu varoņdarbam nepietiek un viņš tajā ievelk savus līdzcilvēkus. Tiem gan tiek atvēlēta tikai resursu atražotāju loma vai arī resursu ģeneratora loma, kas izpaužas sekojoši. Varoņdarbam ir jāgatavojas un tajā nereti jāinvestē lieli līdzekļi. Tas tiek paņemts no kādu cilvēku grupējuma (piem.ģimenes) kopējā budžeta, kuriem pretī netiek dots nekas - tikai pašos trakākajos gadījumos - varoņa līdzgaitnieka slava. Bērniem tiek "noņemts tēvs" (vai māte), kas gatavojas varoņdarbam, viņam prosto nav laika kaut kādiem bērniem vai ģimenēm, bet kā donors un formācija, kas uztur viņa dzīves apstākļus, protams tāda ir nepieciešama. Tas pats attiecas arī uz citām sfērām, kurām tiek nodarīts pāri saistībā ar varoņdarbu - darbavieta, medicīnas pakalpojumi, rehabilitācija utt.
Bet tautai varoņi vajadzīgi (gluži tāpat kā ģēniji). Meitenes ģībst, vīrieši ar skaudību apbrīno un domā - kaut es tā varētu, bet kur nu es, man jau darbs, māja, ģimene, radi laukos ar kartupeļuvagām utt.
Tad nu secinājums - pa lielam jau tauta grib varoņus un ir gatava par tiem samaksāt. Bet masveida varonība gan nav un nekad nebūs iespējama. Vai mums varoņus vajag? Laikam jau vajag, lai būtu kāds entertainments vakarā uz dīvāna ar TV pulti pie alus un riekstiņiem.