Palasīju un nesapratu, par ko sāpe? Vispār nebūtu pat ar gludekli pie papēžiem atzinusies, ka biju "iekšā pensiju sistēmā" Un vēl, ja ņem vērā, ka faktiski pensija ir ap 40% no saņemtās algas, tad šķiet, ka iekšā būšana nesaistījās ar vecu papīru smalcināšanu. Kaut gan, kas zin, kā tur ar budžeta iemītniekiem... Esmu praktiķis - pensijas saņēmējs. Varu teikt, ka teorētiskais skats no sistēmas ārpuses un prakstiskais no iekšpuses ir divas ļoti dažādas lietas. Ir izdarīts viss, lai pensijas būtu minimālas - ja pensionējies ātrāk nekā pienāk gadi - neaizmirstam paredzēto dzīvesildzi - tavs pensiju kapitāls dalās vairs ne ar 17 gadiem (vai cik tur), bet, piemēram kā man par 5 gadiem vairāk - re, ietaupījums. Kāpēc tik lielu lomu spēlē 1995-1998. gados pelņītais, novērtējot PSRS laika ieguvumus? Kurš atcerās, kā bija ar ekonomiku? Cik bija uzņēmumu? Kā viņi mocījās un cik % saņēma algas - pat ne konvertos, bet precēs? Ko tolaik spēja VID. Pārrēķina koeficienti - sapnis vai murgs - grūti izvēlēties atkarīgs no garastāvokļa. Kāpēc nav mantojams arī II pensiju līmenis? Un tā tālāk un tā joprojām, var vēl turpināt.
Tā ka es par šīs sistēmas tuvo galu nedomātu, tā pati saorganizēsies. No otras puses, strādājošo algas ir spiestas augt - aug arī atskaitījumi pensijai, arī tā daļa, kas dzīvo solidāri. VID, iespējams, dzenās ne tikai IIN publiskos portālos. Tā ka jādzer vitamīni, lai nav tik pesimistisks skats. Pensionārs nevar atļauties nestrādāt, kamēr demence viņu nepievar. Bet kad pievarēs, viņš neatcerēsies pat pensijas dienu. Re arī daba stāv sardzē. Sanāk statistika par pensionāru skaitu valstī arī dažādi tulkojama.
Esmu pensionārs, kas pensionējās 5 gadus pirms noliktā pensionēšanās vecuma. Darba stāžs ap 38 gadiem, biju otrā vietnieka pozīcijā, bet finanšu jomā priekšnieks - ražošanas uzņēmumā. Ražotnē nevis darbnīcā. Nodokļi maksāti no 90. gadu beigām. Bija aprēķināta pensija 207 EUR. Kur te četriem jauniešiem darbs manai uzturēšanai? Man ar vienu sliņķi pietiks, trīs pārejos atdodu tiem, kam nepietiek
Vispār, izskatās, ka tēma radusies pēc prieka par latvija.lv apmeklējumu.
Ja ir 60 gadi ir I, vajadzētu būt II un III pensiju līmenim.