Autors Tēma: pensijas  (Lasīts 5569 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies daddy

Re: pensijas
« Atbilde #15 : 2018. gada 20. marts, 09:25:08 »
O, kā jūs mākat sajaukt mušas ar kotletēm kopā... Man būs 54 (es ceru) un par šo jautājumu esmu domājis :)

Vispirms jautājums  Nakatam (esot fuktukā ar pensijām saistītus dokumentus rakstījis, pats nesaprotot ko dara)... Saki, kas Tavuprāt ir NORMĀLA, cilvēka cienīga pensija? Nē, nevis eiro, bet % no savas vidējās darba algas mūža garumā? Tas, ko šobrīd sola, ir ~50%. Piekrītu daudz nav, bet arī ezim skaidrs, ka 100+% nebūtu normāli prasīt/gaidīt... jo pensionārs nekādu vērtību nepievieno... un tūkstošus maksāt tādam, kas visu mūžu mācējis ar simtiem iztikt, nozīmē cilvēku pazudināt...   

Te pareizi norādīja, ka LV pensijām ir 3 līmeņi. Varat visādos kalkulatoros paskatīties, prognozējamās pensijas struktūru - 1. līmenis dos ~45%, 2. līmenis - 7%, 3. līmenis, atkarībā no iemaksām - 5-15%. 3. līmenī iemaksāto naudu varēs izmantot jau no 55 gadu vecuma.

Kvadra - 3. līmenī vērts iemaksāt a)lai atgūtu IIN (10% no bruto algas) un b)jums ir vairāk par 45 gadi, jo citādi "apsaimniekošana" noēdīs visu ieguvumu.  Pārējo vajag ieguldīt - nekustamā īpašumā, bitkoinos, zeltā, utt. :)

1. un 2. līmenī nav variantu, to atvelk no darba algas nodokļiem.

PS. katram vajag ieiet e-latvija pakalpojumā "Informācija par prognozējamo vecuma pensijas apmēru" https://www.latvija.lv/Epakalpojumi/EP61/Apraksts
un apskatīties, vai viss PSRS laika darba stāžs ir ņemts vērā aprēķinos.

Izrādījās, ka man nebija (jo LV nekas automātiski nenotiek) un aiznesot uz VSAA dažus papīrīšus (tehnikuma diplomu, vecās darba grāmatiņas u.c.) mana prognozējamā pensija pieauga par trešdaļu! Arī jums to novēlu!
« Pēdējās izmaiņas: 2018. gada 20. marts, 09:32:43 no daddy »

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #16 : 2018. gada 20. marts, 10:05:14 »
Daddy, visu pareizi uzrakstīji! :) piekrītu!
...taču ir tas, ko teicu par piramīdu...tā nākotnes pensija, ko redzi latvija.lv, tiek rēķināts, ka to nodrošinās 4 soc.nodokļa maksātāji...formula tur tāda...a šo ta nebūs...kad pēc 11 gadiem iesi pensijā, tad būs 1,7...bet sarēķinās tā, ka ir 4 ...
Nu, un kad visiem būs tā sarēķināts, bet iemaksātàji tikai 1,7 , tad sistēma iet uz bankrotu...
Ok, tas ir tikai mans viedoklis,.jo nekādus reālus aprēķinus veicis....tāpēc tikai viedoklis..

Atslēdzies daddy

« Atbilde #17 : 2018. gada 20. marts, 10:10:42 »
Šo piramīdu atrisinās ar iebraucējiem, kā visur Eiropā... tikai prātīgi jārisina :)
padomā, nu vai ta nebūs jauki, ka smugļanka-moldavanka Tev māju slaucīs, acis priecēs un vēl Tev pensiju maksās??  Jābūt trakam, lai pret to cīnītos...

tam, ka 2. un 3. līmenī notiks kautkāda pelnīšana/pieaugums no kapitāla - neticu. Starpbanku likme jau ilgu laiku ir 0, naudu nevienam nevajag... jā, ar IIN atmaksu var drusku nopelnīt, bet tas nestrādā, tā kā bija domāts, tāpēc arī to griež nost pamazām.

Ja ir lieka nauda, jāinvestē pašam. Ja nav, jācenšas veselīgāk dzīvot :)

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #18 : 2018. gada 20. marts, 10:26:52 »
Vēl ir viedolis- ar soc.nodokli aplikt robotus...agrāk fermās bija slaucējas, tagad roboti...no šo robotu īpašniekiem ir jāveic iemaksas soc.budžetā !

Atslēdzies daddy

« Atbilde #19 : 2018. gada 20. marts, 10:36:16 »
Cits viedoklis ir, ka vajag ieviest basic income maksājumu - t.i. valsts katram pilsonim maksā kaut kādu minimumu par to, ka viņš ir. Ja grib vairāk - lai "šeptējās", pelna un maksā nodokļus. 
Tas ir faktiski sava veida komunisms.  Pozitīvais no basic income ir vienkāršā administrēšana. Šobrīd visādiem pabalstiem un atlaidēm un atvieglojumiem ir pamatīga administrēšana, kas noēd turpat trešdaļu naudas...

https://www.cnbc.com/2018/02/26/roughly-half-of-americans-now-support-universal-basic-income.html

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #20 : 2018. gada 20. marts, 11:04:24 »
Oi, nāk man te prātā vecais labais aņuks par to, ko nozīmē "teorētiski" un ko nozīmē "praktiski". Zināt taču? Nu lūk, šobrīd pēc formulas aprēķinātā nākotnes pensija ir tikai "teorētiska", a kā tur ar praksi būs... :D

Un cik ražīgi "smugļankas" pamatiedzīvotājiem pensijas pelna, var jau dabā redzēt Vecajā Eiropā  :mrgr:
« Pēdējās izmaiņas: 2018. gada 20. marts, 11:11:28 no kvadra »

Atslēdzies olgucis

« Atbilde #21 : 2018. gada 20. marts, 14:07:05 »
ja runājām par pensijām, tad ideāls variants manis prāt ir šis piemērs

http://bigpicture.ru/?p=597963

mammis pārdod visu savu iedzīvi, un ievācās uz dzīvi kruīzu laineri. Vēl izvēlās kāds viņai labāk der un dzīvo nost. Ar pašas uzkrājumiem un pensiju viņai pietiek lai apmaksātu kajīti, par ēdienu nav jāuztraucas, medicīniska apkalpošana pieejama, visādas izklaides programmas, baseini,trenažieri, pulciņi, patīkama sabiedrība, deju vakari,veikali, visādas valstis var apskatīt un braukt tālāk - nevienā pansionātā nav tādas dzīvošanas. Jau astoņus gadus šiverē pa pasauli. Vot kaut kā tā es iedomājos savus ideālus pensijas gadus. Kaut gan, šai valstī diez vai laivu varēšu atļauties

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #22 : 2018. gada 20. marts, 14:36:39 »
Un kā šādi kruīzkuģi piegružo vidi...pat Rīgā iebraucošie bieži savus notekūdeņu pa taisno Daugavā...un tad brīnāmies par plastmasas salām okeānā..

Atslēdzies olgucis

« Atbilde #23 : 2018. gada 20. marts, 14:44:31 »
Ai, Nakat, lai piegružotu vidi, nav nemaz jābrauc ar kruīzu kuģi. Kāda starpība, kurā vietā pensionārs piegružotu vidi? Plus pie tam, braucot pa pasauli, viņš nepiegružotu vidi kādā koncentrētā veidā un konkrētā vietā , bet smuki un dozēti pa visu planētu!  :coffee:

Atslēdzies daddy

« Atbilde #24 : 2018. gada 20. marts, 14:52:52 »
ja runājām par pensijām, tad ideāls variants manis prāt ir šis piemērs

kā tad!  :fryingpan: vajag lasīt uzmanīgi - "Ли тратит $164 тыс. в год..." LV dažs labs pa visu MŪŽU tik daudz neiztērē... un pa $164 K gadā ($450 dienā) es noteikti atrastu daudz jaukāku dzīvošanas variantu, nekā ar kautkādu pretīgu kuģi vizināties un vemstīties :veee: ...

tfū, man viņu kuģa virtuve trešajā nedēļā piebesītu   

Atslēdzies olgucis

« Atbilde #25 : 2018. gada 20. marts, 15:24:52 »
(lepni) ja man būtu 164 tūkstoši gadā  :thinking: , es tos arī prastu gadā iztērēt - liela māka, sievietei ar fantāziju, galvenais ir nospraust  mērķi... vietu, to vienmēr var mainīt, šad tad taču tas kuģis piestāj krastā vai ne? Var izkāpt un pagaidīt kamēr brauks atpakaļ ...

Atslēdzies daddy

« Atbilde #26 : 2018. gada 20. marts, 15:47:54 »
jā, Olguci te parādās domāšanas atšķirības... aņuks:

Vīrs pārnāk mājās pret rītu.
Sieva uztraukusies: — Nu kā tā var — pazust nebrīdinot?
Vīrs: — Mēs, vīrieši, esam brīva tauta — kur gribam, tur ejam, kad gribam, tad nākam mājās!

Pēc dažām dienām sieva pārnāk mājās tikai pret rītu.
Vīrs dusmīgs: — Nu kā tā var?!
Sieva: — Mēs, sievietes, esam nebrīva tauta — kur ved, tur ejam, kad atlaiž, tad nākam mājās…
:)

Atslēdzies Es456

« Atbilde #27 : 2018. gada 20. marts, 22:07:47 »
Palasīju un nesapratu, par ko sāpe? Vispār nebūtu pat ar gludekli pie papēžiem atzinusies, ka biju "iekšā pensiju sistēmā" Un vēl, ja ņem vērā, ka faktiski pensija ir ap 40% no saņemtās algas, tad šķiet, ka iekšā būšana nesaistījās ar vecu papīru smalcināšanu. Kaut gan, kas zin, kā tur ar budžeta iemītniekiem... Esmu praktiķis - pensijas saņēmējs. Varu teikt, ka teorētiskais skats no sistēmas ārpuses un prakstiskais no iekšpuses ir divas ļoti dažādas lietas. Ir izdarīts viss, lai pensijas būtu minimālas - ja pensionējies ātrāk nekā pienāk gadi - neaizmirstam paredzēto dzīvesildzi - tavs pensiju kapitāls dalās vairs ne ar 17 gadiem (vai cik tur), bet, piemēram kā man par 5 gadiem vairāk - re, ietaupījums. Kāpēc tik lielu lomu spēlē 1995-1998. gados pelņītais, novērtējot PSRS laika ieguvumus? Kurš atcerās, kā bija ar ekonomiku? Cik bija uzņēmumu?  Kā viņi mocījās un cik % saņēma algas - pat ne konvertos, bet precēs? Ko tolaik spēja VID. Pārrēķina koeficienti - sapnis vai murgs - grūti izvēlēties atkarīgs no garastāvokļa. Kāpēc nav mantojams arī II pensiju līmenis?  Un tā tālāk un tā joprojām, var vēl turpināt.
Tā ka es par šīs sistēmas tuvo galu nedomātu, tā pati saorganizēsies. No otras puses, strādājošo algas ir spiestas augt - aug arī atskaitījumi pensijai, arī tā daļa, kas dzīvo solidāri. VID, iespējams, dzenās ne tikai IIN publiskos portālos. Tā ka jādzer vitamīni, lai nav tik pesimistisks skats. Pensionārs nevar atļauties nestrādāt, kamēr demence viņu nepievar. Bet kad pievarēs, viņš neatcerēsies pat pensijas dienu. Re arī daba stāv sardzē. Sanāk statistika par pensionāru skaitu valstī arī dažādi tulkojama.
Esmu pensionārs, kas pensionējās 5 gadus pirms noliktā pensionēšanās vecuma. Darba stāžs ap 38 gadiem, biju otrā vietnieka pozīcijā, bet finanšu jomā priekšnieks - ražošanas uzņēmumā. Ražotnē nevis darbnīcā. Nodokļi maksāti no 90. gadu beigām.  Bija aprēķināta pensija 207 EUR. Kur te četriem jauniešiem darbs manai uzturēšanai? Man ar vienu sliņķi pietiks, trīs pārejos atdodu tiem, kam nepietiek
Vispār, izskatās, ka tēma radusies pēc prieka par latvija.lv apmeklējumu.

Ja ir 60 gadi ir I, vajadzētu būt II un III pensiju līmenim.

Atslēdzies olgucis

« Atbilde #28 : 2018. gada 20. marts, 23:24:37 »
nu re... sākumā valsts paziņoja tautai, ka līdz ar minimālās algas paaugstināšanu cēlusies tās labklājība ... Līdz pirmajai algas dienai Tauta cerēja uz pozitīvām emocijām. Tad saprata, ka tas pacēlums rēķināms ap 10-13 euro.  Bet faktiski valsts krāj skanošo manai pensijai, kas, protams, priecē. Kaut gan es uz to nepaļautos, līdz tam prieka brīdim vēl var izputēt pāris bankas, nojukt kāds tilts, vai arī resnais gals notrallinās  visu skanošā pieaugumu savās algās. Jo dīvainā kārtā ierēdņu algas ir tieši saistītas ar minimālo algu. Labi neatceros, bet bija kaut kādas tabulas, kur katrai ierēdņu kategorijai bija  noteikts, (teiksim no 2,5 līdz 4 minimālās algas). Kad tur solīja minimālo ap 1000 euro? Būs jautri

Andžons

• Viesi
« Atbilde #29 : 2018. gada 21. marts, 00:12:31 »
Nu ierēdņu algas nav saistītas ar minimālo, bet gan ar likmi.
Pensiju sistēma nav veidota Latvijā, bet gan ir špikota. Vajā vieta, 2 līmeņa pensionāriem - vājie ienākumi uz šo brīdi, kas ir Latvijas valsts politika, ar domu kļūt konkurētspējīgākiem, kas šinī gadījumā ir nacionāla traģēdija.
3. līmeņa pensija bija domāta, kā darba devēja bonusu sistēma, lai darba ņēmējs neizvirstu, un visu darba laiku nevizinātos ar kuģi Vidusjūrā ;) Bet nu Latvijas realitāte ir ļoti atšķirīga.