Autors Tēma: Detektīvromāni  (Lasīts 74902 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies reno

Atb: Detektīvromāni
« Atbilde #420 : 2022. gada 16. oktobris, 14:30:09 »
Tā ir Linkas pēdējā grāmata? Es arī nobrīnījos par visu to ņemšanos un nekādām beigām :?:

Un viens līķis vispār palika neatrisināts

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #421 : 2022. gada 16. oktobris, 22:20:23 »
Atkinsoni augstāk par Roulingu?... vēl viens piemērs, kad komiksi tiek vērtēti augstāk par literatūru.. es baudu tekstu, izlasu tāpēc piecas reizes mazāk, jo tak jābauda un nevaru ātrumā sacensties ar singer šujmašīnas tekstu rīšana.. nu, kāpēc vispār lasīt?.. neņem ļaunā, Reno, bet nesaprotu kāpēc lasi.. tas ir ieradums un atslēgšanas no dzīves īstenības?

Atslēdzies reno

« Atbilde #422 : 2022. gada 17. oktobris, 07:02:38 »
Es vēl saprastu, ja Atkinsoni ar Atvudu salīdzinātu...

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #423 : 2022. gada 17. oktobris, 09:07:34 »
...ai, es atvainojos, bet strīdi par literatūru ir paši interesentākie ... :)

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #424 : 2022. gada 18. oktobris, 10:43:27 »
Miķelis Lukstiņš "Augusta slepkavības Vecmuižā" (2022)   

Vēl jauns latviešu autors, dzimis 1983., pandēmijas laikā skatījies Midsomeras slepkavību tv seriālu, un nolēmis pamēģināt šajā stilā atkārtot latviskā vidē ar latviešu tēliem.   
Inspektora Ozola attiecībās ar seržantu Vilku, tiek atkārtots Bārnabija modelis ar viņa palīgu - inspektors domā, bet jauno mudina ķert, gāzt durvis utt.   
Kā jau Midsomerā tiek izturēts arī slepkavību skaits, kas parasti notiek šajā angļu seriālā.   
Grāmata no literatūras viedokļa ir mēsls, bet būtu labs scenārijs tv seriālam,jo intriga ir un tad režisors un aktieri ar savu tēlojumu varētu papildināt visu to, ko jaunais rakstnieks neprot uzrakstīt. Viņam vēl augt līdz Dacei Judinai, bet pēcvārdā solās, ka rakstīs vēl un būšot labāk.
Grāmata mīkstos vākos, lasāma lielā tempā, 230+lpp, ātrlasītājas izlasīs pāris stundās. 
Iesaku Midsomeras faniem - lai ir ko salīdzināt! :mrgr:     

Atslēdzies reno

« Atbilde #425 : 2022. gada 19. oktobris, 22:04:21 »
Pašlaik pārlasu Atkinsones  "Started Early, Took My Dog",( beidzot iztulkota pēc 12 gadiem). Pēdējā ir "Big Sky", 2019. -paldies Ogres bibliotekai, tur nez kādā veidā šī grāmata nokļuvusi.

Ja par Straiku un Brodiju -vnk smieklīgi. gadā, Brodijs -2004.,  Straiks parādās 2013.
Es nesaku, ka Galbraits/Roulinga ir slikta. Lasu ar interesi, tā protēze gan sāk apnikt. Bet Atkinsones ironiskā valoda, vārdu spēles ir neatkārtojami, nezinu, kā tas ir pārcelts latviski.
Galu galā viņas "Dzīve pēc dzīves", "Dievs drupās" -2. pasaules kara tēma. Nupat iznācis "Transcription" -arī 2. pas. k., spiegu romāns

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #426 : 2022. gada 20. oktobris, 10:39:00 »
...labi, turpināsim, kad būšu no  Atkinsones ko vairāk par detektīviem izlasījis...pagaidām nekādu dzirkstošo humoru tur neredzu, bet es saprotu, ka aprakstītās 3 māsas vienā no Broudija gabaliem var uzjautrināt dāmas, kurām ir māsas :)

Atslēdzies Minne

« Atbilde #427 : 2022. gada 20. oktobris, 10:41:49 »
Man ir kàrtējais biezais vārds par abām jūsu dāmām sakāms  :mrgr:

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #428 : 2022. gada 20. oktobris, 10:57:00 »
Man ir kàrtējais biezais vārds par abām jūsu dāmām sakāms  :mrgr:
kā jau dzīvē pie diskusijas...atnāk trešais un pasaka, ka abi muļķi!  :mrgr:

Atslēdzies reno

« Atbilde #429 : 2022. gada 20. oktobris, 17:44:41 »
Nakatam visu laiku jāsadala "ES" un " dāmas"  :fubar:

Atslēdzies Minne

« Atbilde #430 : 2022. gada 20. oktobris, 17:52:22 »
kā jau dzīvē pie diskusijas...atnāk trešais un pasaka, ka abi muļķi!  :mrgr:

Es pienāku kā Kindzuliene  :mrgr:

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #431 : 2022. gada 20. oktobris, 17:55:59 »
Nakatam visu laiku jāsadala "ES" un " dāmas"  :fubar:
nu, labi, jau labi...ES un RENO...ja tā ir labāk :)

Atslēdzies reno

« Atbilde #432 : 2022. gada 20. oktobris, 22:12:22 »
atšujies, Nakat

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #433 : 2022. gada 24. oktobris, 11:15:23 »
Jū Nesbē "GREIZSIRDIS un citi stāsti"   

Pavisam ir 7 stāsti. 
Mans variants (iespējams jau kaut kur dzirdēts), kā būtu jāraksta detektīvromāns, ir šāds -   
1) vispirms ir jāiztēlojas, jāizdomā pati slepkavība, tās motīvs, iespējamība,   
2) tad jāizveido slepkavas portrets,   
3)...un tad atpakaļgaitā ir jāraksta par izmeklēšanu, jo jāsaprot un jāuzraksta, kā tad tā slepkavība tika atklāta,   
4)...un tad viss blablāblā par izmeklēšanu, kā viņi maldās, kā vāc pieradījumus, kā neko nesaprot, kā detektīvi viens otru mīl, kādas tur problēmas ar bērniem, kā detektīvi dzer, klibo utt...   

Nesbē ir laikam apnicis rakstīt tos visus blablablā, tāpēc viņš uzraksta tos pirmos 2 punktus, bet pārējo, lai fantazē lasītājs -  kā tas viss beidzas!   
Man patika. Katram no 7 stāstiem ir kaut kas īpašs.   
"Greizsirdis" man patika ar klinšu kāpšanu, ko Jū ļoti labi un tehniski pareizi, precīzi apraksta.   
Stāsts "Ods" laikam jau ļoti personisks pašam autoram, - kā tas ir, visu mūžu izpatikt lasītājam un rakstīt bestsellerus, bet gribas tak uzrakstīt kaut ko paliekošu ...varbūt šis stāsts tāds arī ir, jo visu mūžu rakstīt par Holu, bet šajos 7 stāstos ir kas vairāk...   

Tulkojusi Dace Deniņa (2021).   
Iesaku! :)     

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #434 : 2022. gada 24. oktobris, 11:18:15 »
Esmu lasījusi. Tagad Jū Nesbē ir latviski iznākusi vēl viena stāstu grāmata, drīz jābūt pieejamai bibliotēkā.