Pamatus pārbetonēt ir doma tikai un vienīgi dēļ tā,ka nav pārliecības,ka vecajiem pamatiem vēl nesagribēsies turpināt drupt,bez tam tie taču tāpat prasītos apstrādāt kautvai vizuālā skata dēļ,bet tikai izdrupušās vietas aizlipināt būtu muļķīgi,pie tāda irdena betona ielāps ilgi klāt neturēsies.
Betons parasti drūp, ja ir bijis mitrs un dabūjis salu, ja māja ir degusi (pēc temperatūras iedarbības betons zaudē stiprību), vai arī, ja ir kkādi agresīvie gruntsūdeņi (skābes sastāvā, utml.) vai citādi notiek saskare ar ko ķīmisku. Citu variantu es pirmajā brīdī iedomāties nevaru. Tas, ka apdrūp kādas malas, ... nestspējai ir nenozīmīgi. Ja betons ir veseliem apgabaliem irdens, nu tad viss ir jākaļ nost un jābetonē pa jaunam. Ja betons būs sausumā (šis pats), tad iemeslu tam drupt es neredzu. Par vizuālo skatu ... Vai to pēc visa pabeigšanas (kad māja būs uzbūvēta) vispār būs iespējams ieraudzīt, un ja būs, - vai kāds tur līdīs (zem mājas) speciāli lūrēties, ir vai nav robains būdas fundaments? Neredzot ir grūti ko ieteikt, bet izklausās, ka es Tavā vietā tagad izdauzītu caurumus komunikāciju ievilkšanai/izvilkšanai, iebetonētu tajos vajadzīgā diametra plastmasas caurules ar aprēķinu, ka to augstums ir pietiekošs arī vēl pielejamā betona slāņa biezumam, nodauzītu šaubīgo virsslāni, ja nauda atļauj būvēt priekš sevis un ilgam laikam, - pēc palīdzināšānas ieklātu vienu slāni hidroizolācijas, kura pie viena pilda arī termošuves funkciju, un ... kārtīgi resnas armatūras sietu pa visu platību, un kādus centimetrus 15 .. 20 betona vēl pa virsu. Tālāk var niekoties atkal ar hidroizolāciju, putuplastiem, utt.
Pirmais ieguvums - ēka būs tālāk no zemes mitruma (fundaments - augstāks), otrkārt, nekādu raižu vairs par to, ka kkas var sākt plaisāt vai lūzt (tad jau tilti vai armētās betona sijas arī varētu pārlūzt), vienīgais ... var sākt kkur sēsties kāds stūris, jo konstrukcija būs gana smagāka, bet, ja sēdīsies, tad sēdīsies visa plātne kopā, nelūztot uz pusēm. Priekš tā kādreiz jaunu fundamentu vismaz gadu (pietiek ar vienu ziemu mūsdienās) atstāj tālāk neapbūvētu, lai sals izcilā un pats nosēžas. Pēc gada vai ātrāk - vēlreiz izstaigāt visu ar līmeņrādi vai nivelieri, ja kur kas ir sēdies - piebetonēt vajadzīgo un viss, - hidroizolācijas slānis ... un aiziet!
Un nekas nav jārok, jābetonē zem zemes un citādi jāmocās.