Autors Tēma: Vientulība - pieķeršanas mehaniskām un virtuālām lietām  (Lasīts 2281 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies LVSNor

Vientulība - pieķeršanas mehaniskām un virtuālām lietām
« : 2020. gada 04. septembris, 14:17:33 »
Cilvēka pieķeršanas robotiem, virtuālām personām un citam nereālām būtnēm ir tēma, kas gana daudz ir iestrādāta mākslā. Senākā forma ir pieķeršanās mākslīgam dievam un dievietēm. Mēs cenšamies nekritizēt pagātni, bet patiesi vai viņi nebija muļķi ... ? No otras puses izskatās, ka tas ir iebūvēts cilvēkā, tā sakot mums ir dabiska tieksme izdomāt elkus un viņiem pieķerties, ko mēs paši atzīstama par nenormāli, kad pieķeram sevi skaļi brēcot uz datoru, ka viņam nav taisnība ... kad vienīgais, ko var ieteikt ir izdzert saldu tēju un nomierināties, jo lai cik nozīmīgs nebūtu datora viedoklis, viņš vel joprojām ir nedzīvs ;)

Ļoti amizanti, ka šī tēma lielā mērā mūsdienu kultūra atgriežas ar kino starpniecību, kur tiek normalizēta (padarīta par pieņemamu) kaut kādas sociālas attiecības starp mašīnām (nedzīvām lietām) un cilvēku. Piemēram, kopš filmas Terminators 2 galvena varoņa draugs ir Arnolda atveidotais tēls (nē, nē - mēs neatgriezīsimies pie buratīno). Un jāatzīst, ka cilvēki ilgojas pēc draugiem, kaut gan apkārt ir daudz vienaldzīgu cilvēku, ir vajadzīgs draugs - agrākos laikos tā bija sieviete, kā stāstā par Frankenšteinu, kur mehāniski izturīgākām būtnēm tika mēģinātas novērst bailes no nāves. Bet mēs viennozīmīgi, esam zināšanu un apgaismības laikmetā, kad tādas lietas ir tikai pasakas, bet vai tiešām ...   

Piemērs ir filma "Viņa" (2013) https://www.imdb.com/title/tt1798709/, kur vīrietis "samīlas" izklaides vitālajā asistentā. Un principā tā ir norāde, uz mūsu psihiski neapmierinātajām vajadzībām. Patiesībām, uz šīm pašām vajadzībām norāda arī visas "seksuālās revolūcijas", kas mūsdienās ļauj  nodarboties ar seksuālām darbībām ar jebko, kam nevar piedēvēt ciešanas. Absolutizējot teicienu, ka cilvēks drīkst brīvi izvēlēties ceļu uz elli! :)   

Bet nu lai ka arī tas ir mūsu kultūrā, aktuāli tas kļūst tikai tad, kad ir jāizdara  personiska izvēle (un nejaukt ar pašapmānu, kad Tev nav spēks lai realizētu prāta pieņemtu izvēli). Vai jums kādas jūsu pašu pieņemtas virtuālas personas (ko jūs fiziski nemaz nezināt) vai mehāniskas lietas, kas Jums sniedz garīgu atbalstu un mierinājumu, kas ļai jums tik galā ar jūs trauksmēm un šaubām? Un lai jums nešķistu kā jūs esat GESTAPO kur kāds cilvēks grib zināt jūsu noslēpumus, es varu atklāt notikumu, kas manu pamudināja uz šādām pārdomām, proti, es pēkšņi izjūtu ļoti spēcīgu aizraušanos ar Fishdom spēlīti (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.playrix.fishdomdd.gplay), nobliezu divus vakarus līdz krišanai, trešajā sāku domāt, ko es te daru ... :)  Vienīgais ko es spēju secināt ir ka es esmu neganti noguris un pat pārguris.         
« Pēdējās izmaiņas: 2020. gada 04. septembris, 14:22:43 no SNor »
"Tātad es esmu tapis jūsu ienaidnieks, sacīdams jums patiesību. " Galatiešiem 4:16
«Zema oglekļa mazietilpīgas infrastruktūras investīcijas.»
https://kubele.lv

Atslēdzies Bobs

Re: Vientulība - pieķeršanas mehaniskām un virtuālām lietām
« Atbilde #1 : 2020. gada 04. septembris, 15:07:38 »
Tikai cilvēks, kas ir galējā bezdarbībā, var safabricēt tādus prātojumus. MHO

Atslēdzies LVSNor

« Atbilde #2 : 2020. gada 04. septembris, 15:58:57 »
Tikai cilvēks, kas ir galējā bezdarbībā, var safabricēt tādus prātojumus. MHO
Nu cilvēkiem ir saprāts, lai viņi spētu savas darbības organizēt, lai nebūtu tik nomakts, lai spētu atbrīvot sev laiku, lai paanalizētu, ko un kā darīt tālāk ...  un reizēm tam palīdz riebums pret to ko viņš dara, un viņš sak domāt, kāpēc viņš to dara ... bet šoreiz ne par to, bet par pieķeršanos, teiksim sunim - viņi vairumā tikai izskatās gudri, jo tev vajag arī kāds gudra būtne tava tuvumā, nevis ir reali gudrs, un Tev vajag, lai tevi kāda gudra būtne mīl. :)     
"Tātad es esmu tapis jūsu ienaidnieks, sacīdams jums patiesību. " Galatiešiem 4:16
«Zema oglekļa mazietilpīgas infrastruktūras investīcijas.»
https://kubele.lv

Atslēdzies tuk

« Atbilde #3 : 2020. gada 04. septembris, 16:02:54 »
A ja mīl ne visai gudra? ;)  Bet skaista?

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #4 : 2020. gada 04. septembris, 16:09:01 »
Citāts: SNor
Cilvēka pieķeršanas robotiem, virtuālām personām un citam nereālām būtnēm ir tēma, kas gana daudz ir iestrādāta mākslā.
Vajadzētu nošķirt. Robots vai virtuāla persona nav nereāla būtne.
Tā nav cilvēciska, bet nav nereāla.
Kaut kādā nosacītā vientulības līmenī cilvēks, imho, pievēršas būtnēm, parādībām, priekšmetiem.
Runāt ar suni ir ok. Ar zivtiņām? Ar koku, ar upi? Ar programmu?

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #5 : 2020. gada 04. septembris, 16:13:03 »
Ir ok. Piesardzīgam jābūt, ja tie visi sāk atbildēt. :)

Atslēdzies tuk

« Atbilde #6 : 2020. gada 04. septembris, 16:15:36 »
Čārlzs ar brokoļiem runāja.

Atslēdzies sanda

« Atbilde #7 : 2020. gada 04. septembris, 16:21:28 »
Pazinu un pazīstu vairākas gudras vārnas, man nevajag, lai viņas mani  mīl, pietiks ar patikšanu:)
Tādas būtnes mīlestība, kas var kļūt vai ir no tevis atkarīga un tevi grūti aizvietot ar citu objektu,  rada pienākumus.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #8 : 2020. gada 04. septembris, 16:21:53 »
Es skatos kino, un man ir labi

Atslēdzies tuk

« Atbilde #9 : 2020. gada 04. septembris, 16:38:55 »
Ja man gadās aizmirst mājās telefonu, nejūtos vairs komfortabli. Pat ja visu dienu neizņemu no somas - apziņa, ka tas man sasniedzamā zonā, nomierina :D

Atslēdzies reno

« Atbilde #10 : 2020. gada 04. septembris, 16:48:53 »
FORUMS IR VIRTUĀLA BŪTNE?

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #11 : 2020. gada 04. septembris, 17:04:28 »
Citāts: reno
FORUMS IR VIRTUĀLA BŪTNE?
Būtne nē, tikai vide :)

Atslēdzies tuk

« Atbilde #12 : 2020. gada 04. septembris, 17:04:53 »
Kāpēc tā jākliedz :D  Forumā ir virtuālas būtnes  :mrgr:

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #13 : 2020. gada 04. septembris, 19:17:11 »
Te par ļoti daudziem aspektiem var runāt.
Manās acīs ir normāli runāt ar jebko, kas ir dabas daļa - ar dzīvniekiem, ar zivīm, kokiem, kaut zāli. Jo, lai piedod man īsteni ticīgie šo ķecerību, bet manuprāt visām dabas būtnēm ir sava dvēsele, un cilvēks ir savā augstprātībā aizmirsis, ka ir dabas daļa, nevis radības kronis, un savā atrautībā no dabas patiesībā palicis bez saknēm, akls un dezorientēts.
Bet viss, kas virtuāls, ir kā krāsaina bīstama malduguns, jo ievelk kā purvā. Pati jūtu pie sevis šo atkarību no datora, no šīs virtuālās vides, un bieži vien esmu cemmīga pati uz sevi par nosisto laiku, par domām, kas kavējas pie kkā virtuāla, tajā pašā laikā atstājot novārtā ko reālu un jēgpilnu (piedodiet par šo vārdu)...

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #14 : 2020. gada 04. septembris, 19:43:37 »
Bet ja runājam par vientulību un pieķeršanos, tad lai Dievs atpestī no tādas vientulības, kura jāremdē pieķeroties kaut kam nedzīvam...