Autors Tēma: Kāpēc VIŅI runā rupjus vārdus?  (Lasīts 4496 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Trix

Kāpēc VIŅI runā rupjus vārdus?
« : 2020. gada 19. novembris, 08:35:49 »
Nu un kurā sadaļā? Pie valodas, Latvijas, izglītības vai kā?
Sīči pieprasīja vakar noskatīties Dvēseļu puteni. Noskatījāmies. Pārsteidzoši normāla priekš Latvijas kino, bet ne par to stāsts.

Mans puiks, ar kuru šogad iet vaļā aktīvs cīniņš "skola pret vecākiem" - mēs mācām nelietot necenzēto leksiku, pārītis klasesbiedru-"vadoņu" trenē lietot b** komatu vietā, skolotāja skolā "ne redzu, ne dzirdu, nav mana daļa", bet regulāri raksta man uzbraucošas piezīmes, lai es tieku galā ar šo problēmu –, uz filmas beigām pēc kārtējās di@sas, pimpja un sūdiem no ekrāna puiks patiesā sašutumā iesaucās: "Bet kāpēc VIŅI lieto sliktos vārdus???"

Nu un ko man atbildēt???

Ka ne jau visi, kas karoja bija inteliģenti? Ka stresā cilvēki sevi vāji kontrolē? Ka ... nu, jā, - ka kas?

Kārtējo reizi uzrāva dusmu. Saprotu, ka domāts neslēpt skarbo dzīves realitāti blablabla. Bet tie sīkie, kas – vēl patriotiski būdami - tās filmas skatās, redz tikai "bet viņi tā runā". Sliktajā PSRS tikai "ienaidnieki" tika tēloti kā rupji cilvēki, "pareizie" sarkanarmieši pretstatā kā cēli un inteliģenti. Joprojām uzskatu, ka cilvēkbērniem ir jāmāca labais, cūkas dubļus pašas atradīs.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies tuk

Atb: Kāpēc VIŅI runā rupjus vārdus?
« Atbilde #1 : 2020. gada 19. novembris, 09:06:44 »
Man ir iebildumi pret krievu valodas rupjībām. Īpaši pret nevis emocionālo izlādi kādā stresa situācijā, bet kā teikuma iestarpinājumiem. Puiks arī atnesa no bērnudārza, bet pietika ar vienu sarunu, ka mēs arī tādus zinām, bet nelietojam un kapēc, ko tie patiesībā nozīmē.
Bet latviešu valodā tie lamuvārdi... nezinu, tādi savā ziņā... mīlīgi, drīzāk smaidu izraisa. Kkā jau stresu jānovada...

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #2 : 2020. gada 19. novembris, 09:08:00 »
Vispirms jau cilvēki ir dažādi un viņu valoda ir dažāda - kas vienam pilnīgi nepieņemami, citam normāli un pierasti. Un, ka nesagaidīsi izmeklēti pieklājīgu valodu ierakumos, kur briesmīgos apstākļos, stresā un nāves tuvumā kopā uzturas daudz visdažādāko cilvēku. Ka karš - masveida slaktiņš - ir ārkārtas situācija, kurā izskanējusī "di@sa" nudien nav lielākais grēks. Ierakumu valoda ir ierakumu valoda. (Patiesībā man šķiet, ka tā filmā vēl visnotaļ pieklājīga bija).
Bet, ka ierakumu valodu nebūtu jāņem par paraugu lietošanai normālā ikdienā.

Atslēdzies Amālija

« Atbilde #3 : 2020. gada 19. novembris, 09:08:57 »
Ko lai saka. Ir debila lamu vărdu lietośana. Bet dažreiz prasās. Tā smalkā robeža.
Kăpěc patriotiskā filmā lieto tādus vārdus? Varbūt pārlieka sterilitāte nav laba?
Un kas ir trakāk - pateikt sūda pipele vai nodot biedru. Ok, man velk uz demagoğiju :mrgr:
Vajag vienkārši skaidrot, ka ir rupjie vārdi. Kurus śad tad lieto. Nevis bezjêgâ.
Bet saprotu Tavu domu un sāpi.

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #4 : 2020. gada 19. novembris, 09:15:08 »
Filmas Dvēseļu putenis sākumā, bija skaidri norādīts, ka tā ir no 16+ :) Trix, pati vainīga, ka ļāvi skatīties. :)

A skolotāja pati ir di@sa, ja visu noveļ tikai uz vecāku pleciem. Starp citu, manējam pirmajā klasē bija jāizdomā piemērs vārda sadalīšanai pa zilbēm, nu tad šis uzrakstīja "ka-ka". Pēc tam skolotāja man to stāstīja un lūdza parunāt ar puiku, lai viņš tādus vārdus stundā neizmantotu.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #5 : 2020. gada 19. novembris, 09:17:52 »
Skolotāja baisā estēte  :smej:

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #6 : 2020. gada 19. novembris, 09:23:52 »
Atbildiet uz jautājumu - kāpēc aristokrātiem no bērnības māca nelamāties?   
Jo viņi esot PĀRĀKI par prasto tautu....zilās asinis!  :sarcasm:       
Trix, iestāsti savam sīcim, ka viņš ir grāfs un grāfi nelamājas! ;)

Atslēdzies Trix

« Atbilde #7 : 2020. gada 19. novembris, 09:28:36 »
bet pietika ar vienu sarunu, ka mēs arī tādus zinām, bet nelietojam un kapēc, ko tie patiesībā nozīmē.

Ja manam jelkad būtu "pieticis ar vienu sarunu", šīs tēmas nebūtu... Es "runāju" jau 6 gadus, kopš pirmā gada bērnudārzā, kad sāka nest mājās leksiku, spļaušanu, košanu, zemē krišanu, mēdīšanos, melošanu, speršanu un visu pārējo "bērnu socializēšanās" arsenālu.
Kamēr bija pirmo klašu skolotāja (izcila skolotāja turklāt), tikmēr viņa šos izlēcienus klasē nokupēja. Šogad nomainījās skolotāja un klašu grupa. Epiteti cenzēti. Mani epiteti. Klase dara, ko grib. Necenzēti. Un vainīgi ir vecāki, ka nenodrošina klasē kārtību (un nevis klāt esošie pedagogi). Bet es par inteliģenci un lamuvārdu nelietošanu varu dziedāt, cik gribu. Ir klasē "līderēns", un neviens viņu nevar vai negrib nolikt pie vietas. Manējais pavelkas līdzi - un tā atšķirībā no līderēna kā nav trenēts (un nav iemācāms) pievaldīt to, kas nav jāiznes publiski, tad mauc bez aiztures.

Ai, sakāpa līdz jumtiņam.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #8 : 2020. gada 19. novembris, 09:29:48 »
Filmas Dvēseļu putenis sākumā, bija skaidri norādīts, ka tā ir no 16+ :) Trix, pati vainīga, ka ļāvi skatīties. :)

a) tādu uzrakstu neredzēju;
b) viņi skolā daļu ir noskatījušies;
c) ko man no tā secināt? Man sen ir līdz brošai visu noskatīties un izlasīt, pirms likt sīčiem priekšā.

Par aristokrātiem un inteliģenci, par viņu runasveidu un izturēšanos, par "vienkāršiem" neizglītotiem cilvēkiem, krievu "urlām" un visu to es esmu n reizes runājusi.
Varbūt vēl pēc 10 gadiem tas nesīs kādus augļus...

A skolotāja pati ir di@sa, ja visu noveļ tikai uz vecāku pleciem.

Zinu. Pilnīga bezzobaina amēba. Klasei ar "īpatnībām", kas zināmas jau 3 gadus. Ne es vienīgā no vecākiem neesmu apmierināta. Alternatīvas nav, varu mainīt skolu. Neredzu ieguvumus. Šeit vismaz klasē nav 30+.

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #9 : 2020. gada 19. novembris, 09:33:29 »
Ai, saule, kurš teica, ka bērnus audzināt ir viegli  :?: Kādam pietiek, ja paskaidro vienu reizi, citam viss pa vienu ausi iekšā, pa otru ārā.
Gan jau būs labi... kaut kad...  :big_hug:

Atslēdzies Trix

« Atbilde #10 : 2020. gada 19. novembris, 09:36:01 »
Gan jau būs labi... kaut kad...  :big_hug:

Zinu. Man vēl 8 gadi un 9 mēneši jāiztur.

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #11 : 2020. gada 19. novembris, 09:36:42 »
tā toč nav bērnu filma. Nezinu kādēļ skolā to prasa bērniem skatīties (ja prasa).

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #12 : 2020. gada 19. novembris, 09:37:14 »
Zinu. Man vēl 8 gadi un 9 mēneši jāiztur.

tas ir pārāk naivi

Atslēdzies Trix

« Atbilde #13 : 2020. gada 19. novembris, 09:39:05 »

tas ir pārāk naivi

Pēc ģimnāzijas beigšanas tā vairs nebūs mana problēma.

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #14 : 2020. gada 19. novembris, 09:40:41 »
kad maniem bērniem palika 18 un tika pabeigta skola, pilnīgi nekas nemainījās. Viņi netika izlikti uz ielas, viņiem netika pārtraukts palīdzēt un atbalstīt. Tāda naida pret saviem bērniem man nav.