Autors Tēma: Ko varam nezināt?  (Lasīts 18417 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Trix

Atb: Ko varam nezināt?
« Atbilde #75 : 2025. gada 13. novembris, 23:29:03 »
Nu, veselo saprātu jau neviens nav atcēlis, tiešām kādam šķiet, ka bērnus viņu vietā audzinās un skolos kāds cits?

Tas "kāds" atkal ir knābiens manā virzienā? Nē, man tā nešķiet. Un es savējiem no agras bērnības mācīju visu, par ko viņi interesējās, un arī to, par ko ne (tas par iepriekšējo ieknābienu par rakstīt mācīšanu pirms skolas). Bet ir ļoti grūti airēt pret straumi, ja straume ir valsts mērogā, turklāt ja tiem, kas laivā, vēl smadzenes nav pieslēgušās un vieglāk ir šļūkt pa straumi kā lielākajai daļai.
Bet to, kas notiek ar izglītību, neredzēt var tikai aklais. Kādiem supervecākiem ir jābūt, lai spētu pārliecināt pusaudžus, ka smadzenes ir jāattīsta, nevis jāaizvieto ar kompetencēm un "mums skolā teica, ka tas nav jāzina"? Es, protams, redzu, ka mani puikas 9. klases matemātikas eksāmenā nesaņems slavenos knapos 10%, bet gan būs skalas otrā galā. Bet tās zināšanas būs nevis, pateicoties skolai, bet faktiski par spīti. Bet jāskolo tā kā būtu skolai, ne? Ja ne - nu tad nafig skolas ir vajadzīgas? Tad lai vecāki māca paši un dara to skolas stundās izķēzītajā laikā, nevis vakaros un brīvdienās otrajā maiņā.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies tuk

« Atbilde #76 : 2025. gada 13. novembris, 23:45:46 »
Ak kungs, kāds vēl knābiens kādā tur virzienā...  :rat:
Ne vien tev ir bērni, citiem arī... Es par saviem bērnu izglītošananas uzskatiem runāju, ne par citu, nu vēl par sava loka. Protams, tas jau neizslēdz visādus margināļus un tos, kuri uzskata - maksāju nodokļus un tad nu lai audzina un skolo.  :?:

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #77 : 2025. gada 14. novembris, 10:53:20 »
Tev ir absolūta taisnība. Bet labai valstij vajadzētu arī rūpēt.

Piekrītu. Mācību programmas vispār ir zem katras kritikas. Lai gan, manuprāt problēma ir arī vecākos. Paskaidrošu domu:
Mums - normāliem un adekvātiem vecākiem, kuri ar saviem bērniem nodarbojas, ir neizprotami kā var savam bērnam neiemācīt lasīt, rakstīt arī pirms skolas sākuma. Un vispār, kā var ar saviem bērniem nenodarboties. Bet ir tādi vecāki, kuri to nedara! Vēl vairāk. Viņi zvana, raksta sūdzās gan pašam skolotājam, skolas vadībai, ka viņu "izcilajam" bērnam ir ielikta slikta atzīme!! Pat draud.
Kā to zinu: man meita ir nu jau izbijusī skolotāja (vēstures). Aizgāja no skolas mācību gada vidū, jo to vairs nespēja izturēt. Ja 9.klases vēstures noslēguma pārbaudes darbā, kur atļauts izmantot mācību materiālus ir skolēns, kurš visā nopienībā ierakstijis, ka Latvijā ir karalis!!!
Covida laikā attālinātās zoom mācības: - ko tik visu fonā (skolēna mājās) nevarēja dzirdēt!! Pat neizteikšos.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #78 : 2025. gada 14. novembris, 12:10:06 »
mūsdienu bērni neizprot tekstu, kopsakarības, bet paķer kas pirmais pa rokai.

Bet akadēmiski runājot - jā, Latvijā (Livonijā) savulaik BIJA karalis) Livonijas Karaliste — Vikipēdija

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #79 : 2025. gada 14. novembris, 12:20:21 »
Diemžēl, runa bija par mūsdienām.
Zinu, ka pati eksāmenā no uztraukuma esmu sajaukusi karus. Bet karalis Latvijā tagad :fp:

Atslēdzies daddy

« Atbilde #80 : 2025. gada 14. novembris, 12:51:24 »
Diemžēl, runa bija par mūsdienām.
Zinu, ka pati eksāmenā no uztraukuma esmu sajaukusi karus. Bet karalis Latvijā tagad :fp:

skolnieka lūgšana - mīļais dieviņ, izdari tā, lai Parīze ir Vācijas galvaspilsēta, citādi man būs 2nieks ģeogrāfijā...

Atslēdzies tuk

« Atbilde #81 : 2025. gada 14. novembris, 13:26:04 »
Par Latvijas karali, puisim vismaz ir humora izjūta un iedomājos, kādu jautrību visiem to lasot izraisīja...
Bet ne jau skola nosaka ko un kā mācīt, tas jau nāk no IM, bet visi vaino skolas...

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #82 : 2026. gada 27. februāris, 23:08:46 »
Man šodien iestājās kārtējais apšokējiens, kad "Gudrs, vēl gudrāks"  11. (!) klases ģimnāzists uz jautājumu "ja mēs tagad no Kaspijas jūras piekrastes dosimies pāri Kaukāza kalniem uz Gruziju, tad pie kādas jūras nonāksim?" atbildēja _ Vidusjūra!  :alt:  Kādas zāģskaidas ir to jauniešu galvās?!

Atslēdzies daddy

« Atbilde #83 : 2026. gada 28. februāris, 12:11:02 »

Man šodien iestājās kārtējais apšokējiens, kad "Gudrs, vēl gudrāks"  11. (!) klases ģimnāzists uz jautājumu "ja mēs tagad no Kaspijas jūras piekrastes dosimies pāri Kaukāza kalniem uz Gruziju, tad pie kādas jūras nonāksim?" atbildēja _ Vidusjūra!  :alt:  Kādas zāģskaidas ir to jauniešu galvās?!

Pareizā atbilde - nenonāksim pie jūras, bet specdienestu rokās/cietumā nonāksim, nevajag uz Gruziju iet vispār!!

Cik Āfrikas valstis vai ASV štatus vari nosaukt bez palīglīdzekļiem?? :)  Mums savulaik tā bija "vienotā nedalāmā", par ko mācīja no 2 līdz 11 klasei, visādos aspektos, tapēc arī varējām daudz ko zināt :) ... Autonomās republikas un Krievijas ziemeļu jūras man jau tolaik grūtības sagādāja :( 

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #84 : 2026. gada 28. februāris, 13:06:34 »
Es daudz ko nezinu. Ne krievu arktiskās jūras, ne Āfrikas valstis. Bet zinu, ka Amazone ir Dienvidamerikā, Nīla Āfrikā, Ganga Indijā, Melnā jūra pie Kaukāza un Vidusjūra Eiropas dienvidos. Šodien šitie paši jaunieši demonstrē savas ceļojumu bildes no kalniem, jūrām un valstīm, kas mums bija tikai plankumi kartē bez izredzēm tur jelkad nokļūt. Bet viņi kur tikai jau nav pabijuši. Un Tu sacīsi man, ka 11.klasē normāli ir meklēt Vidusjūru pie Kaukāza?!

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #85 : 2026. gada 28. februāris, 13:44:51 »
Viss atkarājas ,kā tam pieiet.  :?: Ja jautājums tiek uzdots tā,ka nezinu uz to atbildi, tad ir normali izlavierēt ar pirmo kas nāk prātā.
Gan jau tas jaunietis ,ja viņam patiešām vajadzētu, diez vai MEKLētu Vidusjūru pie Kaukāza.
Un vēl... te mēs tagad runajam par vienu konkrētu jaunieti. Nevis par visiem kopā. :?: Un vēl ,mēs nezinam viņa stiprās puses.Tā kā, viss ir relatīvi.
Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega

Atslēdzies Minne

« Atbilde #86 : 2026. gada 28. februāris, 13:49:22 »
Nuuu...tā baigi tālu Vidusjūra no Kaukāza nemaz nav, Hop! Melnā jūra un Kaukāzs ;)

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #87 : 2026. gada 28. februāris, 14:13:46 »
Dažkārt no šausmām pārskrien tirpuļi iedomājoties, ja mani pēkšni aptur uz ielas kāds žurnālists ar kameru un pajautā  kaut vai piemēram: ar kādām valstīm robežojas tur tāda un tāda valsts, vai cik ir % vai kvadrātsakne no kaut kāda  tur cipara, es arī  tā "uz sitiena" nevarētu atbildēt!!! Domas kur citur, pārsteiguma moments utt. Pēc tam kauns pa visu ģīmi.
Bet...cik saprotu Kvadras pieminētais jaunietis ir tas skolas gudrākais, apķērīgākais, ja jau piedalās konkursā "Gudrs,vēl gudrāks".

Atslēdzies tuk

« Atbilde #88 : 2026. gada 28. februāris, 16:42:55 »
Pieļauju, ka jaunietis zina visko tādu, ko mēs ne tuvu nezinām. No vienas nepareizas atbildes taisīt nezādu traģiku... nu nu...  :ng:
Ja nu vienīgi lai celtu savu pašvērtību - re, muļķis, bet es zinu  :mrgr:

Atslēdzies Trix

« Atbilde #89 : 2026. gada 28. februāris, 18:38:32 »
Protams! Viņi zina, kurš jūtuberis un tiktokeris pelna visvairāk un kuras ir krutākās fīčas Robloksā. :D
Pškam viņiem Kaukāzs un Melnā jūra? Nu, vai Kaspijas. Vai Baikāla. Da viss viens hrens... Toties Fortnite daži spēlētāji nopelna miljonus.

Ne jau par vienu ekstremālu gadījumu ir komentārs. Tādas Vidusjūras šajā raidījumā, kur tomēr ir gudrākie (un uzņēmīgākie), ir diezgan regulāri. Un patiešām šokē ar līmeni, līdz kuram var nezināt.

Var nešausmināties. Par inteliģences un zināšanu līmeņa krišanu aizvien zemāk. Jo principā kāda tam nozīme. ChatGPT pateiks priekšā. Un par izglītību cepas tikai kaut kādi snobi un aristokrātu atraugas. Proletariāts valda pasauli, divnieku karaļi visi kā viens būs miljonāri (jo viens no miljarda ar mācīšanās grūtībām taču ir kļuvis par miljonāru!).

Es visu atceros, Ričard...