Autors Tēma: Trix domā atkal... [Caps lido atkal... Vai Karlsons...]  (Lasīts 22044 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Trix

Atb: Trix domā atkal... [Caps lido atkal... Vai Karlsons...]
« Atbilde #90 : 2023. gada 28. augusts, 12:21:28 »
 :tea: :tea: :tea:

Interesanta tā lieta – cilvēku uztvere un propaganda.

Izlīda no bērnības atmiņu apcirkņiem divi bērnu stāstiņi. Neatceros autorus, nemeklēšu.

Pirmais. Sērija "Bitīte", visticamākais, un tulkojums.
Par pilsoņu karu Spānijā (?) un puiku Pepi. "Zēns ar stiklu", ja nemaldos. Pēc kaujas Pepe no kādas mājas pagalma paņem stiklu, ko aizvest nabadzīgajai mātei, jo viņu mazajā, vecajā mājiņā ir tikai mazs lodziņš bez stikla. Brauc kravas mašīnā, turot stiklu klēpī. Uzlidojumā viņu nošauj.

Šis stāsts tika preparēts arī literatūras stundās (ticamākais, lasīšanā, jo pirmajās klasēs)
Paredzēts sašust kā briesmīgajā kapitālismā bija jādzīvo cilvēkiem – nabadzībā, pat bez stikla lodziņā...
Bet īstenībā stāsts par karu, marodierismu un karmu. Gāji karot, paņēmi svešu, – sods uz līdzenas vietas.

Otrs. No "Pasaules bērnu" sērijas grāmatām.
Nabadzīgs plantāciju strādnieks Brazīlijā (? vai kaut kur Dienvidamerikā) pēc darba dodas mājās pie saviem bērniem. Pa ceļam ierauga kokā dobumu un nolemj, ka tā ir papagaiļa ligzda un viņš varēs aiznest bērniem papagailīšus, jo viņi ir tik nabadzīgi, ka bērniem nav rotaļlietu. Iebāzis roku dobumā, sajūt dūrienu. No dobuma izlien nāvējoši indīga čūska. Strādnieks skatās uz savu roku, kura acīmredzami pietūkst un redz kā inde izplatās uz augšu. Viņš saprot, ka atlkušas dažas minūtes dzīves, un lai izglābtos ar mačeti nocērt sev roku, satīņā kreklā un brien mājup.

Paredzēts sašust par nabadzīgajiem un kapitālistu ekspluatētajiem strādniekiem, kuru bērniem nav pat rotaļlietu...
Bet īstenībā stāsts par dabas aizsardzību. Gribēji izpostīt putnu ligzdu, lai mazuļus atdotu bērniem par spēļmantiņām – karma ir acumirklīga un nežēlīga.

Tā vienkarši ienāca prātā. Varbūt pat saistībā ar gadžetu tēmu un to, ka jādomā par gadžetu uzplūdiem pozitīvi un pieņemoši, "neredzot" negatīvos aspektus. Cik tomēr dažādi un politiskajai vajadzībai atbilstoši var traktēt jebkuru nevainīgāko bērnu pastāstiņu, un cik vienkārši ir manipulēt ar cilvēku uztveri, ieliekot jau gatavus domāšanas paternus, pirms iedot šo pastāstiņu izlasīt (vai situāciju piedzīvot) un padomāt pašam.

Tiesa, ko es domāju pirms 45+ gadiem par šiem stāstiem, vairs neatceros. Nemelošu, ka jau padomju savienības pašā plaukumā agrā bērnībā redzēju šo alternatīvo aspektu, neatceros.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies reno

« Atbilde #91 : 2023. gada 28. augusts, 13:53:29 »
Baisi stāstiņi. Ka kaut kas tāds man būtu obligātajā lasīšanā, neatceros. Pavļiks Morozovs gan bija, bet noteikti netika iztirzāts.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #92 : 2023. gada 28. augusts, 14:00:28 »
Iedomājos bērnu pasakas, piemēram, kur visu iekārotā princese katram neveiksmīgajam potenciālajam preciniekam lika galvu nocirst un uz sētas mieta uzspraust, bet ši sētas rotājumu virkne nebūt nemazināja precēt kārotāju rindu aiz vārtiem. KĀ varēja tādu līgavu iekārot? Nu tak pūra un varas dēļ! Tad varbūt tā arī vajadzēja tiem stulbajiem alfonsiem?  :mrgr:

Vai, kaut kāda austrumnieku, uzbeku laikam, pasaka - viens kaimiņš otram kaut ko nodarīja. Nekas baigi briesmīgais tas nebija, bet tas otrais dikti ņēma pie sirds. Tad nu tas abižotais otrais noķēra pāridarītāja mazgadīgo dēlu, nokāva, izvārīja plovu un uzaicināja kainiņu pusdienās. Un tad šim, brangi paēdušam, izstāstīja, no kā tas plovs tapis... Un doma apakšā skanēja - re, kāds gudrs un attapīgs, šitik varenu atriebību izdomāja!  :fp:

Literatūra bērniem  :alt:

Atslēdzies Trix

« Atbilde #93 : 2023. gada 28. augusts, 14:06:10 »
Tādu bija daudz. Par nabaga strādniekiem kapitālismā kā pretstats laimīgajai padomju bērnībai. Pas Spānijas pilsoņu karu, par Itāliju. Es neesmu vēstures korifejs, neminēšu notikumus, citādi sarunāšu muļķības, bet tajā pašā "Pasaules bērnu" sērijā bija dažādu pasaules valstu rakstnieku stāsti. Protams, ne tikai tik acīmredzami, bet daudz. Politiskā zombēšana no bērnības.

Par stāstiņu baisumu - salīdzinājumā ar Andersenu un pārējām pasakām vienkārši maigums. :D
Pasakas (zvēru pasakas vēl salīdzinoši nevainīgas) vispār ir baismu baismas. :D

Atslēdzies Aste Risks

« Atbilde #94 : 2023. gada 28. augusts, 14:11:19 »
Latviešu tautas pasakās bieži vien tiek piekrāpts nabaga velns , kurš šajās pasakās nekad nevienam neko ļaunu nav nodarījis

Atslēdzies tuk

« Atbilde #95 : 2023. gada 28. augusts, 14:18:03 »
Nu un Blaumaņa Andriksons, kurš aizdedzina barona mežu un tad saņem savus bērnus no barona rokām?
Visu jau kādai nepieciešamajai ideoloģijai un karmai var pievilkt pēc vajadzības.
Mums nekas tāds, par laimi, skolā literatūras stundās nebija jāiztirzā.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #96 : 2023. gada 28. augusts, 14:41:55 »
Ā, "Zēns ar stiklu" autors ir Žanis Grīva nevis tulkojums. Grāmata "Stāsti par Spāniju".
GrIva bija obligātajā programmā. Jautājums, kurš ko vairs atceras no skolas laikiem. :D

Atslēdzies Aste Risks

« Atbilde #97 : 2023. gada 28. augusts, 14:59:45 »
Es vairs neatceros kas bija obligātajā literatūrā , Brežņeva triloģija laikam bija  :mrgr:

Atslēdzies Minne

« Atbilde #98 : 2023. gada 28. augusts, 15:03:38 »
Neatceros, ka būtu iztirzājuši Žani Grīvu  :alt:  Bet Zēns ar stiklu, protams, lasīts.

Nūuuu...propaganda jeb smadzeņu skalošana - tas viss ir vecs kā pasaule, un neredzu atšķirību starp komunistu stāstiņiem vai Koelju - vien jautājums, ko un kad katra atšķirīgā smadzene uzskata par sev piemērotāko. Visi esam kāda/-u un kkā ietekmēti

ļ

Atslēdzies reno

« Atbilde #99 : 2023. gada 28. augusts, 15:27:30 »
Mums kādā 3-4 klasē skolotāja nolasīja Nāves ēnā līdz vietai, kur pie apvāršņa kuģis , un uzdevums bija turpināt.
Es un vēl viens gudrelis bijām lasījuši un uzrakstījām, kā bija. Pārējiem labākā pērle bija, ka pie ledus gabala piebrauca Ļeņins un visus izglāba

Atslēdzies Minne

« Atbilde #100 : 2023. gada 28. augusts, 15:32:03 »
Mums kādā 3-4 klasē skolotāja nolasīja Nāves ēnā līdz vietai, kur pie apvāršņa kuģis , un uzdevums bija turpināt.
Es un vēl viens gudrelis bijām lasījuši un uzrakstījām, kā bija. Pārējiem labākā pērle bija, ka pie ledus gabala piebrauca Ļeņins un visus izglāba

Tur jau varēja 5 dabūt par radošumu un priekšzīmīgu sekošanu komunisma vadlīnijām  :mrgr:

Atslēdzies tuk

« Atbilde #101 : 2023. gada 28. augusts, 15:40:09 »
Man atmiņā, ka visa viela no tās literatūras grāmatas nemaz netika mācību gada laikā izņemta. Uz ko nu kurš skolotājs lika tos akcentus, kam pārskrēja vien pāri pieminot, ar ko ņēmās ilgi un dikti. Lai nu kā, acīmredzot, tas zēns ar stiklu un ideoloģiju nekādas paliekošas pēdas nav atstājis, ja jau pat neatceros...
Ojāru Vācieti arī tik tā garām ejot pieminēja.
« Pēdējās izmaiņas: 2023. gada 28. augusts, 15:53:39 no tuk »

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #102 : 2023. gada 28. augusts, 16:29:07 »
Protams, bija ideoloģija skolā. "Pašā Rīgas vidū piemineklis stalts..... Ļeņins bronzā kalts... "... (Bronzā gan laikam atlej, ne kaļ, bet dzejā būtiskas ir atskaņas). Veidenbauma "tur lēni tā kā pulkstens sit, man aizrit stundas sešpadsmit" - kāda gara darbadiena nabaga strādniekiem trūdošajā kapitālismā! Viļa Lāča "Vētru" lasījām, un sacerējumu rakstījām, kurš no varoņiem "īsto ceļu" izvēlējās - padomijas armijas rindās, protams... Utt. Neatceros jau daudz ko vairs.

Atslēdzies mary

« Atbilde #103 : 2023. gada 28. augusts, 16:38:00 »
Fabrikas meitenes dziesma- es arī visu laiku domāju, ka tā ir Veidenbauma, bet tā ir Raiņa.

Atslēdzies Amālija

« Atbilde #104 : 2023. gada 28. augusts, 16:45:10 »
Ne par ideoloģiju. Bet vai Sakses Pasakas par ziediem nav drausmīgi pesimistiskas?