Autors Tēma: Vietējie ēdieni  (Lasīts 13883 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies magda

Atb: Vietējie ēdieni
« Atbilde #15 : 2021. gada 11. decembris, 14:04:09 »
Par apvidiem gan nezinu (Vecpiebalga), bet mūsmājās bija piena-jauno dārzeņu zupa, piena-kartupeļu klimpu zupa, cukurūdenī iemērktas un uz pannas apceptas baltmaizes šķēles un vēl viens man mīļš "saldēdiens" - piens+cukurs un tajā iebērta kubiņos sagraizīta rupjmaize
Mani vecvecāki netālu no Vecpiebalgas dzīvoja(starp Bānūžiem un Sērmūkšiem), tādēļ visi Tevis minētie ēdieni bija arī manā , agrīnās bērnības ēdienkartē:) Vienīgā šaušala, ko nekādi nevarēju ieēst- piena-dārzeņu zupu! Man gan arī nespieda! To neēdu joprojām! Pienu ar cukuru un rupjmaizi, vecāmamma sauca par ķēpu :).
Bukstiņputru gatavoju pēc vecāsmammas receptes- nekādus kartupeļu "kumāsus", kartupeļi  jāsastampā ar karstu pienu(kā biezenis) un tad, " jāiešaumē" pie putraimiem. Putra sanāk gaisīga un maiga :)

Atslēdzies venta

« Atbilde #16 : 2021. gada 11. decembris, 15:29:53 »
Saulē un vējā kaltēta menca, kuru pēc tam izvārīja un ēdu ar biezu krējuma cepurīti. Lieki piebilst, ka menca toreiz maksāja kapeikas...

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #17 : 2021. gada 12. decembris, 21:46:42 »
Es nesaprotu, kas ir vietējie ēdieni.  Esmu Rīgas nabadzībā audzis bērns - bez lauku labumiem.

Maizes šķēle ar skābu krējumu un cukuru bija saldēdiens. Kad nebija krējuma - zem krāna samitrināja maizes šķēli un mazliet uzkaisīja cukuru.
Svētku deserts - cepumu, biezpiena torte ar marmelādi vai kukurūzas - īrisu desa.
Piena zupa - ar klimpām / makaroniem / rīsiem un rozīnēm.
Gultā vārīti griķi ar desas/ cīsiņu mērci vai ar pienu.
Olā un cukurā apviļātas un tad ceptas baltmaizes šķēles.

Kad pārcēlāmies uz laukiem -

ar mizu vārīti kartupeļi un rūgušpiens ( es parasti saspaidīju abus putrā, ne dzēru klāt)
skābu kāpostu zupa un atsevišķi ar mizu vārīti kartupeļi (tad pēc izvēles - nomizoja un piekoda klāt, vai iegrieza zupā)

Atslēdzies reno

« Atbilde #18 : 2021. gada 13. decembris, 10:07:55 »
Specifiski nosaukumi mums nebija.
Skābputru vienreiz bērnībā redzēju, klasisku, ar zāles smalkumu vāku un iedvesa riebumu uz visu mūžu, nekad neesmu pat pagaršojusi
Biezputrā tādi nesamīcīti kartupeļu gabali nepatīk, negatavoju, mamma arī nē. Rudzu miltu biezputru arī neatceros, laikam tikai mammas stāstus.
Man tādi klasiskie =saldā piena zupa ar āboliem, kūpinātu reņģu sacepums ar kartupeļiem, pie kāpostu zupas vārīti kartupeļi atsevišķi , ja smalki -krāsnī cepti. Baltmaizes pudiņš, šķīvī pienu pielēja. Bada pankūkas -lauku vecmammai bija īstā panna uz plīts liekama un apgrozāma. Kakao, vārīts pienā, ja bijām laukos, tad vesels bars mazbērnu, tādēļ kakao bija lielais katls. Kaltētās mencas, ko izsniedza katram strēmeli, kā našķi.
Baltmaize ar skābu krējumu un cukuru -lielisks saldais, pat tagad uztaisu

Atslēdzies fiasko

« Atbilde #19 : 2021. gada 13. decembris, 10:48:56 »
Eļļā vārītie frī :)

Man ļoti garšoja un garšo kartupeļu klimpas - mamma taisīja tikai plakanas kā biezas, biezas pankūkas, ko tad vārīja un ēda ar mērci. Vecāmamma, lejaskurzemniece, taisīja kā leišu cepelīnus. Mamma pukojās, ka viņai tādi ne visai :), pareizās esot tās plakanās. Man garšoja gan tādas, gan šitādas.

Grūti teikt, vai tas ģimenei vai reģionam raksturīgi. Esmu jau kādreiz minējusi, ka ēdu kartupeļu pankūkas, kā mamma ēd - ar skābo krējumu, kam cukura karote uzbērta. Tēvs uz to ar šausmām esot skatījies, kā tā var, nu jau sen, sen, protams, pieradis.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #20 : 2021. gada 13. decembris, 13:04:16 »
Nja. Pat tādā mazā Latvijā cik stūru, tik tradīciju... :D
Pirmo reizi dzirdu, ka pie zupas piekož kartupeli. Maizi - jā, bet kartupeli? Interesanti, kāpēc uzreiz to kartupeli neieliek zupā?...
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Milka

« Atbilde #21 : 2021. gada 13. decembris, 13:09:43 »
Nja. Pat tādā mazā Latvijā cik stūru, tik tradīciju... :D
Pirmo reizi dzirdu, ka pie zupas piekož kartupeli. Maizi - jā, bet kartupeli? Interesanti, kāpēc uzreiz to kartupeli neieliek zupā?...

Skābā zupā kartupeļi nekad neizvārās mīksti, tāpēc vāra atsevišķi.
Mēs gan nepiekodām klāt, bet iegriezām tos zupas šķīvī

Atslēdzies Trix

« Atbilde #22 : 2021. gada 13. decembris, 13:12:51 »
Skābā zupā kartupeļi nekad neizvārās mīksti, tāpēc vāra atsevišķi.

Kartupeļus ber tūlīt pēc gaļas, kāpostus un pārējo pēc tam. Tad viss izvārās.  :?:

Atslēdzies Amālija

« Atbilde #23 : 2021. gada 13. decembris, 13:18:35 »
Kartupelis zupā ir kartupelis zupā. Piekožot klāt, tam cita garša. Bet tad kāpēc nekož klāt biešu zupai?

Atslēdzies Milka

« Atbilde #24 : 2021. gada 13. decembris, 13:26:18 »
Kartupeļus ber tūlīt pēc gaļas, kāpostus un pārējo pēc tam. Tad viss izvārās.  :?:

Skābi kāposti ilgi vārās, nevaru iedomāties, kādi tad tur iepriekš ieliktie kartupeļi būs. laikam biezenis;
Bet katrs jau vāra pēc savām receptēm ko tur šķēpus lauzt.

Lai gan teorētiski skābajā vidē, pēc kāpostu pielikšanas, kartupeļiem nevajadzētu kļūt vēl mīkstākiem pat pēc ilgas vārīšanas. :?:
« Pēdējās izmaiņas: 2021. gada 13. decembris, 13:37:33 no Milka »

Atslēdzies Trix

« Atbilde #25 : 2021. gada 13. decembris, 13:31:22 »
Šķēpus nelaužu, brīnos.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #26 : 2021. gada 13. decembris, 13:52:04 »
Man skābu kāpostu zupai klāt nekad nav prasījies kartupelis - ne kopā vārīts, ne atsevišķi piekožams. Mūsmājās kāpostos bija tikai sīpols, gaļa un putraimi. Un šķīvī vēl skābkrējuma karote. Nu, un rupjmaize

Atslēdzies reno

« Atbilde #27 : 2021. gada 13. decembris, 14:28:43 »
Dobeles kafejnīcā pie skābu kāpostu zupas klāt bija bļodiņa putraimu biezputra ar žāvgaļas krikšiem. Nenormāli garšīgi, lai gan nekad tādu variantu pat dzirdējusi nebiju.

Biešu zupā  (bietēs) kartupeli nevāru, vārītas, sarīvētas/sagrieztas bietes pievieno pēdējās un tad pavāra.
Skābie kāposti tak stundām vārās, tādēļ tur arī izvārītu kartupeli  var likt beigās. Mēs pieēdam atsevišķi

Atslēdzies reno

« Atbilde #28 : 2021. gada 13. decembris, 14:34:04 »
Man skābu kāpostu zupai klāt nekad nav prasījies kartupelis - ne kopā vārīts, ne atsevišķi piekožams. Mūsmājās kāpostos bija tikai sīpols, gaļa un putraimi. Un šķīvī vēl skābkrējuma karote. Nu, un rupjmaize

Man liekas, ka kartupelis vai putra ir tāds kā līdzsvars stiprajam skābajam ēdienam

Atslēdzies Minne

« Atbilde #29 : 2021. gada 13. decembris, 14:51:55 »
Man liekas, ka kartupelis vai putra ir tāds kā līdzsvars stiprajam skābajam ēdienam

Jā, tādēļ zupā putraimi, lai kāposti nav pliki