Fotogrāfijas, jā. Un vecmāmiņas zeltlietas. Mammai ne tuvu tādu nebija.
Pielikšu FB zagtu tulkojumu; nu tik ļauni mums nebija:
T.s. vienkāršā padomju cilvēka ikdiena - lasītājas Izmailovas (Р. Измайлова) vēstule Maskavas avīzei "Комсомольская Правда" (Komjaunatnes patiesība):
"Labdien, cien. redakcija! Es [rakstu] sakarā ar problēmām, kas skartas rakstā "Cilvēks un tomāts - kurš kuru?", "Komjaunatnes patiesībā" 1975. gada 19. oktobrī.
Īsi par sevi. Es [esmu] R.I. Izmailova, vecākā laborante augstākās matemātikas katedrā, absolvējusi universitātē matemātikas fakultāti. Vīrs, A.H. Izmailovs, inženieris celtnieks, absolvējis universitāti.
Ļoti priecājos par aizskarto problēmu. Tas ļauj man izklāstīt jau sen iecerēto.
Un tā, manas ģimenes budžets, reālie šī brīža ienākumi mēnesī. Vīram - 140 rubļi, es pelnu 81 rubli pēc ienākumu nodokļa, [obligātajām] iemaksām [un] bērnu apdrošināšanas. Tātad mēnesī man ir 221 rublis. No tā visa ik mēnesi iztērēju:
12 r. 50 k. - bērnudārza maksa par 1. bērnu; 12 r. 50 k. - bērnudārza maksa par 2. bērnu; 15 r. dzīvokļa īres maksa, ieskaitot komunālos pakalpojumus; 10 r. [sabiedriskais] transports; 15 r. pusdienas darbā 20-22x70 kapeikas = 14-15 r (lētāk nepaēdīsi); 15 r. pusdienas darbā vīram; 10 r. cigaretes Kopā: 90 rubļi ik mēnesi.
Tālāk. Mēnesī, pats par sevi saprotams, man vai vīram darbā vai draugiem kādam kas piedzimis, kāds apprecējies, kāds aizstāvējies, svētki vai dzimšanas diena. Nosaukšu jums minimālo summu [mēnesī] - 10 r. Tātad 100 rubļu vairs nav. Pāri paliek 121 rublis.
Lai pagatavotu brokastis un vakariņas, bet sestdienās, svētdienās un svētku dienās - pusdienas, nepieciešams 100-120 rbl. mēnesī.
Lūk, redziet, paši pieticīgākie izdevumi diennaktī 4 cilvēkiem: 4 olas - 40 kap., 100 g sviesta - 35 kap., 0,5 kg maizes - 15 kap., 100 g siera - 20 kap., 1 kg kartupeļu - 20 kap. (kaut cena tirgū ir 50=60 kap., bet pavasarī 80-90 kap.), 0,5 kg gaļas 1 rbl., 1 kg ābolu - 50-60 kap. (bērniem vajag). Kopā 3 rbl x 30 dienas = 90 rbl. Pie tam uzskaitītais ir pats minimums, gandrīz pusbads, tā kā dabiski, mani izdevumi ir nevis 90, bet 100-120 rbl.
Un tā mūsu mēneša ienākumi 221 rbl ir izsmelti. Alga mums ir pastāvīga, taču kur ņemt naudu medikamentiem, kino, teātrim, frizierim, sadzīves tehnikas remontam, ziepēm. veļas pulverim un vēl kaudzei sadzīves sīkumu? Varu dalīties noslēpumā - tam visam es ietaupu uz savu un ģimenes pusdienu rēķina. Tā kā ar to tieku galā.
Pieņemsim, ka vīrs nu nemaz nedzer ne vīnu, ne alu, neapmeklē ne kafejnīcas, ne restorānus, neiet uz futbolu un viņam nav kabatas naudas - kā arī ir. Kaut arī daudzi vīrieši kaut kādā veidā tam naudu kur atrod. Taču pat tik ideālā gadījumā kur ņemt naudu apģērbam, mēbelēm, izbraucieniem (par ceļojumiem paklusēšu), svētdienas atpūtai, grāmatām, dāvanām radiniekiem, periodikai, grāmatām un rotaļlietām bērniem? Kā apģērbt bērnus, ja viņi visu laiku aug, pazaudē, saplēš, novalkā? Bet viņi [man] ir divi! Kur ņemt apģērbu man, jaunai sievietei? Vīram?"
no krievu valodas tulkojis A. Buks
#Latvijas_Okupācijas_muzejs