Autors Tēma: kārtība, nevajadzīgo lietu izmešana  (Lasīts 2585 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Pifs

Atb: kārtība, nevajadzīgo lietu izmešana
« Atbilde #15 : 2023. gada 30. jūlijs, 10:54:47 »
Esmu ārā metēja :rofl: . Dzīvojot 1 istabas dzīvoklī jau daudz nesakrāsi. Pieturos pie dzelžainas taktikas: lietas, kuras neesmu lietojusi gadu - ĀRĀ!! Prom!. ..nu, ja ir kāda, kas sevisķi žēl, tad pēc diviem gadiem.
 Iepazinos ar kādu kungu - nopietnos nolūkos. Dzīvoklis (liels), māja (liela), bet piekrāmēts tā, ka grūti pārvietoties. Saku šamam, ka visa kā par daudz. Bet šis man: ko tu iedomājies! To sekciju (pad.laika, skaidene ar izkritušām durvīm) pats taču pirku, skrūvēju. Nemetīšot taču laukā. Lieki teikt - interešu konflikts :rofl: .

Atslēdzies Minne

« Atbilde #16 : 2023. gada 30. jūlijs, 10:58:09 »
Palaikam šo to aiznesu uz drēbju konteineru, bet tikai tādu apģērbu, ko tikai.. nezinu, kkādus darbus darot, var izmantot. Ko solīdu vai nemaz nevalkātu, tāpat apavus, koferiem vedu uz Latviju.

Būtu jāpieķeras arī papīru/dokumentu atvilknēm, dziju krājumiem un smukpapīru/smukmaisiņu izšķirošanai.
Man ir tā priekšrocība un reizē arī problēma, ka esmu šeit sākusi visu no nulles, tā ka tā apaugšana ar mantām diezgan nosacīta, lai gan tomēr. Problēmātiskā nianse - man nav kur (šķūnītis, antresols vai vecā lāde) aiziet un sameklēt kādu vajadzīgu lietu, agrāk noglabātu ar domu “varbūt noderēs”. Jo ir situācijas, kad tiešām vajag. Vienkāršs piemērs - nevaru izguldīt daudz ciemiņu, jo nav baigo segu un spilvenu krājumu, tāpat kā trauku.

Dzīvoju ar domu neapaugt ar lietām, bet tāpat jau gadās emocionāli pirkumi apģērbu, apavu un rotaslietu veidolā, un dzīvoklī vajag arī mājīgumu, tad nu tomēr nesanāk pavisam spartiski dzīvot

Atslēdzies Leonāra

« Atbilde #17 : 2023. gada 30. jūlijs, 11:34:06 »
Nav pilnīgi nekā lieka vai ka noderēs.  Pat pogu kastes nav :D Manai mammai tieši tāpat- kad nomirs, reāli nebūs nekāda tīrīšana. Vīru izdresēju uzreiz, pāris reizes izmetot viņa lietas.  Tagad viņam laukos krātuve, bet tur man vienalga.
Kā šajā Minne- dzīvoju spartiski:)

« Atbilde #18 : 2023. gada 30. jūlijs, 12:31:34 »
Tas, ka man konteineri sver, ar tekstilu galīgi neizdevīgi, smags.
reno, kvadra šitos konteinerus domāja https://www.ecobaltiavide.lv/pakalpojumi/tekstila-apsaimniekosana/
tur nekas nav jāmaksā, apskaties tur, kur tev tuvāk, un mašīna tak ir, var aizvest

Turn that sh*t up louder, make it all go faster!

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #19 : 2023. gada 30. jūlijs, 12:39:06 »
Es tādā minimālismā gluži nevarētu. Bijušais vīrs bija ārāmetējs - uz mirkļa noskaņojumu meta ārā visu, kas tajā brīdī viņam šķita nevajadzīgs, un uz maniem protestiem atteica - nopirkšu, ja ievajadzēsies. Atradies Krēzs, dritvaikociņ. Zinu, es pārspīlēju pretējā virzienā, glabājot ilgstoši nelietotas lietas. Bet, kamēr saimniecibu pārzini, kur kas atrodas, un proti atrast vajadzīgo, viss ir normāli. Problēma sākas, kad ieaudz tajās mantās, ka nav kur apgriezties un atrast arī vairs neko nevari.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #20 : 2023. gada 30. jūlijs, 12:42:15 »
reno, kvadra šitos konteinerus domāja https://www.ecobaltiavide.lv/pakalpojumi/tekstila-apsaimniekosana/
tur nekas nav jāmaksā, apskaties tur, kur tev tuvāk, un mašīna tak ir, var aizvest

Jā, tieši tā. Stāv tāds pie veikala, piebrauc un ieliec savu maišuku.
Ir vēl "Zaļā punkta" tekstila konteineri, par kuriem man nav gluži skaidrs, vai tie vāc lietojamas lietas vai lupatas.

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #21 : 2023. gada 30. jūlijs, 13:20:52 »
Es tādā minimālismā gluži nevarētu. Bijušais vīrs bija ārāmetējs - uz mirkļa noskaņojumu meta ārā visu, kas tajā brīdī viņam šķita nevajadzīgs, un uz maniem protestiem atteica - nopirkšu, ja ievajadzēsies. Atradies Krēzs, dritvaikociņ. Zinu, es pārspīlēju pretējā virzienā, glabājot ilgstoši nelietotas lietas. Bet, kamēr saimniecibu pārzini, kur kas atrodas, un proti atrast vajadzīgo, viss ir normāli. Problēma sākas, kad ieaudz tajās mantās, ka nav kur apgriezties un atrast arī vairs neko nevari.

Man visas dzīves garumā ir bijušas tikai pāris reizes, kad izmestais ir pēkšņi savajadzējies. Bet arī tad nekad neesmu pirkusi ko vietā, vienmēr ir atradies kāds cits risinājums. Un tas nav tikai par "lupatām". Tā kā esmu viena, tad manā saimniecībā ietilpst arī dažādi skrūvgrieži, skrūvītes, vadiņi un visādas citādas "vīru" lietas.

Atslēdzies reno

« Atbilde #22 : 2023. gada 30. jūlijs, 14:17:13 »
Jā, tieši tā. Stāv tāds pie veikala, piebrauc un ieliec savu maišuku.
Ir vēl "Zaļā punkta" tekstila konteineri, par kuriem man nav gluži skaidrs, vai tie vāc lietojamas lietas vai lupatas.

Zinu un pielietoju. Doma bija par privātmājas konteineru, ja lieta ir tikai izsviežama-audumu atgriezumi piem., veci dvieļi.

Tekstila atkritumi ir daudz lielāka problēma par vecām riepām vai plastmasu
Mēs Cleenerī varam nodot 4 autoriepas gadā bez maksas

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #23 : 2023. gada 30. jūlijs, 14:34:35 »
Vecus dvieļu neņem pretī kādas dzīvnieku patversmes?
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies Trix

« Atbilde #24 : 2023. gada 30. jūlijs, 15:51:34 »
Un ja to skrūvgriezi gadu nav ievajadzējies, tas arī bez žēlastības jāizmet ārā? Sulu spiedi šogad nevajadzēs, jo ogu nav, to arī miskastē, jo gadu nelietota. Vadiņus un skrūvītes jau nu vispār pēc trim gadiem var savajadzēties. :sarcasm:

Neatzīstu patērētājsabiedrības principu pirkt/izmest/pirkt/izmest/pirkt atkal.

Man regulāri vajag visādus dīvainus priekšmetus vai veidojumus, ko var pagatavot no šiem dīvainajiem priekšmetiem. Piemēram, pelnu sijājamā kaste (kurpju kaste plus siets no nosprāguša elektriskā mušu sitamā), šaušanas stends izklaidēm (konservbundžas) vai visādas saldējuma un krējuma ķerbeles stādiem, saldējamiem produktiem un līdzņemamam ēdienam. Pannas skolas projektiem "izgatavojiet mūzikas instrumentu no sadzīves priekšmetiem". Kartona piena pakas pārprocesējas Lego šķirojamajās kastītēs un plastmasas piena pudeles par plostu.

Nupat izšķiroju maisu ar drēbēm, kas man sen par mazu, un apaviem. Vecākais ir izaudzis līdz lielumam, kad viņam der manas vecās džinsu jakas un T-krekli - ietaupījums vismaz simts eiro. Divdesmitgadīgi aizkari – odu sieta vietā. Ietaupījumu pat nemēģinu iedomāties.

Nerunājot nemaz par visādām lupatiņām, pogām bērnudārza tirdziņiem un "mammu, man rīt vajag zilu kartonu", kad izbrauciens uz veikalu ir 20+ kilometri.

Nemetu ārā, nemetīšu un pievākšu vēl. Cieti. Vienas lietas vietā dzīvē pirkt desmit? Jo tā viena kā gadu nevajadzīga ir izmesta, bet aiznākamajā gadā atkal vajadzīga?
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #25 : 2023. gada 30. jūlijs, 16:02:16 »
Un ja to skrūvgriezi gadu nav ievajadzējies, tas arī bez žēlastības jāizmet ārā? Sulu spiedi šogad nevajadzēs, jo ogu nav, to arī miskastē, jo gadu nelietota. Vadiņus un skrūvītes jau nu vispār pēc trim gadiem var savajaas lietas vietā dzīvē pirkt desmit? Jo tā viena kā gadu nevajadzīga ir izmesta, bet aiznākamajā gadā atkal vajadzīga?

Nevajag jau nu pārspīlēt.

Atslēdzies olgucis

« Atbilde #26 : 2023. gada 30. jūlijs, 16:24:27 »
Ar vecām grabažām ciņos jau vairākus gadus. Ak Dies, kas tur tikai nebija. Ik gadu pavasarī veltu laiku pagātnes atmiņu likvidēšanai. Tāds man tagad rituāls. Bet kaut kā pa gadu nez no kurienes tie štrunti uzrodas atkal.

Visvieglāk bija tikt vaļā no vecām mēbelēm. Nobildēju, ieliku Feisbukā grupā" atdodu par brīvu". Tauta ļoti atsaucīga. Dienas laikā viss aizvests.
Drēbēm un apaviem izmantoju tos lielos sarkanos nodošanas konteinerus.

Kas man tur vēl no vecās iedzīves ir palicis...
Grāmatas. Ap 1000 -1200 gab. Divi plaukti līdz griestiem. Pārsvarā visas lasītas un labi zinu, ka vairs vaļā nevēršu. Vienkārši kādreiz dzīvojām virs grāmatu veikala. Fāterim bija tāds vājums. Tas ir rezultāts.

Pāris veco laiku koferu ar audumu pārpalikumiem, un audumu atgriezumiem, ja nu kādreiz būs iekāre ko uzšūt. Vesela soma ar visādu modeļu piegriestnēm, Kaste ar dziju pārpalikuma kamoliņiem(var noderēt rakstainiem cimdiem).

Pāris kafijas servīzes, praktiski nelietotas. Glāzes. Kašmars! kā var būt tik daudz glāžu dzīvoklī, kur neviens nedzer! Tas no tā laika, kad man teica, ka tās glāzes, kas man ir, nav priekš brendija. Tagad man ir priekš visa kā u nemazākas intereses par dzeršanu.

Jā, un vēl vesela kaste ar sīkiem smukumiņiem, nieciņiem un štruntiņiem, kurus reiz sadāvināja, atveda no ārzemju ceļojumiem, tāpat nopirkti tirdziņos. Savā laikā bija sekcija ar vitrīnu un noderēja dekoram. Tagad neder nekam. Nu varbūt kādai dekoratīvai instalācijai? Varbūt ielikt  kādu audeklu rāmī un visu salīmēt juceklī un nosaukt "atvadas no pagātnes"  :scratch:

Lielo dekoratīvo lādi ar vecmāmiņas fotogrāfijām, vēstulēm no Sibīrijas, dokumentiem. Fātera "Feliksu" kura skaņu no bērnības atceros un Čuguna pletīzeri no laukiem, es vēl varu paciest. Bet viss iepriekš minētais, maigi sakot, piegriezies.

Pieslēdzies Spārka

« Atbilde #27 : 2023. gada 30. jūlijs, 16:25:25 »

Nevajag jau nu pārspīlēt.

Kad bērni bija bērnudārzā/pamatskolā, man bija cieši pieslānīta dīvāna veļas kaste ar norakstītiem operas kostīmiem. Daļa nenoderēja, bet daļa, oi, kā noderēja.
Tas bija vai nebija pārspīlējums?

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #28 : 2023. gada 30. jūlijs, 16:38:01 »
Kad bērni bija bērnudārzā/pamatskolā, man bija cieši pieslānīta dīvāna veļas kaste ar norakstītiem operas kostīmiem. Daļa nenoderēja, bet daļa, oi, kā noderēja.
Tas bija vai nebija pārspīlējums?

Kad mans bērns gāja bērnudārzā un skolā arī man bija papilnam visvisādu lupatiņu, podziņu un citu vajadzīgu sīkumu, kas nepieciešami, lai izdzīvotu.
Es runāju par savu dzīvi TAGAD. Bērns savā dzīvē, protams man no tā visa vairs neko nevajag. Un neglabāju.
Man ir instumentu kaste ar skruvgriežņiem un nagliņām, bet sarūsējušas skrūves, pusaizkaltušas līmes tūbiņas tiek mestas laukā. Šī piezīme domāta Trix. Bet glabāt 20 gadīgus vecus aizkarus un lietot tos par odu sietiem manuprāt, jau ir skopums. Ne tur estētisks skats, ne praktisks labums - gaiss tad īsti cauri arī netiek.

Atslēdzies Leonāra

« Atbilde #29 : 2023. gada 30. jūlijs, 17:34:47 »
Vispār interesanti,ka te piemin vēstules, kā lietu, ko glabā . Tas man liekas visnesvarīgakais. Arī apsveikuma kartītes. Kāpēc man glabāt mirušu cilvēku vēstules vai tml. Es vispār mēģinu neskatīties pagātnē, varbūt tāpēc.
Trix domu it kā saprotu, bet tur jābūt ļoti radošām un arī jābūt daudz vietas, kur glabāt to visu.