Problēma ir ne tik daudz tehnoloģijās, cik to murgainumā un nesaprotamībā. Neviena "intuitīvā" programma ar manu intuīciju nesakrīt, lai saprastu kas kā darbojas, tiek zaudēts spainis nervu (un, kā Kvadra teica, lidz nākamajai reizei, kad to vajadzēs, jau būs aizmirsies). Valsts lapās lielākoties velns kaklu var nolauzt.
Tas pats Mobilly. Vajadzēja samaksāt par stāvvietu, uzinstalēju, naudu ieskaitīju, par stāvvietu samaksāju. Komentārus cenzēsim. Bieži es Rīgā neesmu. Kad vajadzēja nākamreiz, izrādījās, ka mana iekš Mobilly palikusī nauda jau ir uzsūkusies. Samaksāju kādam par neko. Forši, vai ne? Tās ir tās ērtās tehnoloģijas, kuras jālieto, arī tad, ja nevajag, lai nezaudētu savu naudu.
Tehnoloģijas tehnoloģiju pēc - jāievieš kaut kas jauns, jo uz tā rēķina var nopelnīt, nevis tāpēc, lai iedzīvotājiem būtu ērtāk. Es saprotu, ka ir izgudrojumi un jauninājumi, kas atvieglo dzīvi. Super, pieņemu, iemācos, lietoju. Tikai lielākā daļa obligāto štruntu man dzīvi neatvieglo. (Jā, jā, zinām jau, ka arī strādāt nav obligāti.)
Un vēl viens aspekts – atkarība no tehnoloģijām. Es izdzīvošu arī bez elektrības (un pārējām atvasinātajām fīčām), un ne slikti. Mani puikas šķendēsies, bet arī izdzīvos, jo ir redzējuši, darījuši un par daudz ko informēti. Bet lielākā daļa pilsētas cilvēku bez elektrības vienkārši uzkārsies. Tas ir situācijā, kura liek cilvēkam risināt problēmas "no sevis".
Sliktāk ir tas aspekts, ka tehnoloģijas, kuras ir koncentrētas kāda cilvēku slāņa rokās, ir pārējo pārvaldīšanas instruments. Ja tu nedarīsi tā, kā mēs gribam, mēs tev bloķēsim pieeju bankai un "tavai" naudai (kura tāpat jau vairs nepieder tev, kamēr atrodas virtuālā vidē). Aizliegsim tev būt privātīpašumam, lietot automašīnu, ieiet veikalos utt. T.i., nav iespējams izdzīvot, jo valsts no tevis prasa (nodokļus), bet tos maksāt tu nevari, jo tev ir liegta iespēja to izdarīt (nopelnīt, samaksāt). T.i., savas izdzīvošanas problēmas pats tu atrisināt nevari. Liela mēroga piemērs vēl labā atmiņā. Protams, vēl jau atliek bomža statuss, bet klimats ne pats piemērotākais, un nakts patversmes arī ir kontrolējamas.
Tehnoloģijas arī ir ierocis, un kā jebkurš ierocis tās var kalpot gan gaišajam, gan tumšajam. Brīvībai un apspiešanai.