Autors Tēma: Jaunās tehnoloģijas sadzīvē  (Lasīts 10428 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies kvadra

Atb: Jaunās tehnoloģijas sadzīvē
« Atbilde #15 : 2023. gada 22. augusts, 22:25:18 »
Katra līšana ārā no komforta zonas ir apgrūtinoša, bet, kā saka viens mans kolēģis "kur tu, di@sā, liksies?"  :sad_smiley:  Jo to iespēju nelietošana, kas jau tiek uzskatītas par pašsaprotamām, gluži vienkārši apgrūtina dzīvi. Kad no ielām vispirms pazuda stāvvietu skaidrās naudas automāti, tad izbeidzās bezmaksas stāvvietas kā šķira, es apguvu Mobillly  :mrgr:  Jo kur liksies... Un tā ar daudz ko. Bez interneta telefonā jau šobrīd nevaru iedomāties iztikt. Bet tehnoloģijas iet uz priekšu tik strauji, ka, klunkurē pakaļ cik spēj, vienalga nespēj panākt. Jo ikdienā no tā vajag tik maz. (Nu, es par savu ikdienu tikai, protams. Ir, kam vajag vairāk. Viens paziņa nopirka sievai telefonu par 1500 un auto par 1000. Es, latviski sakot, prifigela, jo pie šāda budžeta pirktu telefonu par 100 un auto par 2400. Bet viņiem, lūk, šādas prioritātes.) Apgūstu kaut ko, kas man nepieciešams, un, galu galā, tas pat tobrīd izrādās ērts un noderīgs, bet daudzas lietas vajag tik reti, ka to, ko nelieto ikdienā, līdz nākošajai vajadzības reizei jau būšu veiksmīgi aizmirsusi un, smagi pūšot, mācīšos atkal no jauna. Jo kur liksies?  :mrgr:

Atslēdzies daddy

« Atbilde #16 : 2023. gada 23. augusts, 08:48:53 »
Pasaule pati nemainās, pasauli maina cilvēki, kuriem gribas, lai tie citi lec kaut kam līdzi.

Nu re - "kurš vainīgs??" atbildējām, tagad nākamais jautājums - "KO DARĪT??" :)))

Atslēdzies Leonāra

« Atbilde #17 : 2023. gada 23. augusts, 09:30:56 »
Kauns teikt, bet es biju tik priecīga, ka Daugavpilī tramvajā vēl kā vecos laikos konduktors visus apstaigā.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #18 : 2023. gada 23. augusts, 10:18:59 »
Jā, sabtransports. Man pie mājām etalonu nopirkt absolūti nav kur. i ko darīt, ja pēkšņi piemeklē vajadzība pēc tā transporta? Vadītāji vairs naudu nepieņem. Tagad pērku Mobilly. Iznāk, ka bez strādājoša telefona ar internetu pat trolejbusā vairs nevar iekāpt  :faint:
Labi, Rīgā esmu "mājās" un zinu kas kā. Bet ko iesākt atbraucējam svešā pilsētā?

Atslēdzies Trix

« Atbilde #19 : 2023. gada 23. augusts, 11:17:19 »
Problēma ir ne tik daudz tehnoloģijās, cik to murgainumā un nesaprotamībā. Neviena "intuitīvā" programma ar manu intuīciju nesakrīt, lai saprastu kas kā darbojas, tiek zaudēts spainis nervu (un, kā Kvadra teica, lidz nākamajai reizei, kad to vajadzēs, jau būs aizmirsies). Valsts lapās lielākoties velns kaklu var nolauzt.
Tas pats Mobilly. Vajadzēja samaksāt par stāvvietu, uzinstalēju, naudu ieskaitīju, par stāvvietu samaksāju. Komentārus cenzēsim. Bieži es Rīgā neesmu. Kad vajadzēja nākamreiz, izrādījās, ka mana iekš Mobilly palikusī nauda jau ir uzsūkusies. Samaksāju kādam par neko. Forši, vai ne? Tās ir tās ērtās tehnoloģijas, kuras jālieto, arī tad, ja nevajag, lai nezaudētu savu naudu.

Tehnoloģijas tehnoloģiju pēc - jāievieš kaut kas jauns, jo uz tā rēķina var nopelnīt, nevis tāpēc, lai iedzīvotājiem būtu ērtāk. Es saprotu, ka ir izgudrojumi un jauninājumi, kas atvieglo dzīvi. Super, pieņemu, iemācos, lietoju. Tikai lielākā daļa obligāto štruntu man dzīvi neatvieglo. (Jā, jā, zinām jau, ka arī strādāt nav obligāti.)

Un vēl viens aspekts – atkarība no tehnoloģijām. Es izdzīvošu arī bez elektrības (un pārējām atvasinātajām fīčām), un ne slikti. Mani puikas šķendēsies, bet arī izdzīvos, jo ir redzējuši, darījuši un par daudz ko informēti. Bet lielākā daļa pilsētas cilvēku bez elektrības vienkārši uzkārsies. Tas ir situācijā, kura liek cilvēkam risināt problēmas "no sevis".

Sliktāk ir tas aspekts, ka tehnoloģijas, kuras ir koncentrētas kāda cilvēku slāņa rokās, ir pārējo pārvaldīšanas instruments. Ja tu nedarīsi tā, kā mēs gribam, mēs tev bloķēsim pieeju bankai un "tavai" naudai (kura tāpat jau vairs nepieder tev, kamēr atrodas virtuālā vidē). Aizliegsim tev būt privātīpašumam, lietot automašīnu, ieiet veikalos utt. T.i., nav iespējams izdzīvot, jo valsts no tevis prasa (nodokļus), bet tos maksāt tu nevari, jo tev ir liegta iespēja to izdarīt (nopelnīt, samaksāt). T.i., savas izdzīvošanas problēmas pats tu atrisināt nevari. Liela mēroga piemērs vēl labā atmiņā. Protams, vēl jau atliek bomža statuss, bet klimats ne pats piemērotākais, un nakts patversmes arī ir kontrolējamas.

Tehnoloģijas arī ir ierocis, un kā jebkurš ierocis tās var kalpot gan gaišajam, gan tumšajam. Brīvībai un apspiešanai.
Es visu atceros, Ričard...

« Atbilde #20 : 2023. gada 23. augusts, 13:28:03 »
Gandrīz vai kauns atzīties, bet joprojām Rīgas sabtransā lietoju e-talonu, jo reāli nesaprotu, kas jādara, lai nopirktu biļeti telefonā  :f-palm: (un es neesmu tā visstulbākā datorlietās) tur kaut kas jādara pieturā, pēc tam vēl autobusā, savukārt vakara reisos kaut kādām darbībām jau jābūt pabeigtām pirms iekāpšanas pa priekšējām durvīm un uzrādīšanas šoferim  :banhead: 
Kāpēc vajag tā zamoročīt visu - piemēram, Tartu tu autobusā vari nopirkt biļeti, nopīkstinot parastu bankas karti, un sistēma pat aprēķina, ka tu šodien jau trīsreiz esi pīkstinājusi un turpmākās 24 stundas vari braukt bez maksas.   
Turn that sh*t up louder, make it all go faster!

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #21 : 2023. gada 23. augusts, 13:39:52 »
Kas tur ko kaunēties, es arī labprātāk lietotu vienkārši nopīkstināmo etalonu, tikai kur lai to ņem. Kādreiz  mēdzu nopirkt etalonu vairākiem braucieniem uz priekšdienām, lai būtu, ja nu ievajagas. Bet man tik reti vajag sabiedrisko, ka tam etalonam vai nu derīguma termiņš izbeidzas, vai vairs nevaru atcerēties, vai bija, un atrast, kur liku. Līdz atrodas kāds aizvēsturisks kādā somas kabatiņā.... Turklāt vienkārši nokļūšanai uz centru labāk izmantoju vilcienu, kas RS transporta lietošanu padara vēl retāku....

Atslēdzies daddy

« Atbilde #22 : 2023. gada 23. augusts, 13:55:23 »
piemēram, Tartu tu autobusā vari nopirkt biļeti, nopīkstinot parastu bankas karti, un sistēma pat aprēķina, ka tu šodien jau trīsreiz esi pīkstinājusi un turpmākās 24 stundas vari braukt bez maksas.

Nils bija sasapņojies Rīdzinika karti nerīdzinikiem pa 700 eur tirgot... nevienu tā arī nepārdeva  :laugh:

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #23 : 2023. gada 23. augusts, 14:25:45 »
E-talonu var nopirkt Narvesenos, Maximās, Rimi, Elvi, Mego u.tml. Tas tā, zināšanai :)
https://www.rigassatiksme.lv/lv/biletes/bilesu-tirdzniecibas-vietas/tirdzniecibas-vietas/

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #24 : 2023. gada 23. augusts, 15:58:54 »
E-talonu var nopirkt Narvesenos, Maximās, Rimi, Elvi, Mego u.tml. Tas tā, zināšanai :)
https://www.rigassatiksme.lv/lv/biletes/bilesu-tirdzniecibas-vietas/tirdzniecibas-vietas/
Oi, kādu Ameriku atklāji, kas to būtu varējis iedomāties! 
A ja man no mājām neviena no šīm vietām nav tuvāk par 2km?! Aizskriet vispirms pakaļ vai aizbraukt pa zaķi pēc tā talona? Kā jau teicu, kādreiz pirku uz priekšdienām, lai stāv, a ja nu savajadzēsies, bet tā viņi vairāk zudībā aiziet.
Labi, ka var ar Mobilly, kaut čakara vairāk kā ar etalonu. Reiz vispār vairākas pieturas nobraucu, a šamais griež tik saulītes un vaļā neveras...

Atslēdzies Raimonds1

« Atbilde #25 : 2023. gada 23. augusts, 16:23:11 »
Problēma ir ne tik daudz tehnoloģijās, cik to murgainumā un nesaprotamībā. Neviena "intuitīvā" programma ar manu intuīciju nesakrīt, lai saprastu kas kā darbojas. 
IT projektu vadītājiem un programmētājiem vismaz teorijā ir tēmas par algoritmiem un gatavā IT produkta un lietotāja saskarsmi. Vēl ir pārbaudes.
Tad nu vai nu tie projvadi, vai programmētāji attiecīgajās mācību stundās ir gulējuši vai kā, bet gadās tādi produkti, kas nu nemaz nav optimāli uztaisīti.Nu, ja tu taisi interneta vekalu, tad saliec visas klikšķināmās ikonas rindiņā, piegādes adreses OMNIVAI vai Latvijas pastam rindā. Viens vekals to ir izdarījis ērti un smuki, otram meklē nu, kur kurā vietā kas ir jāmeklē.
Tāpat vajadzīgā ikona, kas var paslēpties zem uzlecošā loga paziņojuma!

Atslēdzies Camma

« Atbilde #26 : 2023. gada 23. augusts, 20:02:27 »
Nu, ja kāds vēl ir kaut cik saglabājis vissīkāko kriksi labo domu par RS, tad - še kārtīga šluka darvas! Pēdējo reizi (mēnesi atpakaļ), kad nārvī pirku e-talonu, gribēju nopirkt 10 braucieniem. Tadam! Pārdevēja muģīja un ''uzlādēja'' 10 kartiņas! Jomajo, pie 6. pateicu, lai liekās mierā un izdzīvošu ar šīm 6.
Visus sakost!

Atslēdzies Camma

« Atbilde #27 : 2023. gada 23. augusts, 20:09:35 »
Kretinē rindu taloniņi. OK, vismaz tauta neplēšās savā starpā un attiecīgo darbību paņem brīvais vai zinošais operators. BET.
Alfas pastā sadomāju pa fikso mammucim ''TV progānu'' nopirkt. Khm, khm. Paņemu to štrunta biļeti un lienu savu preci meklēt - naūūūū. Labi, ka tā. Vismaz nestāvēju kā pajolīte...
Visus sakost!

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #28 : 2023. gada 26. augusts, 20:36:27 »
Gandrīz vai kauns atzīties, bet joprojām Rīgas sabtransā lietoju e-talonu, jo reāli nesaprotu, kas jādara, lai nopirktu biļeti telefonā  :f-palm: (un es neesmu tā visstulbākā datorlietās) tur kaut kas jādara pieturā, pēc tam vēl autobusā, savukārt vakara reisos kaut kādām darbībām jau jābūt pabeigtām pirms iekāpšanas pa priekšējām durvīm un uzrādīšanas šoferim  :banhead: 
Kāpēc vajag tā zamoročīt visu - piemēram, Tartu tu autobusā vari nopirkt biļeti, nopīkstinot parastu bankas karti, un sistēma pat aprēķina, ka tu šodien jau trīsreiz esi pīkstinājusi un turpmākās 24 stundas vari braukt bez maksas.
Ar to pašu Mobilly var braukt. Agrāk bija kods jāskenē, tagad laikam jāizvēlas biļete Mobilly. Necenšos atcerēties, jo kad vajag, tur viss elementāri parādās izlasāms un viegli uztverams

Atslēdzies Aste Risks

« Atbilde #29 : 2023. gada 27. augusts, 18:20:42 »
Kods  ar mobilly ir jāfotogtafē vienalga, pie kam pie katras pārsēžšanās