Autors Tēma: Tehnogēnais krahs  (Lasīts 10618 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

UnVispār

• Viesi
Re: Tehnogēnais krahs
« Atbilde #45 : 2015. gada 27. jūnijs, 00:38:07 »
nē nu, man jau likās,ka ES gari izsakos  :rofl: , bet ir kas pārspēj  :rofl: :rofl: bože... es nespeju to izlasīt :)
Nav spiesta lieta. Par tehnoloģijām un to ietekmi uz cilvēku, es varētu grāmatu sarakstīt  :rofl:

Atslēdzies Camma

« Atbilde #46 : 2015. gada 27. jūnijs, 02:18:48 »
Pati tēmu ieliku un pati visu dienu lūrēju visriņķī un gudroju, cik sastulbināti esam. Un nonācu pie secinājuma, ka tehnika mežoņa rokās ir briesmīgs spēks. Man profesionāli tuvākais lauciņš ir medicīna. Ikdienā sastopos ar to, ka cilvēkus ārstē pēc kaut kāda viena parametra, aizmirst par pavisam elementārām lietām - iztaujāt par pašu vājnieku. Viņa ģimene vispār vairs nekotējas kā aplūkošanas vērts objekts. Salikt kopā informāciju no augsti attīstītajām tehnoloģijām (analīzes, -grāfijas), vājnieka stāstiem un pašu redzētā - tas ir nepaveicams uzdevums. Totāli aizmirsies pievērst uzmanību pašam cilvēkam un pazudusi prasme novērot, salikt bildi kopskatā.
Ko darīt FB un citos soctīklos, ja neprot lasīt? Kā bez lasīšanas tos lietot, iekļūt vietnēs? Elementāri! Zinu eksemplārus, kuri TEKSTU atcerās kā bildi, kā ikonu. Vairums meklēšanas logu jau pēc pirmo burtu nospiešanas izdod čupu ar iespējām, tad nu atliek izvēlēties pazīstamu savirknējumu un - vuaļa!- esi attiecīgajā vietnē un vari bildītes aplūkot... un nospiest "like" ... komentārus pat nevajag....
Visus sakost!

Atslēdzies taj

« Atbilde #47 : 2015. gada 27. jūnijs, 07:05:52 »
Dažreiz vienkārši liekas, ka patreizējā sabiedrībā arvien lielākā mērā ir tendence citam citu "nolikt". Šausmīgi daudz visādu iespēju, aiz kurām jau vairs nezin, ko darīt, jo izvēle pārāk liela. Un gadžeti (šīs modernās ierīces) ir vēl viena lieta, ar kuru palīdzību, sabiedrība sašķeļas - tajos, kas apguvuši un lieto un tajos, kas nespēj apgūt vai nevēlas lietot. No cilvēkiem prasa vairāk kvalitātes (piemēram, darba sludinājumos - zināt MS Office), pretī iedodot kaut ko mazāk kvalitatīvu (piemēram, brīvajā laikā cilvēks var uzspēlēt kaut kādas spēlītes telefonā, bet līdz ar to brīvā laika paliek mazāk). Un tas "aiziet". Ziņu portālos, forumos arvien vairāk rakstu par to, kas jādara, lai kādam patiktu, lai iederētos, bet arī šie raksti ir tādi "uz ātro" (kā dažas telefona spēlītes). Lūk, interneta spožums un posts: informācijas gūzma pieejama, bet kvalitātes mazāk. Dažreiz nogurdinoši un apnicīgi. Bet, protams, protams, to nevar attiecināt uz visiem un visu. Ir arī labās lietas - tas, ka vispār informācija lielākā mērā pieejama u.tml.

daddy

• Viesi
« Atbilde #48 : 2015. gada 27. jūnijs, 09:40:28 »
Lūk, interneta spožums un posts: informācijas gūzma pieejama, bet kvalitātes mazāk.

Te jau izskanēja, bet atkārtošos - nu nav ne internets, ne tehnoloģijas vainīgas, ka cilvēki ir stulbi :) 

vienkāršs uzdevums cik būs 2+2x2?  :))

atceros, ka kādā gadā 1972-73 tēvs bija atnesis no darba elektronisku kalkulatoru man parādīt.
tiem, kuru tajā laikā vēl nebija, paskaidrošu, ka tas tolaik bija pamatīgs tehnikas brīnums, jo daudz kur aprēķinus veica ar mehāniskiem aritmometriem un logaritmiskajiem lineāliem. Nu lūk es uz reiz hrjas, izdomāju kur šo pielietot - aritmētikā bija garas skaitļu izteiksmes jārēķina. Sēžu godīgi, spaidu podziņas vadu cipariņus + - * /...beigās pierakstu to drausmīgo ciparu kas sanāca un nesu lepni uz skolu. Skolotāja paskatas - 2. Man asaras acīs - kā tad tā - to taču KALKULATORS sarēķināja... mājās taisnojos tēvam, ka man divnieks, jo sūc tas viņa kalkulators (kā te daži mēģina tehnoloģijas nolikt)... izrādījās, ka arī uz kalkulatora darbību secība un iekavas jāņem vērā... un ka pats vien biju visu salaidis tintē...  kad šo sapratu, tad man elektronika sāka patikt :)

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #49 : 2015. gada 27. jūnijs, 09:46:52 »
Un Vispār garo tekstu lasīt bija prieks.
Man iepriekšējā darbā dažas 40gadnieces neprot datoru pat ieslēgt. Kad vadība teica,ka papīri jānodod datorrakstā un kā arī par būtu tomēr jāiemācās vismaz vordā rakstīt,sacēlās sašutuma vētra,jo kam viņām tas vajadzīgs. Piebildīšu, ka turpina strādāt, raksta roku vai kādam paprasa uzrakstīt.
Par dakteriem arī esmu aizdomājušies. Neteikšu, ka alkstu izģērbties vai demonstrēt kādas ķermeņa daļas, bet aizeju, piemēram, ar kājas vai vēdera sāpi, bet doks pat neiztausta, uzreiz rentgeni, sonogrāfi...

Atslēdzies Trix

« Atbilde #50 : 2015. gada 27. jūnijs, 11:00:45 »
Sen jau "priecājos", ka ir iestājies paviršības laikmets. Ātri, nekvalitatīvi, bet, galvenais, sevi slavēt.
Moderni esot - un tev arī tā vajag, citādi būsi lūzeris, - kardināli mainīt darbu un profesiju ik pa 7 gadiem, citādi iestājoties ļaunā rutīna, zūdot izaicinājums, bla bla bla. Kādu profesiju tu vari _kvalitatīvi_ iemācīties pa pāris mēnešiem, kaut pa tiem pašiem 7 gadiem?
Agrāk amatnieks amatu mācījās no sava tēva, kopš staigāt sāka, vai gāja pie meistara par mācekli, kopš puņķi bija iemācījies noslaucīt. Kad izauga, iemācījās visu, ko varēja pārņemt no meistara, tad pats kļuva par meistaru - un vēl pēc 20 gadiem pieredzes par tādu, kādus mūsdienās ar uguni meklē (skat. tēmas "iesakiet kādu, kas patiešām var pārmūrēt krāsni lauku mājā, nu lūdzu! Atnāca Jurka par polšu, visu krāsni sabojāja. Vienu labu meistaru man ieteica, bet viņam rinda uz 2 gadiem...") Bet mūsdienās vairs tādu nav. Jo "nav stilīgi" kaut ko patiešām prast.
Tagad katrs puņķutapa, kas iemācījies pa datoru spēlītes trenkāt, baigais speciālists, un katrs, kam aifons, krutais fotogrāfs. Bet nekaunas no savas nejēgšanas ne par kapeiku. Regulāri šitos "es lieliski māku reklāmu uztaisīt" dabūju bāzt ar purnu paša sūdā un brīnos joprojām, kā ir jāmāk sadir@t elementāru darbu.

Koroče, kad es augu, bija zāle. Kad auga mana vecmāmiņa, zāle bija zaļāka. :D
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Betons

« Atbilde #51 : 2015. gada 27. jūnijs, 11:18:04 »
katrs, kam aifons, krutais fotogrāfs. Bet nekaunas no savas nejēgšanas ne par kapeiku.

man aifons un es nav krutais fotogrāfs. Un nekaunos par to. Bet arī nefotografēju un neeksponējos

Atslēdzies ragana

« Atbilde #52 : 2015. gada 27. jūnijs, 11:31:58 »
Regulāri šitos "es lieliski māku reklāmu uztaisīt" dabūju bāzt ar purnu paša sūdā un brīnos joprojām, kā ir jāmāk sadir@t elementāru darbu.
Trix, Tev jau tikai rekrūšus apmācīt! :)

Atslēdzies Broms

« Atbilde #53 : 2015. gada 27. jūnijs, 11:42:36 »
..Nē, nē.. par maketēšanu mēs nemaksāsim. Mums ir savs maketētājs, kurš atsūtīs jums gatavu drukas failu.

Un ej pēc tam iestāsti, ka hvz ko viņi tur algo, bet maketētājs toč neteiks, ka  .doc ir drukai gatavs fails :D

Atslēdzies Broms

« Atbilde #54 : 2015. gada 27. jūnijs, 12:06:39 »
Un ja par loģikas atrofēšanos...

Ar auto bija identisks gadījums, kā Cammai ar mediekārtu.
Dīleris piedāvāja dafigā ko mainīt, jo to uzrādot diagnistika. Izmaksās tas tuvojās 1/4 no auto vērtības.
Citā servisā izmaksas bija lētākas, bet arī remontējamie mezgli nedaudz citi. Tā rādīja viņu diagnostika.
Pasūdzēju bēdu kādam puspazīstamam cilvēkam, kurš it kā draudzējoties ar auto elektrību.
Puspolša garumā vaina tika novērsta. Neizmantojot nekādus diagnostikas kompjus.
Atšķirība vien tā, ka štukoja cēloni, nevis kā dārgi aprīkota servisa džeki, kuri no monitora spēja nolasīt tikai sekas.
Protams, nomainot pusi sistēmas, nonāktu arī līdz cēlonim. Lūdzu, mēģiniet, bet ne jau par manu naudu.

daddy

• Viesi
« Atbilde #55 : 2015. gada 27. jūnijs, 12:07:20 »

vienkāršs uzdevums cik būs 2+2x2?  :) )

a šeit arī absolūti inteliģenta publika, nevar elementāru uzdevumu atrisināt :)
dodu variantus:

a) 6
b) 8
c) neviens nav pareizs

« Pēdējās izmaiņas: 2015. gada 27. jūnijs, 12:08:38 no Piafa »

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #56 : 2015. gada 27. jūnijs, 12:09:11 »
daddy, šis pārāk izskatījās pēc retoriska jautājuma/uzdevuma :)

Atslēdzies Trix

« Atbilde #57 : 2015. gada 27. jūnijs, 12:13:55 »

..Nē, nē.. par maketēšanu mēs nemaksāsim. Mums ir savs maketētājs, kurš atsūtīs jums gatavu drukas failu.

Un ej pēc tam iestāsti, ka hvz ko viņi tur algo, bet maketētājs toč neteiks, ka  .doc ir drukai gatavs fails :D
Brom, nuja, es tieši par to - .doc, .ppt, .xls un do kuči .cdr nav un nebūs gaidīti formāti. Tik daudz man neviens nemaksās, lai no tā mēsla kaut ko drukājamu uztaisītu. Bet tak vienmēr atrodas kāds, kas mēģina izbraukt ar manām smadzenēm.  :evil:

ragana, oi, zin, kad tev pašai tie rekrūšu sūdi jau divdesmit+ gadu ir jāizstrebj _savā_ laikā un uz _savu smadzeņu_ un _savas naudas_ rēķina, kamēr tie tirliņi turpina sev kultivēt statusu "es taisu reklāmas tādam un šitādam žurnālam", tad ne tikai ar purnu sūdā iebāzīsi. :D  Un kad tu gribi adekvātu samaksu par savu darbu, tad klausies, ka "tajā "aģentūrā" gan prasa mazāk!!!"

Par fotogrāfiem tas pats - stiepj dzeltenmelnas miglasbildes, bet lepni kā pāvi. Ar šito gan arī profesionāļi grēkoja, kad sāka parādīties digitālās kameras (vārdā nesaukšu). Tur tak visu varot uz datora izlabot... A pašam slinkums vai nejēga baltā balansu pieregulēt, ģīmji zili kā Ķekavas vitrīnas modelēm. :D
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #58 : 2015. gada 27. jūnijs, 12:15:45 »
smieklīgi ir arī braukt tikai ar navigāciju, un vērot tos, kas tā brauc :) Vispaŗ jau briesmigi padomāt, kā kādreiz tikai ar papīra kartēm braucām - it īpaši Vācijas ceļu mudžekļos, bet paļauties tikai uz navigāciju arī ir visai stulbi. Tomēr - uz ceļazīmēm un GPS kartē skatoties, sanāk jēdzīgāk...

Un jā, es laikam esmu no tiem, kas tehniku izvēlās pēc funkcionalitātes, nevis to, "kas visiem". Un ne tāpēc, ka negribu apgūt "jauno". Vienkārši. "Jauno" meklēju tikai tad, kad man pietrūkst kādas darbības "vecajā". pagaidām manā pogu telefonā bez interneta man nepietrūkt absolūti nekas :)

Atslēdzies Camma

« Atbilde #59 : 2015. gada 27. jūnijs, 13:10:04 »
Broma aprakstītā zituācija man bija tieši pusgadu atpakaļ. Tikai ar to starpību, ka neatradās spečuks par polšu...
Emīlijai piekrītu par visiem100%. Sajūsmina gadžeta pārlādēšanās "vispiemērotākajos" momentos vai stūrgalvīga dzīšana pa remontējamu ceļu...
Visus sakost!