Autors Tēma: Alga  (Lasīts 27641 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Zigfrids

Re: Alga
« Atbilde #45 : 2018. gada 03. maijs, 06:25:05 »
pie mums trūkst kvalificētu speciālistu.
Visam pārējam varētu piekrist, vienīgi šis izteikums rada papildu jautājumus.
Šaislaikos modē nācis varascilvēkiem klaigāt, ka esot jāmācās dabaszinātnes augstskolās. Man tāds naivs jautājums ... Ja jaunatne paklausīs kučinsku un šadursku aicinājumiem, tad ... atradīsies šajā valstī darbavietas kādiem 20 ķīmiķiem ik gadus? Atklāti sakot, es šaubos, ka LV slotas un lāpstas ekonomika varēs piedāvāt ko vairāk par skolotāju vietām.
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Atslēdzies Murka

« Atbilde #46 : 2018. gada 03. maijs, 17:22:33 »
Mēs varam dažādi spriest.
Bet Finansu min. pakļautībā esošais VID skaidro: MUN režīms ir domāts maziem uzņēmumiem un to darbiniekiem, lai tie varētu sākt uzņēmējdarbību un darboties nozarēs ar zemu ienākumu līmeni.
Kā zināms, mikrouzņēmumā algas griesti ir 720 eur.

Atslēdzies reno

« Atbilde #47 : 2018. gada 03. maijs, 18:14:48 »
no šī gada valsts klusi palielināja patentmaksu fotogrāfam no 40 uz 100 eur mēnesī

Atslēdzies Broms

« Atbilde #48 : 2018. gada 03. maijs, 18:30:09 »
Vot uzrakstīšu un vairs nedzēsīšu, kā iepriekšējās reizes...
Stipri rediģēta versija:)

Kā teikt... viss atkarājas.
Piem. 1 pieaugušais, 1 bērns/pusaudzis/, dzīvokļa vai mājas īpašumā nav. Ir 15 gadīgs auto.
Tātad:
2istabu dzīvokļa īre + komunālie - ap 300; Nu 250 ja paveicas.
Pārtika - nu cik... pa abām pusdienām 5 būs 'loti pa īsu. Nu ok - skolnieks skolā. Pieaugušais ņem līdzi pusdienas. Tad 5 var iekļauties, + Brokastis, vakariņas. Kopā 10 dienā.
Auto.
OCTA+nodokļi - ap 150 gadā. (mazmotoru autiņam transporta nodeva ap 40 EUR gadā) - ap 12 EUR mēn. Mašīnai vajag arī riepas, kādu nebūt remontu, degvielu
550-650 kā nebijuši.

Kur apģērbs, medicīna? Par kkādām izklaidēm un kaitīgiem ieradumiem pat nerunājot.
Bet ja bērni 2? Un ja nu gadās saslimt?
Ja divi pieaugušie ar 700, tad tā aina jau ir saulaināka.

Tie paši 700 EUR un 200km no Rīgas būs vairāk, tb, kaut arī lauku veikalos dēļ mazā apgrozījuma cenas bieži vien ir augstākas, toties īre klrietni lētāka. Tik viens jautājums - vai tur tos 700 daudzi var nopelnīt. Jo tirgus ir visur - ja pārāk daudzi pelnīs 700 EUR , līdzi pacelsies arī dzīvokļu cenas...

P.S
Ir bijis arī mazāk. Ir bijs arī ++++....

Atslēdzies ana

« Atbilde #49 : 2018. gada 03. maijs, 18:37:58 »
 :smile:

Atslēdzies Minne

« Atbilde #50 : 2018. gada 03. maijs, 18:52:38 »
Piebildīšu tikai, ka skolniekam skolā arī jāēd :P Pusaudžu puikas ēd kā malkascirtēji. Kāda nebūt kabatas nauda, vrb pulciņi, jaunajām dāmām arī savas vajadzības.

Broms nepieminēja telefonus, internetus utml.

Nē, nu, lielākā daļa esam traki kruķījušies, bet kkad gribas arī dzīvot

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #51 : 2018. gada 03. maijs, 20:04:44 »
Rezumē: par 700 strādā tikai tie, kas var atļauties. Labi pelnošu vīru sievas ksutkādu vieglu biroja darhiņu, bērni, kas vēl pie vecākim u.tml. ...
Visi citi sarēķina un saka darba devējam - tā un tā, sarēķināju, tev man jāmaksā tik un tik, jo gribu dzīvot nevis izdzīvot?

Kaut kā tā tas notiek?

Atslēdzies dip

« Atbilde #52 : 2018. gada 03. maijs, 20:13:48 »
Rezumē: par 700 strādā tikai tie, kas var atļauties. Labi pelnošu vīru sievas ksutkādu vieglu biroja darhiņu, bērni, kas vēl pie vecākim u.tml. ...
Visi citi sarēķina un saka darba devējam - tā un tā, sarēķināju, tev man jāmaksā tik un tik, jo gribu dzīvot nevis izdzīvot?

Kaut kā tā tas notiek?

Bonusi - veselības apdrošināšana, telefons, auto, varbūt ēdināšana, transports. Kas vēl varētu būt? Darba režīms samērā demokrātisks. Atvaļinājumam papilddienas. Kas vēl?

Vēl iemesls - vienkārši patīk tas, ko dari. Tā mēdz būt :nam: Nelieli papilddarbi. Vai arī lieli papilddarbi.

Nu un vēl pieticība un mazas prasības (labā nozīmē).

Atslēdzies tuk

« Atbilde #53 : 2018. gada 03. maijs, 20:23:04 »
...un cilvēki mēdz strādāt vairākos darbos lai daudzmaz kvalitatīvai dzīvei nopelnītu.
 Un tās nebūt nav 8h diennaktī...

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #54 : 2018. gada 03. maijs, 20:24:17 »
Komunālie t.s.laukos lētāki - nesmīdiniet! Man ir draugi rīdzinieki un saka, ka nekad dzīvē nav maksājuši tik daudz par siltumu kā mēs. Jo -kur vairāk iedzīvotàju, tur gandrīz viss ir lētāk.
Kaut ko laukos izaudzēt - tā man liekas tāda pasaka, domāju, dārzs jau nu šolaikos nevienam nav nekāds atspaids materiāli.
Man liekas, 2 cilvēki var normāli dzīvot par 700 katram. Kā ir, kad jāuztur bērni - tiešam aizmirsies!
Mana alga ir tuvu 700, bet, nu jā, tā visa pieder tikai maniem tēriņiem,  tāpēc nesūdzos. Kredīta ģimenei nav neviena. Bet tajā pašā laikā ne centa neiekrāju, kaut varētu, bet nu, jā, gribas dzīvot tagad.
Man darbā koēģiem ir arī mazākas algas, bet nu ceļojums reizi gadā ir pat viņiem(ja tas ir rādītājs).
Tiešām nezinu, ka vīrs tur grozās ar auto u.c.rēķiniem.  Vnk var normāli dzīvot, ja nelec augstāk par savu pakaļu. Kaut kā tā.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #55 : 2018. gada 03. maijs, 20:36:07 »
Nu ja nav bērnu - divi vien, kā tāds pensionāru pāris, tas pat ļoti ok.
Katrs pensionārs sapņotu par 700 uz rokas.

p.s. nja, vīram šķiet savu vēlmju nav, vien nomaksāt rēķinus :)
Nav garlaicīga tāda kopdzīve?

Atslēdzies Minne

« Atbilde #56 : 2018. gada 03. maijs, 20:36:15 »
Paiku arī vīrs pērk?

700€ personiskajiem tēriņiem ir ļoti daudz, manuprāt. Retais ko tādu var atļauties

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #57 : 2018. gada 03. maijs, 21:05:45 »
taisnību sakot, obligātais minimums ir jumts virs galvas+pilns vēders+kkādas drēbes mugurā. Viss pārējais var būt un var nebūt.
Visas tās n-tās uzņēmēju organizācijas jau nu varēja gan (kaut vai pašu interesēs) piepūst vaigus un izveidot savu iztikas minimuma aprēķina metodiku, jo ir skaidrs, ka no politiķu vadītajām valsts institūcijām objektīvu pieeju šajā jautājumā gaidīt nevar. Būtu vairāk kārtības vienkārši. Un ērtāk pašiem. Pēc principa, ka pats zemākais līmenis uzņēmuma piramīdā = +- šis iztikas minimums, bet katrs solītis uz augšu pa karjeras kāpnēm algu palielina par kādiem 20%. Y aprēķini vieglāki pašiem, y darba ņēmējiem skaidrs, ar ko rēķināties paaugstinājuma gadījumā.
« Pēdējās izmaiņas: 2018. gada 03. maijs, 21:11:03 no Zigfrids »

Atslēdzies Broms

« Atbilde #58 : 2018. gada 03. maijs, 21:09:46 »

Kaut kā tā tas notiek?

Nē, tā nenotiek. Diemžel. Protams, teikt, ka mani rēķini ir, reku, šitādi, var, bet...

Emī, es nesaku, ka dēļ 700 nav vērts pakaļu celt utt. Bet vai manā piemērā ir kaut kur pārāk sakāpināti cipari?
Redzams, ka diviem ar 700 ir paknapi.
Tāpēc jau bija piebilde, ka ja 2 katram ir 700, tad ir ok.

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #59 : 2018. gada 03. maijs, 21:16:44 »
Vēl viena nianse.
Ja gadus 10 .. 15 atpakaļ minimālā alga (bez aploksnītes plusā) bija jēdziens, kuru neviens neuzskatīja par reālu un pielietojamu, t.i., minimālā eksistēja tikai kā teorētiska lieta kaut kur - likumos, kkādos aprēķinos vai soda naudu noteikšanā. Praksē, ja kāds saņēma minimālo, tas uzprasījās uz apkārtējo izbrīnu un jautājumiem, kāpēc tā? Šodien es dzirdu, ka jauniešiem minimālā esot nu jau ikdienas parādība, t.i., saņemt minimālo ir "nekā ārkārtēja". Laiki mainās?