Autors Tēma: Alga  (Lasīts 27672 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Zigfrids

Re: Alga
« Atbilde #90 : 2018. gada 04. maijs, 16:40:28 »
Nu vecie ar mēdz būt “izglītoti turlupiņi“ un pat par lielu naudu.
Nupat, dienu atpakaļ,  pirmo gadu patstāvīgi strādājoša “jaunā turlupiņa“ man saglāba daudzpieredzējušās, nopelniem bagātās, par lielu naudu sačakarēto zobu.
Un gandrīz uz pusi lētāk :)

Baidos, ka turlupībai nav vecuma ;)
Ar vecajiem turlupiem darba devējam ir tas skaistums, ka IR zināms, ko no tāda var sagaidīt. Pie kāda darba pielaist, bet no kāda darba turēt šāviena attālumā. Nu, piemēram. Autovadītājs Juris. Puisis no laukiem, bet cenšas ļoti, ļoti ... Pēc laika izrādās, ka ik pēc uzslavas notiek kāda brīnumaina šaize, par kuru priekšnieks saķer galvu ... Puisis ir atslābinājies un sekas ir momentālas ... Ir skaidrs, ka turpmāk Jurim tiek uzlīmēts virtuāls uzraksts "Neslavēt! Neļaut atslābināties!"
Vecajai turlupienei arī varbūt kāds uzraksts uzlīmēts, tikai priekšniecība ne vienmēr spēj izkontrolēt, ko apakšnieki sadomā darīt. Jaunajiem gan - milzu trūkums, ka nekas nav zināms, kurā vietā tāds var armagedonu tev sagādāt?
« Pēdējās izmaiņas: 2018. gada 04. maijs, 16:51:56 no Zigfrids »
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #91 : 2018. gada 04. maijs, 16:50:18 »
Nu daži jau uzskata, ka jāpamāca nekas nav, uzreiz jābūt tikpat gudriem kā vecajiem viedajiem :D
Ja neesi, tad vergo par apkopējas algu ;)

Mums darbā minimālo saņem vienīgi apkopēja.
Nesapratne ir no abām pusēm. Vēl tagad atceros, kā mans brālēna dēls stāstīja par savām studijām nu jau mirušajā (?) augstskolā "Rimpak Livonija". Pirmā lekcija no tēmas, kuru manā studiju laikā sauca "Ievads specialitātē" beidzās ar lektores apgalvojumu, ka "jūsu pirmajai algai ir jābūt ne mazākai par Ls. 1600." Un tas - pirms gadiem 15!!!!! Puisis teica: "Man tēvs strādā cetniecībā, un es redzu un zinu, ka tās ir muļķības, bet vienam otram lētticīgajam žoklis esot atkāries, to biš, - noticēja!" Loģika ļoti vienkārša, - ko gan citu tāda augstskola var viņiem vēl pateikt, ja grib, lai maksā par mācībām? Vien kas notiek tālāk? Atnāk tāds uz savu pirmo darbavietu un neizbēgami savu darba devēju uzskata par skopuli un gnīdu.
« Pēdējās izmaiņas: 2018. gada 04. maijs, 16:56:48 no Zigfrids »

Atslēdzies tuk

« Atbilde #92 : 2018. gada 04. maijs, 16:51:17 »
Nu jaunā, zinot to ka “jaunā“ vienkārši pārbaudīja trīsreiz, kamēr pieredzējusī
dragāja ar “visu zinu, visu protu“ un nepamanīja to, ko bija jāpamana.

Bet tas nu tā, nav vairs aktuāli :)

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #93 : 2018. gada 04. maijs, 16:55:25 »
Nu jaunā, zinot to ka “jaunā“ vienkārši pārbaudīja trīsreiz, kamēr pieredzējusī
dragāja ar “visu zinu, visu protu“ un nepamanīja to, ko bija jāpamana.

Bet tas nu tā, nav vairs aktuāli :)
Ir, ir tādi "visu zinu, visu protu" darbinieki arī! Klasifikācijā ir! :)

Atslēdzies reno

« Atbilde #94 : 2018. gada 04. maijs, 17:04:36 »
Es par jaunajiem neko sliktu neteiktu -jebkurā darbā. Pieredzes trūkumu kompensē ar uzmanību un 3x pārbaudīšanu. Vēl -parasti nekaunas pajautāt, ja ko nezin.

Atslēdzies vecinja

« Atbilde #95 : 2018. gada 04. maijs, 17:13:51 »
Cik maksā rezidentam? Man radubērnam, ja pareizi atceros  ap 600.
Bet jā, arī vēl citā darbā piestrādā, tas ir par maz.
Mediķiem rezidentiem pēc 6 gadu studijām - tātad apm.24 g.v. turpmākos 4 gadus rezidentūrā jāiztiek ar 450 eu - par 600 vai 700 priecātos...Tātad praktiski visi piestrādā. Un, to visu zinot,  ļoti daudzi jau studiju gados noskata valsti, kurā strādās pēc rezidentūras beigšanas, kārtīgi apgūst attiecīgo valodu un projām ir.Jau tagad daudzās vietās ārpus Rīgas trūkst ārstu...

Atslēdzies tuk

« Atbilde #96 : 2018. gada 04. maijs, 17:31:14 »
Ir, ir tādi "visu zinu, visu protu" darbinieki arī! Klasifikācijā ir! :)

Nē, zobārste kā tāda laba, vienkārši rutīna - tāds gadījums bijis, ne reizi vien
un šnite zināma, a te vienam izrādās pēc tās nederēs :)

Man jau šķiet nav starpības vecs vai jauns, būtiska attieksme pret darbu.
Un jaunu apmācīt vieglāk kā veco pārmācīt :)

Večiņa, sapratu, ka šogad rezidentiem pielika, vaitad nē?
Maz to valsts vietu, tāpēc arī aizbrauc. :(

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #97 : 2018. gada 04. maijs, 17:36:48 »
Varbūt īsti ne par tēmu, bet varbūt jāsāk agrāk strādāt?
Meita pagājušajā vasarā iestājās uz mēnesi vai diviem darbā sab. ēdināšanas iestādē vienā.
Vasara pagāja un pierunāja arī skolas laikā pa sestdienām pastrādāt. Pēc jaunā gada izrādījās, ka negrib projām vairs laist, - jaunkundze gribēja rakstīt atlūgumu, bet pierunāja palikt. :)
Bet videnē vēl veselus divus gadus ta' jāmēcās vēl.
Sāka ar minimālo, tagad kādi centi par stundu jau ir piemesti klāt, - minimālā vairs nav. Un nu jau pat zaļos gurķus apmāca, ja vajag. Liela dāma! :)

Atslēdzies tuk

« Atbilde #98 : 2018. gada 04. maijs, 21:22:11 »
Nu tā jau arī tie jaunieši, studējot sāk strādāt izvēlētajā profesijā, protams, tad nav
ne pilnas slodzes darbs, ne arī tāda alga kā augstskolu beigušam.
Bet rodas izratne par profesiju, kkāda pieredze un arī darba devējs var novērtēt -
turpināt sadarbību vai nē.
Man paziņu bērnam pat sedza studiju maksas pēdējos kursos, jo vēlējās turpmāk
kā savu darbinieku, abiem labi, visi apmierināti.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #99 : 2018. gada 04. maijs, 22:33:19 »
Nav jau runa par kādu naidu pret jaunieti, vien ir jāsaprot, ka augstskolas, vēloties "paņemt" studiju maksu, nekad atklātā tekstā nepateiks, ka "Mācību kurss XXXXX darba gaitās noderēs vienam no simta. Mēs to pasniedzam saviem studentiem tikai tāpēc, ka profesoram Y. ir palikuši 3 gadi līdz pensijai, vairāk viņš neko pasniegt nemāk, un aiz cieņas pret cilvēku gados jums tas nevienam nevajadzīgais kurss būs jānoklausās, godātie studenti. Un vēl eksāmens/ieskaite jānoliek."

Un, lūk, tā, manuprāt, ir baigā cūcība...nezinu, no izglītības sistēmas, no mācību iestādes puses. Jo ir rinda augstskolu vai studiju programmu, kur kvalitāte ļoti klibo - arī Zigfrīda minēto vai līdzīga stila iemeslu dēļ. Un cietējs ir jaunietis - gan mācību procesa laikā, gan vēlāk, darba tirgū. Tāds ķīlnieks, bez vainas vainīgais

Atslēdzies tuk

« Atbilde #100 : 2018. gada 04. maijs, 23:16:32 »
Opā!, pie kā nonācām :)
Tātad, ja jaunietis būs beidzis augstskolu  ārpus LV,
viņš varēs sākt strādāt ar lielāku algu kā minimālā?
Un darba devēji būs apmierināti ar spējām un varēšanu?
Tā tak nebūs tā mūsu sliktā izglītība?
Un nesašutināsies, kad darba devējam teiks -sorry, tas ko jūs prasāt,
pasaulē jau sen noiets etaps :)

Atslēdzies Minne

« Atbilde #101 : 2018. gada 04. maijs, 23:22:55 »
tuk, es nesapratu, uz kuru komentāru attiecas Tava replika

Atslēdzies tuk

« Atbilde #102 : 2018. gada 04. maijs, 23:55:45 »
Ai, nu nekad tā nebūs, ka jaunietim augstskolā iemācīs visu,  kas visiem
darba devējiem derēs visās darba vietās.
Augstskolas izglītība vien ieliks pamatu un ieskicēs lauku.
Tālāk viss paša rokās. Un jā, kā paveiksies ar darba devēju - pirmo, vai otro...

Tas, ka augstskolās atpaliek, tas fakts. Ja darba devējs strādā ar tehnoloģijām,
kuras studentam tiek vien demonstrētas prezentācijās, ne ļauts apgūt augstskolā...
Bet no otras puses, tas ārpus LV studējušais un visu novatorisko pārzinošais
grib strādāt šeit - arī nevienam nav vajadzīgs, jo nav darba devējiem to jauno tehnoloģiju

Manuprāt, ideāli būtu, ja darba devēji būtu ieinteresēti un iesaistītos studentu mācību
procesā, pie viena atlasītu sevi interesējošos studentus.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #103 : 2018. gada 05. maijs, 00:01:57 »
Jā, akmens manā lauciņā, jo es, balstoties uz māsu bērnu studiju pieredzi, Zigfrīda tekstā par studiju kvalitāti starp rindām vēl "izlasīju" infu par slikti saplānotām/nenotikušām lekcijām, pustukšām dienām, lekcijām ķeksīšu dēļ, pasniedzējiem, kuri atsēž pēdējos pirmspensijas gadus...kad vismaz 1/3 studiju laika ir būtībā bezjēgā izšķiests laiks.

Mans koments balstījās uz manām Ziga teksta interpretācijām, sorry

Atslēdzies tuk

« Atbilde #104 : 2018. gada 05. maijs, 00:09:06 »
Nē, nav nekāds akmens, nekāds lauciņš.
Vienkārši tā tas ir. Spriežu kaut pēc sevis. Esmu studējusi gan LV, gan ārpus.
Neviena augstskola nemāca konkrētai darba vietai, vai konkrētam darba devējam.