Autors Tēma: rotaļas mūsu bērnībā  (Lasīts 22148 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Trix

Atb: rotaļas mūsu bērnībā
« Atbilde #30 : 2021. gada 23. marts, 21:19:24 »
Ak, tu mī un žē!
Es atcerējos vienu rindiņu tālāk pēc tā kuļi, kuļi, kuļi, kuļi, mi siģeļi na balkoņe :) , čai piļi, kružki bilļi...

Kaut kas tāds :D

На балконе номер восемь
Мы сидели с братом Костей
Чай пили, кружки били,
По турецки говорили:

– Шайде брайде умалайде
Умалайде шайде брайде.

Мы набрали в рот воды
И сказали "замолчи!"
Но вода разлилась
Нечего не получилось
Мы набрали снова,
Вот и всё готово:

Губки бантиком не строить
Зубки не показывать,
А кто пермый отомрёт,
Тот получит шишку в лоб.
Шишка не простая, шишка золотая, потому и сильно бьёт.

Un visi klusē. Kurš iesmejas, dabū knipi pa galvu
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Minne

« Atbilde #31 : 2021. gada 23. marts, 21:25:02 »
Tjomnajai nočkai zinu vienu rindiņu tālāk -
Komariki kusajutsa
Carj s caricej....utt.

Un nobeigumā viena no versijām bija - a carica -hahaha! I ot smeha umerla

Un apendicītu zinu.

Un turecki - šaide braide umalaide - arī atceros

Bet šo visu samācījos bērnu sanatorijā Vaivaros, kur bija dažādu vecumu un tautību bērni

Atslēdzies Trix

« Atbilde #32 : 2021. gada 23. marts, 21:25:57 »
Jā, pareizi, komarikus aizmirsu. Tāpēc skatījos, ka kaut kas nav ar atskaņām. Paldies!

Man šitie ir no pionieru nometnes krievu meitenēm.

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #33 : 2021. gada 23. marts, 22:06:18 »
3-15 spēlējāt? Visai brutāla bērnu rotaļa. Dažs palika zandalēs bez pazolēm

Atslēdzies Minne

« Atbilde #34 : 2021. gada 23. marts, 22:13:36 »
Zinu tādu, bet īpaši nespēlēju

Atslēdzies reno

« Atbilde #35 : 2021. gada 23. marts, 22:17:34 »
Ak dies, cik man ir bijusi pelēka bērnība! Kaļimba bija skolā. Vasarā gan spēlējām paslēpes līdz tumsai un ar meitenēm spēlējām bumbu, visādos veidos metot pret sienu. Lietus laikā sitām faņķikus uz mūsu lielā galda.

Ar krievu pantiņiem vispār esmu apdalīta, ne pionieru nometnes, ne krievu bērni. Krieviski vispār nepratu, nebija pilnīgi nekādu kontaktu. Iemācījos runāt, kad pēc videnes 1 gadu strādāju stipri krieviskā iestādē

Atslēdzies tuk

« Atbilde #36 : 2021. gada 23. marts, 22:17:38 »
Mēs spēlējām augstāk par zemi, jūra bangojās, ķerenes, lecām klasītes, akmentiņ lec laukā, aklās vistiņas, pēdējais pāris šķirās, klusos telefonus, paslēpes, tautas bumbu. Pilnīgi nevienu tādu krievu pantiņu nezinu.  :?:  Manā bērnībā nebija krievu bērnu.

Atslēdzies Milka

« Atbilde #37 : 2021. gada 23. marts, 22:24:00 »
Ak dies, cik man ir bijusi pelēka bērnība! Kaļimba bija skolā. Vasarā gan spēlējām paslēpes līdz tumsai un ar meitenēm spēlējām bumbu, visādos veidos metot pret sienu. Lietus laikā sitām faņķikus uz mūsu lielā galda.

Ar krievu pantiņiem vispār esmu apdalīta, ne pionieru nometnes, ne krievu bērni. Krieviski vispār nepratu, nebija pilnīgi nekādu kontaktu. Iemācījos runāt, kad pēc videnes 1 gadu strādāju stipri krieviskā iestādē
Kā tā var būt? Šodienas laikā es saprotu, bet krievu valoda skolā obligāta, manā laikā jau no 1.klases. Runāt, lasīt, gramatiku -  tāpat kā latviešu valodu mācīja.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #38 : 2021. gada 23. marts, 22:25:13 »
Tie pantiņi man tikai sanatorijā, pēc tam skolā iemācīju klases meitenēm.

Bet parastās spēles vasarā bija, tāpat kā reno, bumba pret sienu dažādos veidos - 10x vienā veidā, 9x - citā, 8x - atkal citādi un tā līdz 1 bez kļūdām. Kas kļūdās, sāk no sākuma, no 10. Tieši tādā pašā veidā lēkšana ar lecamauklu - 10x, 9x..utt. Vēl - Klasītes lēcām.

Ar puikām bija kariņspēles, Augstāk par zemi, Sunīši, Tupsunīši, Sālsstabi, Lēnāk brauksi - tālāk tiksi, Figūras, Zemes dalīšana, Jūras pinekļi, Kaļimbamba, Gurķi, Paslēpes

Faņķikus nezinu, lai gan kkas redzēts ir

Atslēdzies Milka

« Atbilde #39 : 2021. gada 23. marts, 22:26:31 »
3-15 spēlējāt? Visai brutāla bērnu rotaļa. Dažs palika zandalēs bez pazolēm
Pirmo reizi dzirdu. Ko tur darījāt?

Atslēdzies Minne

« Atbilde #40 : 2021. gada 23. marts, 22:27:24 »
Pirmo reizi dzirdu. Ko tur darījāt?

Ar saucienu - 3-15! - pa apli lēca viens otram uz kājām :D

Atslēdzies tuk

« Atbilde #41 : 2021. gada 23. marts, 22:30:38 »
Kā tā var būt? Šodienas laikā es saprotu, bet krievu valoda skolā obligāta, manā laikā jau no 1.klases. Runāt, lasīt, gramatiku -  tāpat kā latviešu valodu mācīja.

1. klasē nemācīja krievu valodu. Un latviešu bērni tusēja savas klases ietvaros, krievi vispār citā korpusā mācījās. Vēlāk uzcēla atsevišķi krievu skolu. Rotaļas jau pārsvarā ar kaimiņos dzīvojošajiem bērniem.
Ā, lēnāk brauksi tālāk tiksi arī spēlējām.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #42 : 2021. gada 23. marts, 22:42:30 »

1977. gadā 1. klases 2. pusgadā sāka mācīt krievu valodu. Programma visā Latvijā bija vienāda. Varbūt citos gados savādāk, bet tad tas krietni vēlāk.

Mēs Bultiņas spēlējām. Sadalās 2 grupās, vieni iet slēpties, diezgan tālu, pa ceļam sazīmējot bultiņas, lai var atrast, kurā virzienā ir aizgājuši. Var ar krītu uz sienām, var zemē ar kāju, var no zariem izlikt, galvenais, lai var ieraudzīt un izsekot. Galā uzzīmē apli ar krustu pāri - un noslēpjas. Otra grupa pēc kāda laika sāk iet pa pēdām, uzdevums - atrast bultiņas, izsekot tos, kas paslēpušies un atrast viņus. Ziepes sākās, ja norunāja, ka neies tālu, un pēc kādas trešās spēles, kad visa apkārtne ir ar bultiņām piedēstīta, vairs neko nevar saprast. :D Tad sāka sarunāt, ka zīmēs specifiskas bultiņas, vai ar krāsainu krītu (t.i., sarkano ķieģeli) utml. Tātad papildu sarežģītība - jāatrod pareizās bultiņas.

Pārējo minēto, protams, arī.

Vēl mums bija krutā spēle. No soļarkas cisternām uz katlumāju gāja caurule - ideālā augstumā (pieaugušajam ap pakaļgalu), lai sīkie varētu akrobātiku nodarboties, aiz kājām karāties, vai ar rokām turoties, izgriezties atmuguriski un uz kājām nostāties, šūpoties, vai apsēsties un, ar rokām turoties, atmuguriski krist lejā tā, ka paliek ceļos karājoties. Nopietnākais bija šito uz priekšu izveikt. Ko nu kurš varēja izdomāt. Un spēle bija nosēsties visiem rindā un darīt vienu un to pašu. Viens skaitīja: Viens, divi, apsēsties, viens divi apgāzties, viens divi, kājas, viens divi, atpakaļ, viens divi, šūpoties... Un kad mēs pārāk jestri tur vingrojām, obligādi izlīda kurinātājs un sāka aurot, jo no slikti pieskrūvētās caurules, kura, protams, kratījās, šim soļarka lija zemē, nevis tur, kur vajag (kā sapratu no viņa auriem). Nu un tad mēs laidāmies.

Mazajās klasēs gumijas lēkājām. Kas sakrāja naudu un aizgāja uz veikalu nopirkt 4 metrus gumijas, bija krutais, varēja savu spēli iesākt, nevis pie citiem rindā astotais pieteikties... :D

(Bet par pantiņiem - mani vairāk pārsteidz, ka es to sviestu pēc 40 gadiem atceros).

Atslēdzies olgucis

« Atbilde #43 : 2021. gada 23. marts, 23:06:03 »
vēl atceros, ka spēlējām faņķikus un nazīšus. Fanķiki bija konkrētā veidā salocīti konfekšu papīrīši. Tos uzlika uz plaukstas un atsitot roku pret palodzi vai galda malu vajadzēja censties ar savu pārklāt cita fantiku. Ja izdevās, to varēja pievākt sev. Cieņā bija šokolādes konfekšu fantiki. ;o))) Ar nazīšiem, bija savādāk. Uz zemes iezīmēja apli. Sadalīja divās daļās. Un tad katrs no spēlētājiem metot nazīti pretinieka teritorijā, varēja no viņa sev nogriezt gabalu sev. Liekas, ka bija 5-6 metieni un uzvarēja tas kuram tās zemes bija vairāk. Vēl bija kaut kas saistīts ar stikla lodītēm. Ar lodīti vajadzēja trāpīt pretinieka lodītei atsitos savējo pret sienu.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #44 : 2021. gada 23. marts, 23:12:30 »
Klau, kāds varbūt atceras, kas tā bija par spēli, kur uzzīmēja apļus, laikam par vienu mazāk kā bija spēlētāji un tad bija jāspēj ieskriet kādā aplī... Atceros, zīmējām ar zaru tos apļus, bet kādi tie noteikumi  :?:  nevaru atcerēties.

Vēl lecām no lielā akmens pāri grāvim tāllekšanu, kurš tālāk aiz grāvja.