Autors Tēma: Tehnogēnais krahs  (Lasīts 10576 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Nāra

Re: Tehnogēnais krahs
« Atbilde #30 : 2015. gada 26. jūnijs, 13:59:00 »
Tā kā mellenes var dzīvot tiešām tikai tie,kam dzīvē aizkrāsnē :-) Noliegt, pat nemēģināt apgūt neko jaunu - tā dara veci,iesīkstējuši prāti. Tā radās arī mūsu pensionāri,kam bankomāts vai internets ir bubulis.
Piedod,Camma, ja novirzos.

Atslēdzies Mango

« Atbilde #31 : 2015. gada 26. jūnijs, 14:05:26 »
Dators ir forši, neko nesaku,  bet šitie viedpulksteņi, viedbrilles, nūūū, es nezinu...

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #32 : 2015. gada 26. jūnijs, 14:07:00 »
Nāra- es ar tevi... mīlu  :big_hug:

p.s te mēr redzam tendenci, kas notiek, ja neej ar visiem :D un neblēj, kā visi ...man ta pofigs, jo es zinu ko man vajag un cik daudz...

Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega

daddy

• Viesi
« Atbilde #33 : 2015. gada 26. jūnijs, 14:18:21 »
šitie viedpulksteņi, viedbrilles, nūūū, es nezinu...

pilnīgi piekrītu - īsti jēgu neredzu... bet OK, visam savs laiks :) 

hehe, nupat atcerējos joku - lai uzzinātu kāds laiks ārā ir jāskatās kompī nevis pa logu!! :D

... Vienu rītu meita koridorā ģērbjās un sauc man - tēt paskaties kāds laiks ārā!
es pieeju pie loga paskatos, saku - nelīst!
viņa prasa - a cik grādu??
es saku - hvz, izskatās, ka silts, cilvēki bez jakām iet...
viņa saka - bet Tu kompī paskaties!!
:D :D :D

Atslēdzies Ezme

« Atbilde #34 : 2015. gada 26. jūnijs, 14:25:50 »
Uz to jau pasaules varenie virza savu aitu baru-vidējo cilvēku,lai padarītu viņu atkarīgu,nespējigu,piesaistītu,sasaistītu,kontrolētu.Nevajadzēs nekādu karu-pietiks izslēgt(iznīcināt?) internetu,likvidēt elektrostacijas un cilvēces lielākā daļa iznīks.Bez naudas(nav bankas pakalp.),bez algas,bez darba,bez ūdens,bez kanalizācijas!!!!,bez pārtikas ,jo nav veikalu,nav ražošanas,nav praktiski nekā.Paliks tas zelta miljards,kas spēs sevi autonomi nosargāt un apgādāt,un paliks vēl otrs miljards,kas būs kaut kā izdzīvojis un varēs apkalpot varenos.Un sāksies viss no gala.Ar jaunu peļņu,jaunām iespējām tiem,kas izdzīvos.
Cilvēks jau šodien ir pilnībā atkarīgs no elektroenerģijas,no interneta,no jebkurām citām tehnoloģijām,un kas pats galvenais-atkarīgs(pilnīgi un galīgi!) no darba algas vai tamlīdzīgiem ienākumiem.Iedomājaties,kas notiek,ja augšminētā rezultatā nav algas.Un nav vispār nekā.

Atslēdzies Betons

« Atbilde #35 : 2015. gada 26. jūnijs, 14:27:24 »
nu nezinu, nezinu...ja sēž aizkrāsnē tipa darbs-mājas-tahta, tad neko nevajag :)

... atceros laikus, kad valkājos apkārt ar vairākām ierīcēm apkāries, piem ceļojumā... parastais mob.telefons, fočuks, videokamera, pleijeris, GPS... viss tas jālādē, jāmenedžē, murgs... a te viss vienā ierīcītē!! :)

nahren Tev pleijeris ceļojumā???

daddy

• Viesi
« Atbilde #36 : 2015. gada 26. jūnijs, 14:33:21 »
lai var aktīvo klusumu uzlikt :)

Pieslēdzies Trix

« Atbilde #37 : 2015. gada 26. jūnijs, 14:57:45 »
Tā kā mellenes var dzīvot tiešām tikai tie,kam dzīvē aizkrāsnē :-) Noliegt, pat nemēģināt apgūt neko jaunu - tā dara veci,iesīkstējuši prāti. Tā radās arī mūsu pensionāri,kam bankomāts vai internets ir bubulis.

He, he, vēl viena aita jau uz patērētāju tehnosabiedrības āķa līdz plaušām. :D

Nevajadzēs nekādu karu-pietiks izslēgt(iznīcināt?) internetu,likvidēt elektrostacijas un cilvēces lielākā daļa iznīks.Bez naudas(nav bankas pakalp.),bez algas,bez darba,bez ūdens,bez kanalizācijas!!!!,bez pārtikas ,jo nav veikalu,nav ražošanas,nav praktiski nekā.

Problēma jau nav izdzīvošana no tā, ko no dabas un dārza var iegūt (arī bez elektrības var dzīvot), bet gan bandītismā un laupīšanā, kas tādā gadījumā panesīsies.

ja dzīvotu LV man tas viss noteikti būtu ļõti svarīgi un vitāli nepieciešami.... šeit es varu par to neinteresēties.
A kur atšķirība? Ar ko ta LV ir tik obligāti tehnosūdi? Es dzīvoju LV un neinteresējos par tehnogadžetiem, kas man nav vajadzīgi. Pie kājas man, kas ir watsap, un vai vispār tāds ir, pie otras - Linkedin un Facebook. Pakasos pa forumu (no vienas puses ar misijas apziņu, lai kustas vieta, kur daudzmaz normāli cilvēki dzīvo), bet arī bez foruma pasaules gals pat netaisās iestāties...

Nē, nu protams, es neaicinu pāriet pie akmens cirvjiem, galu galā būdu uzsliet ar fuksīti ir ātrāk nekā ar akmens cirvi, bet ar elektrisko zāģi - vēl ātrāk un efektīvāk. Bet kaut kādā punktā katrs tehnogadžets sasniedz robežu, kad uzlabojumi vairs neko reāli neuzlabo. Ja cilvēka acij laba fotogrāfija ir no 6 MPix bildes, tad 24 un 48 megapikseļi pa lielam ir overkills, jo cilvis tik un tā to ar aci neredz (un palagu pie sienas no fotoattēla netaisīs). Tāpat kā pirms 30 gadiem profi ar Hasselbladu, foto platēm utt. varēja cept daudz kvalitatīvākas un lielākas bildes par 64 GOST 24 mm filmiņas kapacitāti, bet parastajam cilvēkam pa lielam pietika ar "parasto" bildi.
Jā, protams, kvalitatīvi jauna pāreja uz krāsaino digitālo foto ir OK, bet šobrīd tas ir sasniedzis optimālo lietošanas labumu. Vai nu jārada kaut kas principiāli jaums un labāks, vai nafig čakarēt to, kas darbojas (un darbojas labi).

Tieši tāpat saskaros ar to, ka visas jaunās programmu versijas ir piebāztas ar pilnīgi liekām fīčām, starp kurām kāds ducis no simta ir derīgas, taču tas papildu balasts, kas prasa papildu resursus, reāli sadir... visu aveni. Jo cilvēciņi - programmētāji - ir atrofējušies. Tā vietā, lai padomātu, kā programmu vienkāršot un iedzīt kompaktākā veidolā (ko tikai nevarēja kompakti uzprogrammēt, kad pieejami bija max 640 kilobaiti uz disketes!), uz visu ir pofigs, programmējam kā pagadās, ar kreiso kāju kasām labo ausi, jo "klients nopirks jaunu datoru, ja vecais nevilks".

Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Mango

« Atbilde #38 : 2015. gada 26. jūnijs, 17:39:59 »
Par laikapstākļiem, nu, precīzi. Agrāk izgāju uz balkona notestēt, tagad guļu gultā un ielūru telefonā. Tāds murgs :D

Atslēdzies imho

« Atbilde #39 : 2015. gada 26. jūnijs, 18:01:35 »

Pieslēdzies Trix

« Atbilde #40 : 2015. gada 26. jūnijs, 19:44:37 »
Par laikapstākļiem, nu, precīzi. Agrāk izgāju uz balkona notestēt, tagad guļu gultā un ielūru telefonā. Tāds murgs :D
Atšķirība viena - rīta agrumā no balkona vāji saredzams, vai vakarā uzlīs vai ne. :D
Kamēr kaut kādā meteo-fantastikas-saitā lai vai cik murgainas, bet prognozes. Šīs dabas zināšanas nudien ir gan gājušas zudībā, gan novecojušas, jo šeitan minētie tehnosūdi dabu ir sajājuši krietni. Ij tie, kas lielās, ka ziemas spelgoni prognozējot pēc tevutēvu metodes, lej kā Zariņa govs.

Es visu atceros, Ričard...

UnVispār

• Viesi
« Atbilde #41 : 2015. gada 26. jūnijs, 21:05:21 »

Attīstītajās valstīs līdz pat 20% iedzīvotāju neprot lasīt. Ja tas IR tā - baisi cipari....
Nez kādēļ man par to šaubas nerodas.... Un pamatojums ir  ikdienā. Datorizācija sevi ir izsmēlusi un neko labu un jaunu vairs nedod - vismaz pašlaik vairs nē.
Neprotot lasīt, Tu vari ieslēgt datoru un iemācīties painta simbolus. Nav iespējams lietot internetu, neprotot lasīt un rakstīt. Pasaki, ko Tu šajā forumā, kādā sociālajā tīklā, ziņu lapā, vai tajā pašā youtubē vari darīt, neprotot lasīt un rakstīt? Ko?
Tā statistika par 20% ir nevis lasīt neprasme kā tāda, bet zema līmeņa lasītprasme tieši angļu valodā, pie kam statistika radusies no dažu universitāšu iestājeksāmenu rezultātiem. Šis cipars attiecīgi ir neobjektīvs tādēļ, ka šo universitāšu iestājeksāmeni un studijas ir angliski, bet studētgribētāji ir arī no valstīm, kurās angļu valoda nav dzimtā valoda. Ja paskatīsieties uz karti, uzzināsiet, ka angļū valoda, kā valsts valoda nav nemaz tik lielai pasaules daļai. Tepat Eiropā mums tikai briti angliski runā. Taču viņu universitātēs mācās puse Eiropas - francūži, vācieši, itāļi, spāņi, studenti no Austrijas, bijušās Padomju Savienības un Skandināvijas. Cik no šīm valstīm valsts valoda ir angļu?

Paliks tas zelta miljards,kas spēs sevi autonomi nosargāt un apgādāt,un paliks vēl otrs miljards,kas būs kaut kā izdzīvojis un varēs apkalpot varenos.
Te nu gan ir kļūda. Tāda sajūta, ka neviens nezin, ka, ja vienā dienā visi pasaules iedzīvotāji sagribētu izņemt no bankomātiem savu naudu, naudas nemaz nepietiktu. Kas attiecas uz to, ka valūtas segums ir fizisks zelts, tad tiem, kam tas interesē, ir iespējas nirt Googles dzelmēs un palasīt, cik lielu procentu katras valsts valūtas spēj segt zelts. Britu mārciņa tirgū būtu vien 4,2% no esošās summas, ja viss tiešām bāzētos tikai uz zeltu. Pasaules miljardi ir burbulis un sapnis tiem, kas nemāk naudu no cipariem atšķirt. Te gan jāsaka, ka šo grupu pārstāv sabiedrības vairākums.
Uz to jau pasaules varenie virza savu aitu baru-vidējo cilvēku,lai padarītu viņu atkarīgu,nespējigu,piesaistītu,sasaistītu,kontrolētu.Nevajadzēs nekādu karu-pietiks izslēgt(iznīcināt?) internetu,likvidēt elektrostacijas un cilvēces lielākā daļa iznīks.Bez naudas(nav bankas pakalp.),bez algas,bez darba,bez ūdens,bez kanalizācijas!!!!,bez pārtikas ,jo nav veikalu,nav ražošanas,nav praktiski nekā.
Nevis nevajadzēs, bet jau nevajag. Iedomājieties situāciju - nav elektrības. Kas notiek tālāk? Manī nedaudz smaidiņu izraisīja tas pilsētnieka skatījums uz lietu - nav veikalu. Ko dod tie veikali, ja no bankomāta vairs nevar izņemt to izdomāto naudu? Nestrādā benzīntanki, tā, ka tas, kam pilna bāka, līdz omei laukos vēl aizbrauks (Ar šo varētu būt problēma tiem, kas dzīvo tiešām lielās pilsētās, tādās, kur Rīga tāds mikrorajons vien ir). Laupīšanas un noziedzība ir īstermiņa - kas būs veikalu plauktos, to izlaupīs. Pirmajās dienās arī elektronikas veikalus, cerot, ka atgriezīsies elektrība. Tiem pašiem miljardieriem, kuri te paziņoti par izdzīvotājiem - viņiem fiziski naudas nebūs vairāk par dažiem tūkstošiem. Neviens netur miljonu čemodānā zem gultas, tā tas ir tikai filmās, kur vīriņi, kam koferī naudiņa, samaina to pret koferīti, kurā ir pulverīši. Dzīvē tādas naudas uzglabāšana fiziski nenotiek, kaut vai tāpēc, lai ugunsgrēka gadījumā visi miljoni nenosviltu kopā ar māju. Visvairāk man žēl tos, kas tajā elektrības izslēgšanas brīdī būs slimnīcās. Kad slimnīcām beigsies rezerves ģeneratori, beigsies arī daudzu cilvēku dzīvības.
Diemžēl, jāsaka, ka arī daudzi laucinieki nav sagatavoti dzīvei kā pirms 300 gadiem. Ok, vairums zina, kā slaukt govi, zina kā iestādīt kartupeli, kur dabūt gurķu sēklas. Bet bietēm, burkāniem, redīsiem pērk sēklas veikalā un daļa pat nenojauš, no kā rodās tas mazais sīpoliņš, kas, pa vasaru izaugot, kļūst par lielu sīpolu? Jā, to botāniķi zin, bet daļa lauksaimnieku nezin - pērk sēklas, sēj un audzē un dara tā jau no vecajiem Ulmaņlaikiem kā minimums, kad, starp citu, nebija datoru un telefonu, kas viņus degradētu.

Bet atgriežoties pie sākuma problēmas. Cilvēka intelekta līmeni primāri ietekmē vecāki un līdzcilvēki. Mēs šausminamies, ka trīsgadnieks neprot iet uz poda, toties prot apieties ar planšeti. Sakiet lūdzu, kur šeit ir planšetes vaina? Tajā, ka mamma bija par slinku, lai darbotos ar bērnu, tāpēc pagrūda viņam zem deguna pirmo, kas patrāpījās, lai tikai atšujās, kamēr pati seriālus skatās?
Skolas vecuma bērnu neatturēsi no datora? Nu neturi! Ierobežo. Un izdomā, ko viņš darīs pārējā laikā - sportos, dejos, zīmēs, dziedās - jebko.
Tiem, kam šobrīd 18-20 bērnībā nebija planšetes un telefona, toties liela daļa bērnības pagāja pie TV. Ko rādīja TV pirmos Latvijas brīvības gados? To viņi arī prot - lietot pārmērīgi daudz alkohola (Tajā pat laikā tikai retais no viņiem pratīs šo vārdu uzrakstīt pareizi) un sacensties par to, kurš izskatās turīgāks. Ja jūs tādam 18-25 gadus vecam jaunietim piedāvāsiet darījumu - izdzēsties no visiem sociālajiem tīkliem un nespēlēt spēles telefonā/datorā/planšetē/whatever un pāriet atpakaļ uz podziņu telefonu (Tātad atstāt viņam tikai sadzīvei nepieciešamo minimumu - to, kas nepieciešams informācijas ieguvei un apstrādei), bet apmaiņā pret to viņš dabūs Ferrari/Lamborghini, tikai retais atteiksies no šādas maiņas - statuss ir svarīgāks par kaut kādiem tur soctīkliem utt. Kāpēc tā? Paskatieties apkārt. Informācija, kas mums tiek uzspiesta - tas, kas ir ne tikai internetā, bet arī presē un TV, tas par ko runā pasaule? Ja vēlaties palasīt informāciju par to, kādas kapacitātes baterijas ir izgudrojuši Dienvidkalifornijas univeritātē, vai par to, kādas jaunas zāles izmēģinās vēža ārstēšanas jomā, jums pirmkārt ir jāzin, ka šāda informācija vispār eksistē. Taču informācija par to, kur kurai slavenībai paspīdējuši plikumi un kā pagājušajās brīvdienās piedzērušies britu jaunieši, uzbāzīgi lien no visām malām. Tāpat, kā tas, kādam jābūt mūsdienu cilvēkam, visvairāk uzsverot seksualitāti. Kā jūs domājat, kāda interese jaunietim lasīt literatūras klasiķus, ja viņi nespēj savilkt paralēles starp ikdienu un lasīto?

Īsumā - jebkurš informācijas ieguves vai izklaides veids ir izvēles. Internets nevar notrulināt cilvēku, ja cilvēks to nevēlas, bet par bērnu vecāki ir atbildīgi ne tikai materiāli. Ja ir par grūtu atbildēt uz visiem "Kāpēc?" un ieinteresēt bērnu ar citām lietām pasaulē, tad vainīgs nav ne bērns ne dators - bērnam pieejamo informāciju taču izvēlas vecāki. Kam gribas bļaut, ka internetā ir ļoti daudz necenzētas informācijas (Informācijas, kas domāta pieaugušajiem), iesaku aiziet uz biblioteku un pašķirstīt tur pieejamo literatūru - viss tas pats ar visām ilustrācijām.

Man ir perversais skārienjūtīgais telefons, ir dators, ir moderns televizors un kaudze vēl visādu verķu. Dzīvot bez tiem es tiešām mācētu, jo man ir arī grāmatas, draugi un laiks, ko pavadu ārpus telpām. Ir lietas, ko daru bez tehnikas palīdzības un lietas, kurām to izmantoju.

Pēc tā visa man ir viens neatbildēts jautājums - kas tad īsti ir gudrs cilvēks? Tas, kurš ir izlasījis visus literatūras klasiķu darbus, vai tas, kurš prot izmantot pieejamos resursus, lai uzlabotu savas dzīves kvalitāti?  :confused:

Atslēdzies imho

« Atbilde #42 : 2015. gada 26. jūnijs, 21:52:08 »
Te tiek citēts megagarais UnVispār komentārs.

"The experiment is being done in two isolated rural villages .. Children there had never previously seen printed materials, road signs, or even packaging that had words on them..
OLPC workers dropped off closed boxes containing the tablets, taped shut, with no instruction. “I thought the kids would play with the boxes. Within four minutes, one kid not only opened the box, found the on-off switch … powered it up. Within five days, they were using 47 apps per child, per day. Within two weeks, they were singing ABC songs in the village, and within five months, they had hacked Android,” Negroponte said. “Some idiot in our organization or in the Media Lab had disabled the camera, and they figured out the camera, and had hacked Android.”"

http://www.technologyreview.com/news/506466/given-tablets-but-no-teachers-ethiopian-children-teach-themselves/
« Pēdējās izmaiņas: 2015. gada 27. jūnijs, 09:47:46 no Piafa »

UnVispār

• Viesi
« Atbilde #43 : 2015. gada 26. jūnijs, 22:27:57 »
"The experiment is being done in two isolated rural villages .. Children there had never previously seen printed materials, road signs, or even packaging that had words on them..
Links no tā linka - par to, kā notika tās mācības.
Secinot pēc attēliem, apraksts, ka bērni nekad nav redzējuši neko, nav korekts.
Bērniem mugurā ir drēbes, kādas vietējie nenēsā. Pasaules pieredze rāda, ka, lai pierunātu tādus iezemiešus valkāt drēbes, kas nav viņiem ierastas vai ļaut to vismaz bērniem, ir nepieciešams laiks. Tāpat šādās ciltīs bērni ir pirmais, ko sargā. Nu nevarēja kaut kādi sveši onkas atnākt uz ciemu, kur neviens baltais nekad nav bijis, izbērt kaudzi ar planšetēm un vērot, kas tagad būs. Bet, ja tur ir bijuši baltie, ir bijis arī viss, par ko rakstā rakstīts, ka bērni to nekad nav redzējuši. Tas, ka bērni, vai pat vietējie, nekad nav turējuši rokā planšeti, tam es ticu. Taču bērniem ir fantastiskas novērošanas spējas - viņi daudz ko iemācās pa gabalu vērojot pieaugušos.

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #44 : 2015. gada 27. jūnijs, 00:06:07 »
nē nu, man jau likās,ka ES gari izsakos  :rofl: , bet ir kas pārspēj  :rofl: :rofl: bože... es nespeju to izlasīt :)

Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega